Nye angrep mot journalisme

0

To saker fra Australia viser at angrepet på journalistikk ikke bare handler om Wikileaks og Julian Assange. Det er heller ikke bare USA som forfølger journalister som avslører hva myndighetene driver med.

Det australske føderale politiet foretok en razzia på TV-stasjonen ABCs hovedkontor i Sydney. Påskuddet var en serien The Afghan Files fra 2017

Takket være hundrevis av lekkede dokumenter fra det australske militæret kunne gravejournalistene Dan Oakes og Sam Clark, avsløre at påstandene om ulovlige drap og grov fremferd begått av australske spesialstyrker i Afghanistan var sanne.

En annen sak som vekker oppsikt er razziaen mot hjemmet til en journalisten Annika Smethurst som i april i fjor avslørte at regjeringen vurderte å gi spionasjebyråer utvidede fullmakter til å bedrive  innenriks overvåkning. Syv offiserer fra det australske føderale politiets brukte flere timer på ransake hjemmet til journalist s.

Statsminister Scott Morrison påstod at det hadde vært en «uautorisert lekkasje av «nasjonal sikkerhetsinformasjon» som journalisten hadde brukt i saken hun skrev i april 2018.»
På spørsmål om det ikke var bekymringsfullt av politiet ransaker journalister private hjem svarte han kort:
«Det bekymrer meg aldri at lovene i landet blir overholdt.»

Bare timer etter razziaen i hjemmet til Smethurst gikk politiet etter Ben Fordham for hans rapportering om båter med mennesker som ville søke asyl som var på vei til Australia. Han forteller at han blir presset til oppgi kildene sine.

Det ser ut til at makthavere i større grad anser det som legitimt å forfølge journalister. Det påfallende er at journalister i de store mediene lister seg på tå rundt dette. Assange har gjennomgående blitt forsøkt svertet av sine «kolleger» i hovedstrømsmediene de siste årene. Nå som de forstår at de kan selv bli rammet begynner de å våkne.

De tre franske journalistene Geoffrey LivolsiMathias Destal og Benoît Collombat er blitt truet med inntil fem års fengsel og en bot på 75.000 € for å avslørt hemmelige dokumenter som viser hvor djupt engasjert Frankrike er i krigen mot Jemen. Dokumentene viser også at president Emmanuel Macrons regjering har løyet for fransk offentlighet om hvordan franske våpen blir brukt. 

Forrige artikkelUSA delte atomteknologi med Saudi-Arabia etter drapet på Khashoggi
Neste artikkelStorbritannia feiret D-dagen med – Tyskland