Shanghai Cooperation Organisation stiller opp for Syria

0
Toppmøtet i Shanghai Cooperation Organisation stiller seg bak Syria.

Den eurasiske alliansen Shanghai Cooperation Organisation har hatt toppmøte i Bishkek i Kirgistan 13. og 14. juni 2019, og i deres sluttkomminiké tar de uttrykkelig stilling for Syria. I uttalelsen heter det:

De understreket som sin felles holdning at det ikke finnes noe alternativ til å løse situasjonen i Syria gjennom dialog samtidig som man sikrer Syrias suverenitet, uavhengighet og territoriale integritet.

Statslederne ga også sin fulle støtte til den såkalte Astana-prosessen som er anført av Russland, Tyrkia og Iran for å forhandle fram en fredsløsning for Syria. Partene har møttes i Astana i Kasakhstan til en serie møter siden januar 2017.

De som stilte seg bak denne uttalelsen var Vladimir Putin fra Russland, Xi Jinping fra Kina, Narendra Modi fra India, Imran Khan fra Pakistan, Kassym-Jomart Tokayev fra Kasakhstan, Sooronbay Jeenbekov fra Kirgistan, Emomali Rahmon fra Tadsjikistan og Shavkat Mirziyoyev fra Usbekistan.

Disse landene har en samlet befolkning på 3,5 milliarder mennesker. Dette omfatter gamle rivaler som India og Pakistan og de representer en allianse som også har Iran, Irak, Tyrkia, Bangladesh og Egypt blant sine medlemmer, observatører og kandidatmedlemmer.

USA-venner i Norge liker å omtale seg sjøl som «verdenssamfunnet» når de begår krigsforbrytelser i Libya eller andre steder. Sist gang vi fikk en opptelling av dette «verdenssamfunnet» var under Skripal-saka. Da utgjorde de 12 prosent av menneskeheten.

Men når det gjelder kravet om et fredelig Syria som er suverent, uavhengig og som skal ha sikret sin integritet, er det praktisk talt hele Asia som taler.

Forrige artikkel– USA-baser i strid med Norges interesser
Neste artikkelUSA fortsetter å anklage Iran for angrep på tankskip – tynn suppe