Når penger er viktigere enn moral

0
Flyktning fra Douma. Foto: Eva Thomassen

Norsk Folkehjelp ved vegs ende?

Av Eva Thomassen.

Human Right Watchs rapport 2019

Human Right Watch (HRW) har kommet med en besynderlig rapport 28.6.2019, hvis hovedbudskap er å advare bistandsorganisasjoner mot Assad.

Omslaget til HRWs rapport

Now, with the exception of Idlib, most of Syria appears to be moving into a low intensity or even post-conflict phase. The Syrian government has regained most of the territory.

However, an abusive state apparatus, coupled with a lack of access and transparency, translates into a high risk that the Syrian government will use aid to finance human rights abuses, and prevent it from reaching individuals that need it – resulting in a host of potential new violations of basic rights.

HRW råder NGOene å passe  godt på penga og  menneskerettigheter når NGOer, også  norske NGOer, nå ser seg nødt til å samarbeide med syriske myndigheter med mindre de vil ta seg ut av Syria sammen med «fremmedkrigerne» og overskuddet fra blant annet UD for året 2019. NGOene har insistert på at de rapporterer til UD for hvert øre de bruker i Syria. Nå får de ikke brukt opp tilskuddet for 2019 og må levere tilbake en milliard kroner som UD ga dem for 2019. Totalt har Norge brukt over 10 milliarder kroner på denne vanvittige krigen mot Syria.

 Det kan bli vanskelig for NGOene som ikke har egne ansatte i Syria, å gjøre rede for disse pengene. De overlater pengene til lokalansatte og har derfor ingen kontroll over hvem som er sluttmottakeren av våre skattepenger. Norske bistandsorganisasjoner har transportert milliarder av dollar i cash i kofferter over de samme grensepasseringene til Syria som de ansiktsløse norske IS-damene i interneringsleiren al-Hol. Grenser kontrollert av terrorgrupper.

Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp har markert seg som en tydelig politisk aktør i krigen mot Syria.

Norsk Folkehjelp har fått problemer. Det er snart ikke flere områder med terrorister som trenger bistand. Det er bare Idlib og i Hasaka. Der finner vi Norsk Folkehjelp nå. Norsk Folkehjelp har vært i andre områder av Syria også, men vært nødt til å flykte sammen med terrorgrupper når områdene er befridd av den syriske hæren. Vi ser fotavtrykk etter Norsk Folkehjelp i Øst-Aleppo, Daraa og Øst-Ghouta. Områder hvor sivilbefolkningen har opplevd de mest grusomme og barbariske forbrytelser menneskeheten har vært vitne til. Der har altså Norsk Folkehjelp gitt bistand til Al-Nusra, Jaish al-Islam og en rekke al-Qaida-tilknyttede terrorgrupper.

Idlib

Idlib, den siste enklaven terrorgrupper nå kontrollerer foregår det nå et blodbad mot sivilbefolkningen fra terrorgrupper som ser på livet på jorda som brysomt. Det er livet etter døden som frister. Jo flere man får med seg i døden  jo flere familiemedlemmer er sikret et liv i Paradis- Disse omtaler seg selv som martyrer. Norsk Folkehjelp omtaler dem som demokratiforkjempere og Idlib som et frigjort område.

Slik beskriver Brett McGurk Idlib:

Brett McGurk – the U.S. government’s Special Presidential Envoy for the Global Coalition to Counter ISIL (Daesh, ISIS) – called Syria’s Idlib province “the largest Al Qaeda safe haven since 9/11 tied directly to Ayman al-Zawahiri [current leader of Al Qaeda].” He then immediately added that the Al Qaeda presence in Idlib was a “huge problem” and had been so “for some time.

One Year After Calling Idlib “Al Qaeda’s Largest Safe Haven Since 9/11,” the US Govt is Trying to Save it

Norsk Folkehjelp har ytt bistand i Idlib siden 2012. Terrorgruppene har holdt disse områdene beleiret gjennom hele krigen. Dette har vært mulig takket være bistand fra blant annet Norsk Folkehjelp. Det har foregått etnisk rensing i Idlib. Kristne, drusere, alawitter og andre minoriteter er blitt slaktet.

Hasaka

Det andre området Norsk Folkehjelp yter bistand i er Hasaka, nordøst i Syria. Et område som den militante kurdiske terrorgruppa Syrian Democratic Forces (SDF) sammen med USA okkuperer. Det er i Hasaka interneringsleiren al-Hol hvor de ansiktsløse norske IS-terroristene og barna deres deler telt med kvinner fra 60 land og over 20 000 barn.

Har noen tenkt på at det er bistandsorganisasjoner som har sørget for mat, medisiner, våpen, penger, husly til alle medlemmene av IS? Gjennom åtte år. Til alle de over 75 000 kvinner og barn som sitter i Al-Hol-leiren. Uten bistand hadde ikke IS overlevd.

Sanksjoner

Dette nordøstlige området utgjør 27% av Syria og det er i disse områdene oljefeltene, vannet og der syriske landbruksområder ligger. SDF hindrer den syriske befolkningen tilgang til egen olje og Syria må derfor importere petroleumsprodukter.

Vi vet nå at USA har innført ikke bare dødbringende sanksjoner mot Syria, men også mot Iran som er leverandøren av olje til Syria. Det iranske oljetankskipet som Storbritannia på vegne av USA, har tatt i arrest utenfor Gibraltar var på veg til syriske havner med petroleumsprodukter.

Har vi hørt Norsk Folkehjelp snakke om denne økonomiske terroren en eneste gang? Har vi hørt Norsk Folkehjelp snakke om de dødbringende sanksjonene mot Syria som Norge støtter? Nei, det har vi ikke. Har vi hørt Norsk Folkehjelp snakke om de uhyrlige grusomhetene som foregår i de områdene Norsk Folkehjelp oppholder seg og har oppholdt seg? Nei, det har vi ikke.

Hvorfor har vi ikke det? Den eneste forklaringen er at Norsk Folkehjelp ikke bryr seg om de 95% av befolkningen som bor i regjeringskontrollerte områder. Som rammes av sanksjonene. Men, man skulle jo tro at befolkningen og terrorgruppene i områdene Norsk Folkehjelp holder til også blir rammet av de samme sanksjonene?

Prøver fortsatt å knuse Syria gjennom drepende sanksjoner

Krigen mot Syria er innrettet slik at de som ikke vil slutte seg til terrorgruppene skal lide under sanksjonene. Den «fredelige opposisjonen» derimot, belønnes med bistand smuglet inn i Syria ved hjelp av den «fredelige opposisjonen»…eller terrorgrupper om du vil.

Norsk Folkehjelp er i Syria for å støtte «revolusjonen» og den befinner seg i områder kontrollert av terrorgrupper. Norsk Folkehjelp har ingen problemer med menneskerettigheter i disse terrorkontrollerte områdene. Snarere tvert om kan det synes som.

Det er menneskerettighetene i de regjeringskontrollerte områdene som nå tilsynelatende bekymrer Norsk Folkehjelp . Dit millioner av internt fordrevne syrere har flyktet til fra de områdene Norsk Folkehjelp bruker skattepengene våre i.

Så hvorfor har Norsk Folkehjelp plutselig i 2019 begynt å bekymre seg over menneskerettighetene i Syria? Det er fordi de nå må gjøre et valg. Det vil si de har ikke noe valg. Enten må de ta med seg penga og «menneskerettighetene» ut av Syria samme vegen de tok dem ulovlig inn i Syria eller klore seg fast til rapporten fra HRW som «hjelper» Norsk Folkehjelp med å ikke miste ansikt-  totalt. Men, den hjelpen hjelper nok ikke. Norsk Folkehjelp forklarer det selv.

Men, først:

Rapporten fra HRW er som alle de andre rapportene fra HRW gjennom krigen mot Syria. De er bestillingsverk fra statene som finansierer HRW og bruker rapportene til å rettferdiggjøre at krigen mot Syria er en krig om «menneskerettigheter». Fienden er «despoten» Assad. For å bli kvitt han må krigen selges som en borgerkrig. Så og si en kamp mellom den onde og oss gode. Hva er bedre da enn en saus kokt på sanksjoner, bistand og hundretusenvis av frigjøringshelter fra over 100 land og milliarder av kroner? Alt pakket inn i «menneskerettigheter».

Rapporten fra HRW advarer Norsk Folkehjelp og de andre NGOene som nå ikke har annet valg enn å yte bistand i regjeringskontrollerte områder, å være obs på at Assad kan bruke penga på seg selv og sine støttespillere. At Assad gjenoppbygger områder der hans støttespillere skal bo og ikke der de som støttet «opposisjonen» skal bo.

HRW nevner Hasaka og Douma i Øst-Ghouta  som de områdene Assad forfordeler gjenoppbyggingen av. I nevnte rapport opplyser HRW at de riktignok ikke har selv vært i Syria.

I motsetning til HRW har jeg vært i Syria fem ganger siden 2015.

Sivile fra Douma

Jeg var i Syria i 2018 i forbindelse med frigjøringen av nettopp Douma. Jeg besøkte en flyktningeleir i utkanten av Damaskus der sivile fra Douma fikk beskyttelse.

Foto: Eva Thomassen

HRW:  “The Office of the UN High Commissioner for Refugees (UNHCR) also has only limited and sporadic access to communities of returnees or internally displaced persons”.

HRW lyver når de hevder UNHCR bare har begrenset og sporadisk tilgang til flyktningeleiren for internt fordrevne. Flyktningeleiren jeg besøkte var jo etablert med bistand fra UNHCR og UNICEF.

Aldri har jeg opplevd mer traumatiserte mennesker enn dem jeg møtte i denne leiren . De var så hjernevasket etter over fire år i Douma under terrorgruppa Jaish Al-islam at det vil ta år å rehabilitere dem, hvis mulig. De trodde alle andre mennesker enn terroristene som holdt dem fanget i Douma, var farlige og ville drepe dem. De stolte ikke på noen. En slags Stockholmssyndrom. Jeg kommer aldri til å glemme hvor livredde de var.

Foto: Eva Thomassen

Jeg kommer heller aldri til å glemme at det kun var en eneste bistandsorganisasjon i denne leiren. Det var Syrias Røde Halvmåne og  kun én ambulanse.

Som vi vet står medisiner på sanksjonslista Norge støtter. Jeg ba barn plukke opp noen av medisinemballasjene som lå på bakken. Alle produsert i Syria. Det er imponerende av Syria å være i stand til å produsere egne medisiner når en rekke farmasøytiske fabrikker er ødelagt og viktige komponenter til medisiner står på sanksjonslista. Barn med kreft dør i Syria fordi kreftmedisiner står på sanksjonslista.  

Idlib

Foto: Eva Thomassen

I Idlib mangler det ikke medisiner eller ambulanser eller leger eller terrorister…

Logoen på bildet tilhører SHAFAK, en lokal NGO Norge støtter.

Alle norske og vestlige bistandsorganisasjonene i Douma tok følge med terrorgruppene til Idlib. De er jo ikke i Syria for å støtte Assad…

I Idlib stod NGOene på rekke og rad og ventet på terrorister fra Douma.

Her var det rigget til med hele sykehus, et stort antall ambulanser. 8 ambulanser levert av Norwac. Overflod av medisiner. Alt smuglet inn i fra Tyrkia

Idlib

Norsk Folkehjelp blir intervjuet av Bistandsaktuelt om rapporten fra HRW:

Deler HRWs bekymringer

Ballestad:
Norsk Folkehjelp jobber ikke i Assad-kontrollerte deler av Syria
: «Den manglende tilgangen for menneskerettighetsobservatører er sterkt bekymringsfull, og vi ser også at det gir økt risiko for å indirekte bidra til menneskerettighetsbrudd».

Norsk Folkehjelp (NPA) er ikke registrert som hjelpeorganisasjon hos myndighetene i Syrias hovedstad Damaskus, men gjør som en rekke andre aktører sonderinger om det vil være mulig etablere seg i det regjeringskontrollerte Syria. Det vesentlige for den norske organisasjonen, er om det kan skje «i tråd med humanitære prinsipper».

Det forteller Gry Ballestad, leder for Utvikling og humanitært samarbeid, i et epostssvar formidlet av organisasjonens kommunikasjonsavdeling:

– Norsk Folkehjelp er kjent med og deler mange av de bekymringene som framkommer i HRWs rapport. Vi har selv gjort grundige undersøkelser for å kartlegge risikobildet og mulige betingelser og krav i forbindelse med registrering og virksomhet i regjeringskontrollert områder, sier Ballestad.

Hun fremholder at begrensninger på humanitær tilgang har vært tatt opp i en rekke av FN-resolusjonene mot Syria – og at det er en kjent problematikk.

Sterkt bekymringsfullt

– Den manglende tilgangen for menneskerettighetsobservatører er sterkt bekymringsfull, og vi ser også at det gir økt risiko for å indirekte bidra til menneskerettighetsbrudd. Sivilsamfunnet i regjeringskontrollert område har ekstremt begrenset spillerom, og mye tyder på at restriksjonene skjerpes. For en partnerbasert organisasjon som Norsk Folkehjelp er det svært bekymringsfullt.

– Betyr det at dere mener det ikke er mulig å operere i henhold til de humanitære prinsippene i regjeringskontrollerte deler av Syria?

– Nei. Det er ikke umulig, men det er åpenbart en svært krevende kontekst. Organisasjoner som skal operere i regimekontrollert område må være meget godt rustet til å gjøre denne typen vurderinger, sette opp klare retningslinjer og gode systemer for hvor grensen går og ikke minst være klar til å stå imot presset som vi vet finnes. Derfor må organisasjonene gjøre egne vurderinger i forhold til hva de har kapasitet og kunnskap til, svarer Ballestad.

Hun sier at Norsk Folkehjelp støtter anbefalingen i HRW-rapporten – om at giverne bør stå samlet og stille tydelige krav til alle aktører, FN så vel som de frivillige organisasjonene og Røde Kors – for å sikre at bistanden ikke manipuleres politisk eller inngår i brudd mot menneskerettighetene.

– Det er også behov for større åpenhet og diskusjon av utfordringene knyttet til bistand i regjeringskontrollert områder, sier Ballestad.

Hvis bistand handler om menneskerettigheter

Her snakker altså en såkalt bistandsorganisasjon om bekymringene knyttet til å gi bistand til 95% av den syriske befolkningen hvor flere millioner har flyktet fra områder Norsk Folkehjelp har gitt bistand. Hvor Norsk Folkehjelp velvillig har brukt flere hundre millioner kroner på terrorister uten å nevne menneskerettigheter med et ord.

 Uten selv å ha kontroll på hva pengene er gått til. Uten selv å være i Syria med begrunnelsen at det er for farlig. Farlig for hvem? Åpenbart ikke for Norsk Folkehjelps lokale partnere. Jeg har vært overalt i områder befridd av den syriske hæren. Det var ikke farlig. Det er kun en eneste grunn til at det er for farlig for Norsk Folkehjelp å ha egne ansatte i Syria. De gir kun bistand til områder kontrollert av terrorgrupper. De er farlige.  

Terrorister fra al-Qaida-tilknyttede grupper. Terrorgrupper som står på FN og USA/EU sine terrorlister. Som er å betrakte som terrorister etter norske terrorlover.  Terrorlover som også gjør det straffbart å gi økonomisk og annen materiell støtte til disse gruppene. Terrorlover som rammer Norsk Folkehjelp selv.

Hvis Norsk Folkehjelp har et snev av moral igjen bør de forlate Syria. Det syriske folket har klart seg uten Norsk Folkehjelp i over åtte år. Det syriske folket klarer seg fint uten bistand fra en «partnerbasert organisasjon» som Norsk Folkehjelp.

Som snakker om menneskerettigheter når det er krigsforbrytelser de i virkeligheten støtter.

Et spørsmål til slutt til Norsk Folkehjelp:

Vi har registrert at Shoaib Sultan blir presse- og medieansvarlig i Norsk Folkehjelp.
Han skal også jobbe som kommunikasjonsrådgiver for Norsk folkehjelps avdeling for utvikling og humanitært samarbeid. Altså inneha samme stilling som den Ballestad innehar nå.  Vi spurte Sultan i forbindelse med den nye jobben hans i Norsk Folkehjelp, om hans syn på krigen mot Syria og fikk dette til svar:

«Det jeg heller ikke støtter er det undertrykkende diktaturregimet til Assad. Antar det er der hunden ligger begravet».

Da er jo ringen sluttet. Norsk Folkehjelp har fått en talsmann som mener det er «diktaturregimet til «Assad» som er opphavet til krigen.   Da er det vel best å forlate Syria før Sultan tiltrer stillingen?

I neste artikkel vil jeg se på Flyktninghjelpens Jan Egeland og Ole Solvangs vandring fra løgnfabrikken Human Right Watch til Harasta og Douma i 2019.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.