Skal Norge være med på å provosere Iran til krig?

9
Illustrasjon: Shutterstock

USA vil etablere en militærkoalisjon som skal eskortere tankskip gjennom Hormuzstredet. Norge er bedt om å bidra, men det er foreløpig ikke klart om norske marinefartøy sendes til Gulfen. Dette skriver NRK og fortsetter:

De siste ukene har spenningen mellom USA og Iran økt i Persiabukta. Det skjer i et område der nesten en tredel av verdens olje blir transportert.
USA har flere ganger anklaget Iran for å ha angrepet tankskip i området. Iranerne har svart med å skyte ned en amerikansk drone.
Nå vil amerikanerne sikre området med militære styrker.

– Vi ønsker nå å gå sammen med flere land for å se om det er en mulighet til å danne en koalisjon som klarer så sikre trygghet på begge sider av Hormuzstredet, fortalte general Joseph Dunford nyhetsbyrået Reuters i natt.
Ifølge Dunford vil de i løpet av de neste ukene finne ut hvilke land som «har den politiske viljen» til å gi støtte.
USA sier de vil ha kommandoen over operasjonen.
Norge bedt om å bidra
For to uker siden bekreftet utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge har blitt bedt om å bidra militært til koalisjonen.
– Jeg kan bekrefte at Norge har mottatt en forespørsel fra USA om bidrag til en form for mekanisme for å styrke sikkerheten for skipsfart i Hormuzstredet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK.

Søreide sier dessuten at «det er positivt at USA har tatt dette initiativet». Positivt for hvem? Positivt på hvilken måte?

Faktum er at det å sette opp en styrke for å patruljere Hormuzstredet vil bidra til å bringe en krig mot Iran mye nærmere. Halve Hormuzstredet er iransk territorialfarvann. Det er ingen grunn til å tro at Iran vil godta noen form for utenlandske patruljer der.

Selv blant statene i Persiabukta er det ikke noen enighet om hva deres allianse skal gjøre. BBCs militærkommentator Jonathan Marcus reiser en rekke spørsmål ved dette initiatiet fra USA, blant annet:

 • USA ser ut til bare å ville lede denne operasjonen. Selve patruljeringa vil de overlate til andre. Hva slags budskap sender USA med dette?
 • Hvor mange land vil delta?
 • Hvor omfattende er dette? USA ser dette som en operasjon som ikke bare vil gjelde Persiabukta, men også farvannet utenfor Jemen.
 • Noen land vil oppfatte dette som et forsøk fra USAs side på å skape en koalisjon til havs rettet mot Iran.

Også Defense One understreker at USA ikke sjøl vil eskortere skip, men overlate dette til de allierte.

Det er en stor fare for at Erna Solberg og Ine Eriksen Søreide vil føye seg etter presset fra USA og sende i det minste en symbolsk styrke. De to er først og fremst pudler for USA som hopper når onkel Sam blåser i fløyta. De kan benytte seg av at norsk politikk er i feriemodus og at politikerne tenker kommunevalgkamp. Så det er all grunn til å være på vakt og prøve å få flest mulig folk fra forskjellige partier til å ta avstand fra norsk deltakelse.

Rød Ungdoms landsstyre vedtok en resolusjon 23. juni der de blant annet krever:

At Noreg reserverer seg mot alle bidrag til ein krig mot Iran og tar avstand frå USAs konfrontasjonspolitikk mot landet.

Dette er utmerket, og det bør følges opp både overfor de andre ungdomspartiene og andre organisasjoner. En norsk deltakele i en marineoperasjon i Persiabukta ville være akkurat et slikt bidrag til en krig mot Iran som Rød Ungdom advarer mot.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Når angrepene på tankskip faller brått som følge av at Iranerne gjør hevd på egen suverenitet ved å skyte ned amerikanske droner ol. , så vil falskt-flagg operasjonene til amerikanerne tre tydeligere fram. Det er jo åpenbart amerikanerne som skader tankskip for å deretter å legge skylden på Iran. Iran har derimot alt å tape på disse angrepene. Cui bono?!
  Derfor er det veldig viktig at amerikanerne nå kan hevde å stå bak nedgangen i angrep, slik at ikke iranerne stikker av med den seieren.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Vi må regne med at USA er villig til å kjempe til siste nordmann i Persiabukten. Norge er allerede vant til å miste krigsskip av tåpelige grunner (ref Helge Ingstad), slik at Norge allerede bør være godt forberedt på det som eventuelt kan skje i Persiabukten. Etter et slikt oppdrag kan den norske marinen være redusert til en minimal størrelse.

  Iran er villig til å sette hardt mot hardt hvis det først smeller. I første runde kan det dreie seg om minelegging av Hormuzstredet, men i neste omgang kan det være snakk om senking av tankskip. Norske krigsskip kan egne seg godt som målskive for et angrep fra Iran og uten at militært personell fra USA blir drept.

  Norge er et av få land som er selvforsynt med petroleum samt at de aller fleste norske tankskip er flagget ut av landet, slik at for Norges vedkommende dreier ikke oppdraget seg om å beskytte egne næringsinteresser (men etter en slik konflikt er det lite trolig at norsk oljeindustri får slippe til med oppdrag i Iran).

  Økonomiske sanksjoner kan være mer dødlig enn krigføring i vår tid. Under blokaden mot Irak i sin tid døde 1-2 millioner irakere (hvorav 500.000 barn). Da USA gikk til krig mot Irak og okkuperte landet ble 100.000 - 200.000 irakere drept.

  Den humanistiske stormakten Norge er igjen ute på ville eventyr.

 3. Jeg ser at USA får skylden, men det er jo ikke tilfelle. Det er deres foresatte som ønsker krig. De finner du i Israel. Hvem som kjemper er underordnet for dem, bare det ikke er IDF.

 4. Avatar for paven paven says:

  Det har amerikanerne også. Israel vil stå igjen som vinneren.

 5. Avatar for paven paven says:

  Nrk har allerede begynt å kna budskapet inn. “Vi har allerede bidratt i et lignende oppdrag utenfor kysten av Somalia for å beskytte skip mot piratvirksomhet” melder dagsnytt.

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Norske krigsskip kan egne seg godt som målskive for et falsk flagg angrep fra Israel eller USA, så de kan få den krigen de ønsker.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere