Skal Norge være med på å provosere Iran til krig?

0
Illustrasjon: Shutterstock

USA vil etablere en militærkoalisjon som skal eskortere tankskip gjennom Hormuzstredet. Norge er bedt om å bidra, men det er foreløpig ikke klart om norske marinefartøy sendes til Gulfen. Dette skriver NRK og fortsetter:

De siste ukene har spenningen mellom USA og Iran økt i Persiabukta. Det skjer i et område der nesten en tredel av verdens olje blir transportert.
USA har flere ganger anklaget Iran for å ha angrepet tankskip i området. Iranerne har svart med å skyte ned en amerikansk drone.
Nå vil amerikanerne sikre området med militære styrker.

– Vi ønsker nå å gå sammen med flere land for å se om det er en mulighet til å danne en koalisjon som klarer så sikre trygghet på begge sider av Hormuzstredet, fortalte general Joseph Dunford nyhetsbyrået Reuters i natt.
Ifølge Dunford vil de i løpet av de neste ukene finne ut hvilke land som «har den politiske viljen» til å gi støtte.
USA sier de vil ha kommandoen over operasjonen.
Norge bedt om å bidra
For to uker siden bekreftet utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge har blitt bedt om å bidra militært til koalisjonen.
– Jeg kan bekrefte at Norge har mottatt en forespørsel fra USA om bidrag til en form for mekanisme for å styrke sikkerheten for skipsfart i Hormuzstredet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK.

Søreide sier dessuten at «det er positivt at USA har tatt dette initiativet». Positivt for hvem? Positivt på hvilken måte?

Faktum er at det å sette opp en styrke for å patruljere Hormuzstredet vil bidra til å bringe en krig mot Iran mye nærmere. Halve Hormuzstredet er iransk territorialfarvann. Det er ingen grunn til å tro at Iran vil godta noen form for utenlandske patruljer der.

Selv blant statene i Persiabukta er det ikke noen enighet om hva deres allianse skal gjøre. BBCs militærkommentator Jonathan Marcus reiser en rekke spørsmål ved dette initiatiet fra USA, blant annet:

  • USA ser ut til bare å ville lede denne operasjonen. Selve patruljeringa vil de overlate til andre. Hva slags budskap sender USA med dette?
  • Hvor mange land vil delta?
  • Hvor omfattende er dette? USA ser dette som en operasjon som ikke bare vil gjelde Persiabukta, men også farvannet utenfor Jemen.
  • Noen land vil oppfatte dette som et forsøk fra USAs side på å skape en koalisjon til havs rettet mot Iran.

Også Defense One understreker at USA ikke sjøl vil eskortere skip, men overlate dette til de allierte.

Det er en stor fare for at Erna Solberg og Ine Eriksen Søreide vil føye seg etter presset fra USA og sende i det minste en symbolsk styrke. De to er først og fremst pudler for USA som hopper når onkel Sam blåser i fløyta. De kan benytte seg av at norsk politikk er i feriemodus og at politikerne tenker kommunevalgkamp. Så det er all grunn til å være på vakt og prøve å få flest mulig folk fra forskjellige partier til å ta avstand fra norsk deltakelse.

Rød Ungdoms landsstyre vedtok en resolusjon 23. juni der de blant annet krever:

At Noreg reserverer seg mot alle bidrag til ein krig mot Iran og tar avstand frå USAs konfrontasjonspolitikk mot landet.

Dette er utmerket, og det bør følges opp både overfor de andre ungdomspartiene og andre organisasjoner. En norsk deltakele i en marineoperasjon i Persiabukta ville være akkurat et slikt bidrag til en krig mot Iran som Rød Ungdom advarer mot.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDeutsche Bank sparket tusener av folk på dagen
Neste artikkelNår penger er viktigere enn moral
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).