Syriza tapte i Hellas – som ventet

0
Alexis Tsipras og Syriza har sviktet omtrent alt de lovte velgerne. Foto: Shutterstock.

Partiet Syriza kom inn som et friskt pust i 2012 da de ga grekerne et håp om å representere noe nytt mot EU-kommisjonen og finanskapitalen. I 2015 vant de valget og svarte på tilliten med å forråde absolutt alt de hadde lovt. Derfor var det ingen stor overraskelse at Syriza og Alexis Tsipras tapte valget 7. juli 2019. Det var mer overraskende at de ikke tapte mer.

Valgets vinner ble høyrepartiet Nytt Demokrati. Det er ingenting nytt med dem. Det er den gamle nyliberale politikken. Men også Syriza har ført en nyliberal politikk, så det eneste ND trengte å gjøre i valgkampen var å fokusere på løftebruddene til Syriza. «Syriza har brutt løftene sine» har vært gjennomgangstonen. Og det har de jo fullstendig rett i, som alle grekere vet.

Den valgstrategien, og det faktum at ND har 90 prosent av mediene på sin side, var nok til å vinne valget. Den nye ledren som skal plyndre Hellas til fordel for de rike heter Kyriakos Mitsotakis. Det Syriza ikke har rukket å privatisere vil bli privatisert og de fattige vil forbli fattige.

Valgresultatene

Nytt demokrati fikk 39,85 prosent av stemmene, Syriza 31,53 prosent, Kinma Allagis (ex-Pasok) fikk 8,1 prosent, kommunistpartiet KKE 5,3 prosent. Det nye partiet til Yanis Varoufakis, som i sin tid var finansminister for Syriza, MeRA25, fikk 3,44 prosent, og blir representert for første gang. De er en del av den europeiske DiEM25-bevegelsen, som Varoufakis har grunnlagt, og som går inn for en reform av EU-systemet. Les en større omtale av DiEM25 her. Det nynazistiske partiet Gyllent daggry ble knust og inn kom et høyrepopulistisk parti som kaller seg Elliniki Lysi, Gresk løsning. De fikk bare 3,7 prosent av stemmene.

Det greske valgsystemet er slik at vinneren tar alt og får en bonus på 50 delegater på toppen av valgresultetet. Dette vil bli endret ved neste valg. Men nå betyr det at Nytt Demokrati vil få absolutt flertall, slik Syriza tidligere hadde.

Dette kartet viser hvor henholdsvis Nytt demokrati (blått) og Syriza (rødt) var i flertall.

Forrige artikkelHvem sto fram som et alternativ i demokratenes debatt i USA?
Neste artikkelFaktisk.no med sju irrelevante spørsmål om vindkraft
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).