Demokratene i USA støtter Trumps militære rekordbudsjett

13
Pentagon fikk det opprustningsbudsjettet de ville ha. Foto: Shutterstock.

Til tross for at Det demokratiske partiet i USA profilerer seg sterkt som motstandere av president Donald Trump, har de ingen problemer med å gi støtte til hans aggressive og rekordartede militærbudsjett. 27. juni 2019 stemte de for en massiv økning av militærutgiftene.

Under Trump har det USAs militærbudsjett gått fra 619 milliarder dollar i 2016 til 700 milliarder dollar i 2018, 716 milliarder i 2019 og nå 750 milliarder for 2020. Det siste beløpet tilsvarer 6.389 millarder norske kroner. Dette er uten sammenlikning det største militærbudsjettet i USA noensinne. Militærutgiftene utgjør omlag halvparten av det budsjettet Kongressen vedtar. Det største utgiftene til staten er helse- og sosialutgifter som følger automatisk av gjeldende systemer og ikke behandles av Kongressen. Denne plansjen viser forholdet mellom militærutgiftene og andre føderale utgifter vedtatt av Kongressen.

Til tross for at dette er rekordhøyt, er det ikke det som andel av bruttonasjonalproduktet. I nyere tid var den rekorden på 4,6 prosent under fredsprisvinner Barack Obamas første periode. 2020-budsjettet utgjør 3,1 prosent av BNP.

Et budsjett rettet mot Russland, Iran og Kina

Lovvedtaket som ligger til grunn for militærbudsjettet levner ikke rom for tvil. Den økte satstinga retter seg i første rekke mot Kina, men også mot Iran og Russland. Jim Inhofe, som leder republikanernes arbeid med militærbudsjettet i Kongressen viste til Den nasjonale forsvarsstrategien, som ble vedtatt i 2018 og som retter spydspissen mot Kina og Russland.

Det har gått opp for Pentagon at til tross for at USAs militærbudsjet er veldig mye større enn Kinas, for ikke å snakke om Russlands budsjett, (som faktisk har gått litt ned), så har de to andre stormaktene oppnådd likevekt med eller kanskje også gått forbi USA på missilteknologi og et par andre felter.

Kina og Russland har utviklet våpensystemer, taktikker og strategier, som ikke bare er utfordringer mot USAs hegemoni, men som på en del områder også antakelig utgjør trusler mot USA som landet ikke har noen militære svar på.

USA brukte i 2017 mer penger på sitt militærvesen enn de sju neste konkurrentene på lista.

Les: «Sitting ducks» – USAs hangarskipsflåte er utrangert

Dette ønsker Pentagon å endre på gjennom å satse på å utvikle nye våpensystemer, der også kjernefysiske våpen inngår, og dette har når Kongressen gitt dem grønt lys for.

Demokratene stiller fullt og helt opp bak Trump

Demokratenes leder i komitéen, Jack Reed, uttalte at «dette er et veldig godt budsjett», og han understreket at dette er et budsjett begge de to partiene står bak. Budsjettet ble da også godkjent av Kongressen med 86 mot 8 stemmer, langt over de nødvendige 60 stemmene som regler krever. Noen av de mest kjente demokratene stemte ikke fordi de var ute og drev valgkamp.

USA frykter at de vil tape neste krig

«USAs militære styrker kan komme til å lide uakseptabelt store tap og tap av betydelige kapitalressurser i sin neste konflikt,» sier National Defense Strategy Commission, som er nedsatt av Kongressen i USA. «(USA) kan komme til å måtte kjempe hardt for å vinne, eller kanskje tape en krig mot Kina og Russland. USA er i særlig stor fare for å bli slått dersom våre militære styrker blir tvunget til å måtte kjempe på to eller flere fronter samtidig.» Rapporten er også omtalt i flere medier i USA, som blant annet New York Times.

Kommisjonen som har skrevet rapporten består av tidligere ledende medlemmer av de to partienes grupper i Kongressen, og den sier rett ut at:

«USAs militære overlegenhet er ikke lenger sikker og konsekvensene av dette for USAs interesser og USAs sikkerhet er svært alvorlige.»

Les: Military Balance 2018: USA har ikke lenger et militært overtak over alliansen Russland-Kina

Det at USA opplever at deres hegemoni står for fall, gjør at de militære strategene har begynt å fantasere om å vinne en kjernefysisk krig.

Les: USA fantaserer om en begrenset kjernefysisk krig

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  USA og NATO kan ikke vinne noen ny storkrig om noen år, da soldater ikke er villige til å dø for retten til å bli en hatet minoritet i eget land, så de må slå ut Russland og Kina før vestlige soldater forstår folkeutbyttet eliten holder på med.

 2. Det overrasker vel ingen at USA har i realiteten kun ett parti, men befolkningen tror de har et valg om å velge en leder som jobber for deres rettigheter og levestandard. Så lenge USA har en slik fattigdom (LES urettferdig fordeling av velferdsgoder) så er 70% av befolkningen avskåret fra å ha råd til en sykeforsikring. Følgelig kan de ikke gjøre som oss her på berget, nemlig få hjelp når de virkelig trenger det. Disse 70% av befolkningen burde snart forstå at de må jobbe med direktedemokrati i kraft av å velge sine Konstitusjonelle (ikke kjøpt og betalte av the DEEP STATE) Kongress medlemmer. Det finnes muligheter for USA enda, men tiden er knapp. Det ser veldig trist ut når Kongressen i USA bevilger ca 1000 milliarder USD på krig, men ikke en eneste Dollar på sine 70% av befolkningen som faktisk har rettigheter innenfor Konstitusjonen. Jeg nekter å tro at 300 millioner innbyggere i USA er blinde høns og ikke ser disse faktum. Når det gjelder disse 1000 milliarder USD og hva de går til, kan jeg anbefale denne boken om CIA her:
  The Almost Classified Guide to CIA Front Companies, Proprietaries & Contractors.
  image
  https://books.google.no/books?id=rdw9DwAAQBAJ&pg=PA32&hl=no&source=gbs_selected_pages&cad=2#v=twopage&q&f=false

  Advarsel! Det dukker også opp mange kjente navn i denne boken, deriblant flere Norske selskaper og Norsk - Amerikanske. God lesning.

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Alle parter vil ha dette i en ny storkrig, og da er det fremdeles slik at den andre siden har soldater som kan dø for folk og land, mens vår side vil ha soldater som skal dø for retten til å bli en minoritet i eget land, samt at de skal forsvare en elite som ikke bare eier alt sammen, eliten forakter dem og ser på dem som en trussel…
  Fremtidens NATOsoldater kan ikke en gang lures til å tro at de sloss for fred og frihet, så mye vi har bombet samtidig med at ytringsfrihet og forsamlingsfrihet sakte har blitt borte. Om det ikke hadde vært at man må bedrive tydelig sensur for at folket skal forstå hva man ikke skal si, og at nye generasjoner må læres dette hele tiden, så kunne man kanskje lurt dem, men med åpen sensur på sosiale media, går ikke dette.

  Om fienden sier at de ikke er som vår elite, og at de vil la oss overleve om de vinner, så er det nok fremdeles mulig å få soldater til å sloss ved bruk av politiske offiserer, men de vil ikke kunne stoppe lekasjer som i tiden før internett.

 4. Imponert, men fant ikke linja der det står hvordan man kan få trollene til å sprekke.

 5. Hva med å ta dem med på trimtur i regnvær til trollstigen ? Det er forhåpentligvis ikke mye futt i dem når de kommer opp.
  Får sette opp et par veisperringer og gi dem hver sin regnvannshatt.


  God sommer.
  .

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere