Boligspekulant eier nesten like mye som Statsbygg

6
Ivar Tollefsen er den største bolighaien i Oslo og har vist stor fantasi når det gjelder å utnytte boligmangelen. Foto: Shutterstock og Wikipedia

Ivar Tollefsen er blitt milliardær på eiendomsspekulasjon. Han begynte på midten av 90-tallet. Da eide han én bygård i Oslo. Nå eier han gjennom selskapet Fredensborg flere titalls tusen leiligheter i Nord-Europa, skriver E24. Nettavisa fortsetter:

I fjor kjøpte det Fredensborg-eide eiendomskonsernet under Ivar Tollefsen 123 eiendommer med i alt 8457 leiligheter.

Nytt for året var at det ble gjort oppkjøp i Tyskland og Nederland, slik at Fredensborg tok sine første skritt utenfor Skandinavia.

Med disse investeringene sitter eiendomskongen Tollefsen på en utleiemasse på 2,74 millioner kvadratmeter. Det fremgår av Fredensborgs siste årsrapport.

Med det er han nesten like stor som Statsbygg, slik Estate Nyheter påpeker. Den statlige bedriften forvalter eiendommer på totalt 2,9 millioner kvadratmeter. 

Skattereglene gjør det lett for spekulantene. De salter ned pengene i eiendom. De kan for eksempel kjøpe eiendom for 100 millioner og lånefinansiere det med 65 prosent av summen. Da blir den skattemessige verdien bare 35 millioner. Med fratrekk for gjeld kan man slippe skatt på hele summen.

Tollefsen sitter nå på verdier til den nette summen av 75,8 milliarder kroner. Leieinntektene i selskapet Fredensborg er på 3,5 milliarder. Han er den største boligeieren i Oslo, men på grunn av smutthull i loven betaler han ikke ei krone i eiendomsskatt.

I Oslo er Tollefsen politianmeldt av partiet Rødt for å ha oppgitt for store arealer i boligannonser på Finn.no. DN skriver:

Boligkuppet

Kommunalt forkjøp: DN har i dokumentaren Boligkuppet beskrevet hvordan Ivar Tollefsens Fredensborg har unnlatt å melde mer enn ti bygårder i Oslo til kommunalt forkjøp. Fredensborg erkjenner at seks av disse skulle ha vært meldt. Mer enn 600 leietagere kan ha mistet retten til å kjøpe leiligheten sin. Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune mener at ytterligere minst fire av leiegårdskjøpene burde vært meldt. Det er nå fremmet lovendringsforslag i Stortinget om at brudd på Leiegårdsloven skal bli straffbart.

Seksjonering: Fredensborg har siden 2009 seksjonert 20 leiegårder i Oslo. I forbindelse med seksjonering skulle over 1000 leietagere ha fått tilbud om å kjøpe leilighetene med 20 prosent rabatt. Fredensborg kan ikke dokumentere at leietagerne har fått dette tilbudet. Leietagere har varslet at de vil gå rettens vei for å få kjøpe leiligheter som Ivar Tollefsen har seksjonert.

Annonsering: Fredensborg har annonsert leiligheter på Finn.no med oppblåst areal. Tollefsen skriver i et leserinnlegg i DN at han nå vil endre praksis. Forbrukertilsynet krever en forklaring fra Fredensborg.

I fjor lagde Forbes en presentasjon av Tollefsen i forbindelse med at han markerte seg på lista over dollarmilliardærer. Denne presentasjonen, som er ment som er rein hyllest av DJen som ble multimilliardær gir også et visst innsyn i de mekanismene Tollefsen har brukt for å bli så søkkrik. «One of The World’s Most Adventurous Billionnairs», kaller Forbes ham. Det er ment som et kompliment.

Tollefsen er en av rekordmange milliardærer i Norge. Norge hadde i 2018 308 milliardærer – og det er blitt 38 flere av dem siden 2017. Aftenposten skrev i september 2018:

Til sammen kontrollerer de 400 rikeste i landet verdier for 1.349 milliarder kroner, mot 1.181 milliarder kroner i fjor. Formuene har mer enn doblet seg siden finanskriseåret 2009, da verdiene på listen beløp seg til 616 milliarder, skriver Kapital i sin gjennomgang av tallene.

Det er ingen tvil om at myndighetene i Norge har lagt til rette for at disse folkene har kunnet samle slike verdier, og det spiller ingen rolle om det har vært blå eller rødgrønne regjeringer.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er ikke boligspekulasjon når man har innvandring, da er det garantert økonomisk gevinst.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Her kan man risikere å få en Enron-effekt. Hvis Tollefsen feks trekker en del av sine boliger ut av leiemarkdet (og de blir stående tomme) så vil han tape penger på dette. Men fordi han er en såpass stor utleier så kan markedsprisen for utleie dermed øke og han kan totalt sett likevel tjene på dette.

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg tror mere på en Nürnberg-effekt, hvor det går opp for befolkningen at vi kan beslaglegge alle penga til de som var profittører til vårt eget folkemord uten å måtte lage nye lover med tilbakevirkende kraft.

  Det fine med å brurke Nürnberg presedensen, er at vi ikke behøver å gi de tiltalte noen reel mulighet til å forsvare seg selv, og det er heller ingen unnskyldning som godtas.

 4. Norge har flere som har blitt eiendomsmilliardærer på en enkelt generasjon. En ting er at det ikke er noen risiko å investere i eiendom i et stigende marked, en annen ting er at skattereglene i dette landet nå nærmer seg det parodiske. Som en tredje ting nevner artikkelen manglende reaksjoner når lover brytes. Det ser ut til at det er større mulighet å havne i fengsel når du stjeler et brød enn når du lurer boligen fra folk.

  Nevnte milliardær var såvidt jeg vet under etterforskning etter at han klarte å grafse til seg mange sykehusboliger i Oslo i sin tid, mange mente dette skjedde med hjelp fra lokale politikere på en måte som langt overstiger grensen til korrupsjon. Saken er såvidt jeg vet dysset ned og “glemt”.

 5. Avatar for ABC ABC says:

  Ulikheter ja… Spekulasjons økonomien er dårlig butikk for samfunnet i forlengelsen garantert. Idag så har vi en tilvekst på en økning i gjeld (fiat penger) i boligmarkedet. Uten den så er det game over… Galskap * galskap * idioti

 6. Avatar for Torgeir Torgeir says:

  En meget fasinerende mann…
  Ett ennå mer fasinerende dumt lovverk og byrokrati, som ikke utnytter mulighetene som ligger i slike resurspersonenr til å skape noe storartet. En suttrepolitikk som som er opptatt av at alle andre enn meg, skal passe på og ta ansvarr for meg.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere