USA delte atomteknologi med Saudi-Arabia etter drapet på Khashoggi

5
Det første landet Donald Trump besøkte som president var Saudi-Arabia.

CIA og andre myndigheter i USA er fullstendig klar over at kronprins MBS i Saudi-Arabia sto bak drapet på journalisten Jamal Khashoggi. CIA har opptak av minst 11 meldinger som den saudiarabiske kronprinsen Muhammed bin Salman sendte til sin nærmeste medarbeider Saoud al-Qahtani da den sistnevnte ledet drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Det var Wall Street Journal som skrev dette.

CIA vet at kronprins MBS sto bak drapet på Khashoggi

Men Trump-administrasjonen gir fullstendig blaffen i dette. For dem er våpenmilliardene viktigere. Og ikke bare det, men det er også kommet fram at etter drapet på Khashoggi har Trump-administrasjonen gitt to USA-selskaper lisens til å dele atom-teknologi med landet.

Senator Tim Kaine, en demokrat fra Virginia, sier at denne nyheten er sjokkerende.

Først og fremst viser den den fullstendige hykleriet som preger USAs regjering. Den har brutt atomavtalen med Iran og iverksatt svært omfattende sanksjoner mot landet, uten at det finnes noen beviser for at landet har noe aktivt atomprogram. Samtidig utstyrer den hodekapperregimet i Ryiadh med atomteknologi som kan bli brukt på veien fram til det Saudi-Arabia ønsker seg, en kjernefysisk styrke.

Den britiske avisa Sunday Times hevdet i 2015 med støtte i regjeringskilder i USA at Saudi Arabia vil kjøpe atomvåpen fra Pakistan slik at det halshoggende diktaturet kan bli atommakt.

Satellittbilder viser at Saudi-Arabia er praktisk talt ferdig med å bygge sin første atomreaktor. Anlegget ligger i det sørvestlige hjørnet av King Abdulaziz City for Science and Technology i Riyadh.

Saudi-Arabia har ikke undertegnet noen internasjonale avtaler som ville kunne forplikte landet til ikke å bruke det sivile stomprogrammet til å bygge kjernefysiske våpen.

Bilder av anlegget er publisert av Google Earth og eksperter på området er enige om at dette er et atomkraftverk. Tidligere direktør i International Atomic Energy Agency (IAEA) Robert Kelley sier til Bloomberg at «det er stor sannsylighet for at bildene viser et atomkraftanlegg» og at «det betyr at Saudi-Arabia må få avtalene i orden».

Et regime som selv av sentrale kilder i USA er karakterisert som en kriminell organisasjon. Sarah Chayes  og Alex de Waal skrev i The Atlantic.

«I virkeligheten er ikke Saudi-Arabia noen stat i det hele tatt. Det er to måter å beskrive dette på: som et politisk prosjekt med en smart, men i det lange løp grunnleggende dødsdømt forretningsmodell, eller som en enhet som er så korrupt at den tilsvarer en vertikalt og horisontalt integrert kriminell organisasjon.»

En kriminell organisasjon med ubegrenset kapital utstyrt med atomvåpen – lyder ikke det fristende?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Olav Olav says:

  Jeg har etterhvert vanskelig for å se at det er noen vesentlig forskjell på den “vertikalt og horisontalt integrerte kriminelle organisasjonen” i Saudi-Arabia og den tilsvarende her i landet. Systemet både her og i øvrige såkalte “liberale demokratier” er nettopp så sterkt integrert at det blir riktig å kalle det et kartell. At det er et kriminelt kartell må man ihvertfall kunne fastslå om det så bare er pga bombingen av Libya. Hele NATOs “out of area doktrine” er uttrykk for en tiltagende kriminell mentalitet. For min del holder det med “vindmølleparkene” for å fastslå at vi vanstyres av psykopater og ondsinnede narcissister. Det er den samme mentaliteten, som gjennomsyrer stortinget, som ligger bak begge deler, både den “humanitære” bombingen og disse “parkene”. Psykopatisk avstumpet, hyklerisk og manipulerende innstilling som i prinsippet ikke skiller seg vesentlig fra regimet i Saudi-Arabia. Derfor er det også ganske naturlig at “våre” politikere forholder seg til Saudi-Arabia som de stort sett gjør.

 2. Saudi Arabia in 2005 signed with the IAEA a so-called small quantities protocol, which exempts countries from inspections if they have no or minimal nuclear programs.

  “We have proposed to Saudi Arabia to rescind and replace it by the full-fledged comprehensive safeguards agreement,” Amano told reporters in Washington. “They didn’t say no, they didn’t say yes, and they are now giving thoughts. We are waiting. For now, they don’t have the material, so there is no violation.” https://www.japantimes.co.jp/news/2019/04/06/world/iaea-asks-saudis-safeguards-first-nuclear-reactor/#.XPgKMogzZPZ

 3. Og det kan de med trygghet si, for om de har fått tak i noe, så har ikke det vært inspektert heller.
  Israel har aldri blitt det.
  Den tidligere israelske etteretnings-sjefen Yakov kedmi deler interessante perspektiver på en mulig krig mellom USA og Iran, med russerne:

  https://www.youtube.com/watch?v=XvPZHaz7xKo
 4. Enig i at Yakov Kedmi har interessante perspektiver på saken.

  Så vidt jeg forstår er det ikke aktuelt med inspeksjoner før SA skal begynne å importere atombrensel. Det er Argentina som bygger reaktoren, og det er de som skal sørge for brensel når den tid kommer.

  «Saudi Arabia has had a safeguards agreement in force with the IAEA since 2009, but no Additional Protocol. Argentina’s envoy to the IAEA has said that further safeguards arrangements will be needed before the research reactor it is building at KACST can be fuelled». http://www.world-nuclear.org/information-library/country-profiles/countries-o-s/saudi-arabia.aspx

  Israel har motsatt seg all kontroll, og har ikke underskrevet ikkesprednings-avtalen, men får støtte fra USA, Canada, Australia og en rekke andre vestlige land.

  A resolution calling for nuclear inspections in Israel has been defeated by 13 votes at the International Atomic Energy Agency… Israel refuses to sign the non-proliferation treaty despite calls from the UN and the IAEA for it to do so. It has never confirmed or denied owning nuclear weapons but is widely believed to possess them. https://www.middleeasteye.net/news/nuclear-inspection-israel-rejected

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere