Saudi-Arabia har igjen bombet et marked i Jemen og drept mange sivile

0
Sårede etter det saudiarabiske angrepet på Al-Thabit-markedet i Jemen. Foto: Ahmed AbdulKareem

Saudi-Arabia fortsetter sin hensynsløse krig mot det fattige nabolandet Jemen. 29. juli 2019 ble nok en gang et marked bombet av saudiarabiske fly. Minst 14 sivile og av dem fire barn ble drept. Minst 26 mennesker ble skadet på Al-Thabit markedet i grensebyen Qataber i Sadaa-provinsen. 10 av de sårede skal være i en kritisk tilstand, skriver Mintpress.

I USA har Senatet forsøkt å overkjøre Donald Trumps tillatelse til et nytt stort våpensalg til Saudi-Arabia, men mislyktes med å få tilstrekkelig mange stemmer. Det var et flertall mot salget, men ikke stort nok til å overkjøre Trumps veto, dermed blir det gjennomført, melder CBS.

Atomteknologi til Saudi-Arabia

I Kongressen er det også reist kritikk mot at Det hvite hus tillater overføring av kjernefysisk teknologi fra USA til Saudi-Arabia. En rapport som er utarbeidet av kontrollkomiteen i Representantenes hus kritiserer presidenten for å la seg påvirke av private og utenlandske interesser til å selge slik teknologi til Saudi-Arabia. Rapporten har tittelen Corporate and Foreign Interests Behind White House Push to Transfer U.S. Nuclear Technology to Saudi Arabia og kan lastes ned (pdf) her. Representanter for begge partier i Kongressen er kritiske til at USA gjør dette samtidig som man har brutt atomavtalen med Iran.

Konklusjonen i rapporten er veldig sterk fordi den sier:

«Når det gjelder Saudi-Arabia har Trump-administrasjonen utlettet skillet mellom regjeringas politikk og visse private og utenlandske interesser. Dokumentene viser at regjeringa har latt private interesser som står presidenten nær få lov til å få urimelig kontroll over USAs politikk overfor Saudi-Arabia. De nye dokumentene reiser alvorlige spørsmål om hvorvist Det hvite hus er villig til å sette den mulige profitten til presidentens venner over den nasjonale sikkerheten til USA og faren for å spre kjernefysiske våpen.»

Det gjelder et konsortium som heter IP3 International og det jobber for å overføre kjernefysisk teknologi fra USA til Saudi-Arabia. Investoren Tom Barrack, som er en av presidentens nærmeste fortrolige, har fått tilgang til toppledere i administrasjonen for å fremme dette konsortiets interesser. De har fått møte både Trump, Jared Kushner, og regjeringsmedlemmer som Rick Perry, Steven Mnuchin, Mike Pompeo, Rex Tillerson, James Mattis og Wilbur Ross, heter det i kongressrapporten.

Forbrytersk krig

Samtidig som USA truer med krig mot Iran, som ikke har brutt noen atomavtale, tillater landet salg av strategisk teknologi til et land som driver en forbrytersk krig mot Jemen, en krig som har brakt millioner på randen av humanitær katastrofe og som har drept over 100.000 mennesker.

Les mer om Jemen på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkel– Tusenvis deler Lars Monsens raseri i kamp mot vindmøller
Neste artikkelNorske styrker til Persiabukta? – Kan bli krig på få minutter.
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).