USA delte atomteknologi med Saudi-Arabia etter drapet på Khashoggi

0
Det første landet Donald Trump besøkte som president var Saudi-Arabia.

CIA og andre myndigheter i USA er fullstendig klar over at kronprins MBS i Saudi-Arabia sto bak drapet på journalisten Jamal Khashoggi. CIA har opptak av minst 11 meldinger som den saudiarabiske kronprinsen Muhammed bin Salman sendte til sin nærmeste medarbeider Saoud al-Qahtani da den sistnevnte ledet drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Det var Wall Street Journal som skrev dette.

CIA vet at kronprins MBS sto bak drapet på Khashoggi

Men Trump-administrasjonen gir fullstendig blaffen i dette. For dem er våpenmilliardene viktigere. Og ikke bare det, men det er også kommet fram at etter drapet på Khashoggi har Trump-administrasjonen gitt to USA-selskaper lisens til å dele atom-teknologi med landet.

Senator Tim Kaine, en demokrat fra Virginia, sier at denne nyheten er sjokkerende.

Først og fremst viser den den fullstendige hykleriet som preger USAs regjering. Den har brutt atomavtalen med Iran og iverksatt svært omfattende sanksjoner mot landet, uten at det finnes noen beviser for at landet har noe aktivt atomprogram. Samtidig utstyrer den hodekapperregimet i Ryiadh med atomteknologi som kan bli brukt på veien fram til det Saudi-Arabia ønsker seg, en kjernefysisk styrke.

Den britiske avisa Sunday Times hevdet i 2015 med støtte i regjeringskilder i USA at Saudi Arabia vil kjøpe atomvåpen fra Pakistan slik at det halshoggende diktaturet kan bli atommakt.

Satellittbilder viser at Saudi-Arabia er praktisk talt ferdig med å bygge sin første atomreaktor. Anlegget ligger i det sørvestlige hjørnet av King Abdulaziz City for Science and Technology i Riyadh.

Saudi-Arabia har ikke undertegnet noen internasjonale avtaler som ville kunne forplikte landet til ikke å bruke det sivile stomprogrammet til å bygge kjernefysiske våpen.

Bilder av anlegget er publisert av Google Earth og eksperter på området er enige om at dette er et atomkraftverk. Tidligere direktør i International Atomic Energy Agency (IAEA) Robert Kelley sier til Bloomberg at «det er stor sannsylighet for at bildene viser et atomkraftanlegg» og at «det betyr at Saudi-Arabia må få avtalene i orden».

Et regime som selv av sentrale kilder i USA er karakterisert som en kriminell organisasjon. Sarah Chayes  og Alex de Waal skrev i The Atlantic.

«I virkeligheten er ikke Saudi-Arabia noen stat i det hele tatt. Det er to måter å beskrive dette på: som et politisk prosjekt med en smart, men i det lange løp grunnleggende dødsdømt forretningsmodell, eller som en enhet som er så korrupt at den tilsvarer en vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon.»

En kriminell organisasjon med ubegrenset kapital utstyrt med atomvåpen – lyder ikke det fristende?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelOffensiven mot terroristene i Idlib går framover
Neste artikkelNye angrep mot journalisme
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).