Norske styrker til Persiabukta? – Kan bli krig på få minutter.

4
Den norske marinen har ingenting i Persiabukta å gjøre. Foto: Forsvaret

Sjøforsvaret jobber med ulike alternativer for en norsk marine­styrke i Hormuzstredet. Styrken bør være forberedt på full krig, sier lærer ved Sjø­krigsskolen. Dette skriver avisa Klassekampen 31. juli 2019. Avisa skriver videre:

Regjeringen har ennå ikke bestemt om Norge i det hele tatt skal bli med i en internasjonal militær koalisjon i Persia­bukta.

Likevel får Klassekampen bekreftet at Sjøforsvaret jobber med ulike alternativer for et norsk militært bidrag.

Det er norske menn og kvinner som må være forberedt på harde tak, sier sjøoffiser og lærer ved Sjøkrigsskolen i Bergen, Tor Ivar Strømmen.

– Når vi går inn i en sånn operasjon, så må vi være forberedt på at det kan bli krig på få minutter. Det er ikke gitt at det fortsetter som en freds­operasjon, selv om det begynner som en fredsoperasjon, sier han.

Kommentar:

Dette bekrefter at Norge igjen er på nippet til å gå inn i noe som i verste fall kan bli en krig, for ikke å snakke om en mulig storkrig, i Midtøsten. Dette skjer til tross for at det ikke finnes noen politisk støtte til en slik krig i det norske folket og ikke en gang blant partiene. Erna Solberg og Ine Eriksen Søreide teller på knappene og tenker på om de skal lystre en ordre fra USA om å stille marinestyrker til Persiabukta, men Stortinget har ikke fått seg forelagt noe forslag om dette.

Uttalelsene fra Forsvaret som er gjengitt i Klassekampen viser at man der er klar over at dette ikke er noe hvilket som helst eskorteoppdrag, men en operasjon som fort kan havne midt i en krig mot Iran. Og en krig mot Iran ville få selv krigen mot Irak til å blekne. Iran er en stormakt og her en helt annen evne til både å forsvare seg og til å slå tilbake mot angripere. Iran har da også tatt avstand fra eventuelle utenlandske marineoppdrag i Persiabukta. Det finnes ikke noe internasjonalt farvann å operere i i det trange Hormuzstredet. Enten er det Omans område eller så er det Irans område. Noe annet finnes ikke. Hvis norske marinefartøyer går inn i iransk sjøterritorium er det en krigshandling.

Farlig spill

Det er et farlig spill regjeringa vurderer å begi seg inn i. Men det er foreløpig lite sannsynlig at USA vil gå så langt som å gå til krig mot Iran. Pentagon må ha forstått at det ville være meget risikabelt, også for USA, for ikke å snakke om for USAs allierte i regionen.

Analyser i USA sier at en krig ville kunne føre til hundretusener av drepte og at USA ikke ville ha noen sjanse til å vinne uten å sette inn en hær på over en million soldater, og selv da ville det være «alle hengemyrers mor», som Washington Post skriver.

Det blir neppe krig

Til tross for at det drives et høyt spill, og til tross for at krigsretorikken er så massiv, så blir det neppe noen krig mot Iran i denne omgang.

Irans utenriksminister Javad Zarif sa i New York i april 2019 at han ikke tror at Trump ønsker krig, men at det er en fare for at han kan bli lurt inn i en slik krig. En seniorrådgiver for Irans president Hassan Rouhani tvitret en beskjed direkte til Donald Trump der han skrev:

Så du ønsker en bedre avtale med Iran. Ser ut som om du får en krig i stedet. Det er sånt som skjer når du lytter til barten. Lykke til i 2020!

Med «barten» mener naturligvis Zarif John Bolton, som hele tida har ivret for krig mot Iran.

Irans øverste leder Ayatollah Khamenei har holdt tale om krigsfaren på iransk TV der han ganske enkelt sa:

Det blir ingen krig. … Vi går ikke inn for krig og [USA] ønsker det heller ikke. De vet at det ikke er i deres interesse.

Dette virker som rimelige vurderinger. Iran er forberedt på krig, men vet at landet står så sterkt at USA neppe vil våge å utløse et angrep.

Men det unnskylder ikke regjeringa Solberg når den faktisk fortsatt vurderer om Norge skal bidra til å gjøre situasjonen mer risikabel enn den allerede er.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. AnneBrit says:

    Jeg holder pusten fram til 17.september - da er det valg i Israel, og vi får andre ting og tenke på. Nuttyahoo også.

  2. De bryter inernasjonal lov ved å ikke respektere Irans suverenitet over egne farvann. Dersom Iran var ute på tokt i internasjonalt farvann og forsøkte å borde et britisk fartøy som ble eskortert av en fregatt, så hadde fregatten gjort ende på iranerne veldig fort. Dette er også forklaringen på at fregatten holdt seg unna da iranerne bordet det aktuelle tankskipet i Hormuzstredet. Det vi er vitne til nå er ingenting mer enn et spill for å manipulere vestlig publikum til å støtte agresjon mot Iran. Internasjonal lov er ikke en gang et tema, det er jungelloven som gjelder. -Og norske jurister har som vanlig ingenting å si til det. Gi dere selv et klapp på skulderen når helvettet bryter løs da jurister, for at dere var så jævla flinke til å holde kjeft! (Cecilie Hellestveit kan gjerne føle seg spesielt truffet)

  3. Kan jo bli interessant. Da får vi se om alle disse kvinnfolka ombord på fregatten(e) holder mål, eller om de må holdes i lankene av mennene når de iranske antiskip-missilene smeller omkring dem?

    Ettersom jeg vet har Norge ennå ikke tatt seg råd til å investere i skikkelig CIWS (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Close-in_weapon_system), og de har heller ikke de nødvendige helikopterne til ubåtjakt enda det liksom skal være spesialiteten til de norske fregattene. Kuriositeten “Helge Ingstad” kan dermed kjapt få konkurranse som sunkent museumsskip, og de kommunale kriseteamene hjemme i Norge bør snarest forberede seg på storinnrykk av traumatiserte tøffinger som snarest vil forfremmes til livslang uførhet via NAV-systemet. Amen!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere