Syriza tapte i Hellas – som ventet

0
Alexis Tsipras og Syriza har sviktet omtrent alt de lovte velgerne. Foto: Shutterstock.

Partiet Syriza kom inn som et friskt pust i 2012 da de ga grekerne et håp om å representere noe nytt mot EU-kommisjonen og finanskapitalen. I 2015 vant de valget og svarte på tilliten med å forråde absolutt alt de hadde lovt. Derfor var det ingen stor overraskelse at Syriza og Alexis Tsipras tapte valget 7. juli 2019. Det var mer overraskende at de ikke tapte mer.

Valgets vinner ble høyrepartiet Nytt Demokrati. Det er ingenting nytt med dem. Det er den gamle nyliberale politikken. Men også Syriza har ført en nyliberal politikk, så det eneste ND trengte å gjøre i valgkampen var å fokusere på løftebruddene til Syriza. «Syriza har brutt løftene sine» har vært gjennomgangstonen. Og det har de jo fullstendig rett i, som alle grekere vet.

Den valgstrategien, og det faktum at ND har 90 prosent av mediene på sin side, var nok til å vinne valget. Den nye ledren som skal plyndre Hellas til fordel for de rike heter Kyriakos Mitsotakis. Det Syriza ikke har rukket å privatisere vil bli privatisert og de fattige vil forbli fattige.

Valgresultatene

Nytt demokrati fikk 39,85 prosent av stemmene, Syriza 31,53 prosent, Kinma Allagis (ex-Pasok) fikk 8,1 prosent, kommunistpartiet KKE 5,3 prosent. Det nye partiet til Yanis Varoufakis, som i sin tid var finansminister for Syriza, MeRA25, fikk 3,44 prosent, og blir representert for første gang. De er en del av den europeiske DiEM25-bevegelsen, som Varoufakis har grunnlagt, og som går inn for en reform av EU-systemet. Les en større omtale av DiEM25 her. Det nynazistiske partiet Gyllent daggry ble knust og inn kom et høyrepopulistisk parti som kaller seg Elliniki Lysi, Gresk løsning. De fikk bare 3,7 prosent av stemmene.

Det greske valgsystemet er slik at vinneren tar alt og får en bonus på 50 delegater på toppen av valgresultetet. Dette vil bli endret ved neste valg. Men nå betyr det at Nytt Demokrati vil få absolutt flertall, slik Syriza tidligere hadde.

Dette kartet viser hvor henholdsvis Nytt demokrati (blått) og Syriza (rødt) var i flertall.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.