Visumsøkere til USA blir pålagt å levere informasjon om kontoene sine på sosiale medier, skriver New York Times. Det gjelder de kontoene de har brukt i de siste fem årene. Avisa skriver videre:
Slik kontoinformasjon vil gi regjeringen tilgang til bilder, steder, fødselsdatoer, datoer for milepæler og andre personopplysninger som vanligvis deles på sosiale medier.
«Vi ber allerede om visse kontaktinformasjon, reisehistorikk, opplysninger om familiemedlemmer og tidligere adresser fra alle visumsøkere,» sa State Department i en uttalelse. «Vi jobber kontinuerlig for å finne mekanismer for å forbedre våre screeningprosesser for å beskytte amerikanske borgere, samtidig som vi støtter legitim reise til USA.»
I mars 2017 ba president Trump statssekretæren, generaladvokaten, ministeren for Homeland Security og direktøren for nasjonal etterretning om å ta i bruk «en enhetlig politikk for screening og kontroll av standarder og prosedyrer», ifølge et notat som ble publisert i Federal Register. Kravet om tilgang til kontoene i sosiale medier var blant kravene.
American Civil Liberties Union har uttrykt bekymring over dette forslaget. De mener det vil ha «en nedkjølende effekt på ytringsfriheten».
Folk vil nå begynne å lure på om det de sier på sosiale medier vil bli misforstått eller misbrukt av regjeringsfunksjonærer, sier ACLU.
Disse kravene føyer seg til en lang rekke tiltak der «sikkerhet» brukes som et påskudd til å gjøre samfunnet stadig mer diktatorisk. Når det gjelder visumkravene til USA må jo folk etter hvert spørre seg: Hva har jeg egentlig der å gjøre?
Når folk overleverer sine konti på sosiale medier til myndighetene vil de også bli angivere overfor sine venner og kontakter. For det er hevet over enhver tvil at etterretningstjenestene vil bruke dette materialet til også å spionere på andre enn den aktuelle søkeren.