Nye angrep mot journalisme

33

To saker fra Australia viser at angrepet på journalistikk ikke bare handler om Wikileaks og Julian Assange. Det er heller ikke bare USA som forfølger journalister som avslører hva myndighetene driver med.

Det australske føderale politiet foretok en razzia på TV-stasjonen ABCs hovedkontor i Sydney. Påskuddet var en serien The Afghan Files fra 2017

Takket være hundrevis av lekkede dokumenter fra det australske militæret kunne gravejournalistene Dan Oakes og Sam Clark, avsløre at påstandene om ulovlige drap og grov fremferd begått av australske spesialstyrker i Afghanistan var sanne.

En annen sak som vekker oppsikt er razziaen mot hjemmet til en journalisten Annika Smethurst som i april i fjor avslørte at regjeringen vurderte å gi spionasjebyråer utvidede fullmakter til å bedrive  innenriks overvåkning. Syv offiserer fra det australske føderale politiets brukte flere timer på ransake hjemmet til journalist s.

Statsminister Scott Morrison påstod at det hadde vært en «uautorisert lekkasje av «nasjonal sikkerhetsinformasjon» som journalisten hadde brukt i saken hun skrev i april 2018.»
På spørsmål om det ikke var bekymringsfullt av politiet ransaker journalister private hjem svarte han kort:
«Det bekymrer meg aldri at lovene i landet blir overholdt.»

Bare timer etter razziaen i hjemmet til Smethurst gikk politiet etter Ben Fordham for hans rapportering om båter med mennesker som ville søke asyl som var på vei til Australia. Han forteller at han blir presset til oppgi kildene sine.

Det ser ut til at makthavere i større grad anser det som legitimt å forfølge journalister. Det påfallende er at journalister i de store mediene lister seg på tå rundt dette. Assange har gjennomgående blitt forsøkt svertet av sine «kolleger» i hovedstrømsmediene de siste årene. Nå som de forstår at de kan selv bli rammet begynner de å våkne.

De tre franske journalistene Geoffrey LivolsiMathias Destal og Benoît Collombat er blitt truet med inntil fem års fengsel og en bot på 75.000 € for å avslørt hemmelige dokumenter som viser hvor djupt engasjert Frankrike er i krigen mot Jemen. Dokumentene viser også at president Emmanuel Macrons regjering har løyet for fransk offentlighet om hvordan franske våpen blir brukt. 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Her hjemme er det mere enn nok å vise til norges bombing i Libya og og de mildest talt ‘uhederlige’ s.k. folkevalgte som sto ansvarlige for disse krigsforbrytelsene.

  At lame stream media er kjøpt & betalt er gammelt nytt, slik har det vært fra tidenes morgen (et av de ferskeste eksemplene er ‘fjordingen’ i Aftenposten og hans dolking av den fengslede Julian Assange) . . . .

  Det som går igjen som en fluoriserende rød tråd i samtlige saker, er det fullstendige fraværet av ‘accountability’ - eller ansvarlighet - på godt norsk.

  • Så lenge det folket disse mentale avvikerne er satt til å representere - viser seg ute av stand til å ta affære med dette fullstendige misforholdet, vil ting naturlig bare utvikle seg fra vondt - til mye, mye værre.

  makk13

 2. Avatar for Olaf Olaf says:

  Jeg har ikke noen kommentarer til Jaquessons innlegg, men finner det merkelig at dette gjøres til et stort nummer, når Steigans blogg aldri (såvidt jeg har sett) har tatt opp vilkårene til journalister i Ukraina. Den Russiske stat står ansvarlig for et stort antall drepte og fengslede journalister i Ukraina inklusive Krim, uten at Steigan blunker.
  Det blir altfor omfattende å nevne alle som er blitt drept /fengslet i tiden etter februar 2014, men lister allikevel opp (i ukronologisk rekkefølge):

  1. Remzi Behirov - journalist og HRW-aktivist på Krim - fengslet uten reell dom
  2. Osman Arifmemetov - journalist og HRW-aktivist på Krim - fengslet uten reell dom
  3. Rustem Sheikaliev - journalist og HRW-aktivist på Krim - fengslet uten reell dom
  4. Yevhen Haivoronskyi - journalist på Krim - fengslet uten reell dom
  5. Oleg Sentsov forfatter og filmskaper i Ukraina- kidnappet i Ukraina og smuglet inn i Russland sitter fengslet ut fra en dom på 20 år, fordi han har uttrykt seg negativt om Russland
  6. Sheremet - journalist fra Belarus bosatt i Kiev -drept av Russiske agenter i Kiev
  7. Alexandr Kochinskyi -journalist fra Ukraina - drept av Russere sammen med sin kone
  8. Serhey Nikolajev - journalist - drept av Russere
  9. Olga Moroz - journalist - drept av Russere
   Dessuten nevner jeg avhopperen fra den Russiske statsdumaen Denis Voronkov som ble drept på åpen gate i Kiev etter oppdrag fra Russere.
   Dette er bare et lite knippe av arrestasjoner / drap begått av den Russiake stat eller på oppdrag fra dem.

  Men slike hendelser er det vel ikke spesielt interessant å lese om på denne siden?

 3. Russland er under sanksjoner - og alt utpekt til vår fiende, så de er allerede dekket - for å si det slik

  Dette er whataboutism, og det gjør deg ikke større i mine øyne.

 4. Du får skrive en artikkel om det - det er du som kjenner det. Jeg er sikker på at Steigan lar deg få lov.
  For ellers kan du gå hjem og vogge. Nå er jeg lei sutringa di.

 5. Avatar for Johnny Johnny says:

  Ja, du er en sutrekopp og et troll, og i tillegg spyr du ut så mye propaganda og løgn at man nesten mister trua på menneskeheten!!!

 6. Avatar for Johnny Johnny says:

  Før dere kan ta en skikkelig diskusjon må dere sette dere inn i hvordan verden fungerer, og det virker som dere ikke har peiling, men jeg kan prøve meg på en veldig enkel forklaring;

  Verden er organisert i et hiarki, og man kan dele landene inn i klasser; Klasse A, klasse B, klasse C og klasse D.

  Klasse A = USA, England, frankrike, (israel)
  Dette er moderne vestlige land, med et stabilt politisk system, god økonomi og lite fattigdom. De har stor politisk/økonomisk innflytelse internasjonalt, de har et høyteknologisk og mektig militærvesen, som de svært gjerne bruker for å få gjennomslag for sin politikk. Disse landene kontroller Verdensbanken og IMF, som ofte brukes for å få land til å endre sin politikk, dvs. privatisering av offentlige tjenester, liberalisere økonomien og redusere statens rolle. Hvilke land som skal bli utsatt for økonomiske sanksjoner, handelsboikott, opprør eller krig, bestemmes av disse landene.

  Klasse B = Norge, Danmark, Nederland, Spania, Japan, (Tyskland) osv.
  Disse landene er forholdsvis lik A-landene, stabilt politisk system, forholdsvis god økonomi, samt noe politisk/økonomisk innflytelse internasjonalt. Militærvesenet er forholdsvis lite, og de fleste oppdrag handler om å støtte A-landenes krigføring. Tyskland har stor økonomisk makt, men de er ikke villige til å bruke militæret for å få gjennomslag, og derfor blir de et B-land. Angela Merkel klagde nylig på at Tyskland hadde for lite politisk innflytelse internasjonalt til tross Tysklands store økonomi!

  Klasse C= Irak, Libya, Syria, Iran, Venezuela, Ukraina osv.
  Det som kjennetegner disse landene er et ustabilt politisk system, dårlig økonomistyring, utbredt korrupsjon, og mange er fattige. Det er i disse landene de fleste krigene oppstår, årsakene er gjerne stormaktskonflikt eller at disse landene nekter å innordne seg under det vestlige hierarkiet, som ofte innebærer utplyndring av nasjonale resurser.

  Klasse D
  Her finner man verdens fattigste land, orker ikke å bruke tid på disse nå.

  Det finnes også mektige land som nekter å underordne seg det vestlige hierarkiet, som f.eks Russland og Kina, og disse landene blir da hovedfienden, og det foregår en konstant propagandakampanje og forskjellige boikotter mot disse landene.

  Krigen i Ukraina er en geopolitisk kamp mellom A-landene og utfordreren Russland, alt det andre er bare politisk spill, bullshit og propaganda for å få folkemassene over på sin side! Det handler om å skape så mye kaos og spetakkel at folk til slutt ikke ser skogen for bare trær!

  Jeg er ikke tilhenger av Putins kapitalistiske Russland, og jeg er fullstendig klar over at Russland har sine svin på skogen, men sammenlignet med vesten er Russlands forbrytelser ubetydelige! Jeg går ut fra at Steigan og de andre er fullstendig klar over dette! :wink:

 7. Stakkar. Nå fikk jeg stor trang til å be for deg. For du må ha et svært begrenset sjelsliv.

 8. Avatar for Olaf Olaf says:

  Nå overgår du deg selv i å servere Bullshit. Du vet jo absolutt ingenting om dette landet, som du kaller uinteressant. Ukraina er et land med et utrolig potensiale, dersom bare denne imperialist-drittsekken kunne holde seg vekk. Oligarken Putin er så maktsyk, og redd for å bli kastet, at han lyver verre enn Trump. (Alle forstår at Trump lyver, men bare 99% forstår at Putin lyver. Burde ikke snart Pål Pott og dere som er hans disipler snart åpne gluggene også slik at dere kan forstå den verden vi lever i. Det jeg erfarer med denne bloggen, er et fanatisk avtrykk av den Russiske propaganda, hinsides en hver normal forståelse. Eksempelvis du, når du for 100.de gang lirer ut av deg sprøytet om at revolusjonen i 13/14 var USA/CIA-regissert. Ærlig talt, er du virkelig så dum at du tror på det, eller er du bare betalt for å lire ut av deg dette? Uansett: Latterlig!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

25 flere kommentarer

Deltakere