– Israel praktiserer en form for rasisme og prøver å unngå en annen

0
Illustrasjon: Shutterstock

Jøder med etiopisk bakgrunn har protestert mot det israelske politiets brutalitet og rasisme etter at 18-åringen Solomon Teka ble skutt og drept av en israelsk politioffiser. Protestene har vært ganske omfattende og raseriet til de etiopiske jødene har ført til konfrontasjoner med politiet. De opplever at de blir behandlet som annenrangs innbyggere og at de er ofre for rasisme. Drapet på Solomon Teka utløste et sinne som har bygd seg opp over lang tid. 136 mennesker er blitt arrestert i forbindelse med demonstrasjonene og 11 politifolk er skadd ifølge Haaretz. Det sies ikke noe om hvor mange demonstranter som er skadd.

Israelsk myndigheter prøver å helle olje på opprørt hav og har fått familien til Teka til å oppfordre til ro og orden. Gideon Levy kommenterer i Haaretz:

Å skyte en etiopisk jøde passer seg ikke. Å skyte en israelsk araber er mer passende og å skyte en palestiner fra territoriene er toppen av israelsk sømmelighet.

Israel innbiller seg at det er mulig å være periodisk rasistisk og voldelig – å støtte og til og med oppmuntre til en form for rasisme og ha reservasjoner mot en annen form for rasisme. Det er tillatt å skyte en type personer på grunn av hans nasjonalitet, men man må hindre at man skyter en annen på grunn av hans hudfarge. Man gjesper av eller til og med applauderer drapene på palestinske demonstranter, men føler seg litt uvel over å drepe etiopiere på samme alder.

Israelske soldater skjøt med skarpt mot ubevæpnede palestinere og drepte 183 mennekser. De kan ha begått krigsforbrytelser, skriver FN.

Levy skriver at Israel prøver å lage et moralsk kart der visse typer rasisme ikke bare er tillatt, men blir akseptert – og til og med applaudert, mens andre typer rasisme blir forsøkt unngått. Han mener at denne dobbeltmoralen vil eksplodere i Israels eget ansikt igjen og igjen. Myndighetene prøver å presentere Israel som et trygt og demokratisk land, landet til Det Utvalgte Folket og så videre. Samtidig praktiserer man den groveste formen for rasistisk brutalitet.

Denne masken vil bli revet av igjen og igjen, slik det skjedde med de etiopiske protestene.

Rasismen er et globalt fenomen, skriver Levy, men understreker at i Israel er rasismen institusjonalisert og ledet ovenfra mer enn i noe annet land, bare den retter seg mot de riktige ofrene. Men selv om man klarte å fjerne rasismen mot etiopierne i morgen, vil fortsatt Israel være et rasistisk land. Enten fjerner man all rasisme, eller det vil bli nye ofre som Solomon Teka.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFarvel dollar – fint å ha kjent deg!
Neste artikkel– Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet