– USA-baser i strid med Norges interesser

8
USAs militærmateriell har flommet inn i Norge.

Colin Powells tidligere stabssjef, Lawrence Wilkerson, skriver i en epost til politisk rådgiver i Rødts stortingsgruppe Eirik Vold:

«Norge har alltid tidligere klart å opprettholde en utstudert avstand til begge parter. Å endre dette brått ved å akseptere at større amerikanske styrker forblir i landet vil slik jeg ser det være i strid med Norges langsiktige sikkerhetsinteresser. Medlemskap i NATO alene innebærer ikke en slik byrde. Det gjør permanente militærbaser»

Det er ABC Nyheter som skriver dette.

Wilkerson var en av forfatterne av Colin Powells tale i FN i 2003, der det ble lagt fram falsk informasjon om såkalte masseødeleggelsesvåpen, noe som igjen førte til den katastrofale krigen mot Irak. Wilkerson er klar over forfalskningene som ble begått og sier i dag at «dette var bunnmålet i min karriere».

Lawrence Wilkerson, var nasjonal sikkerhetsrådgiver for Reagan-administrasjonen og flere år stabssjef for utenriksminister Colin Powell under George W. Bush.

Eirik Wold spør Wilkerson om det amerikanske nærværet på Værnes betyr at den norske basepolitikken ikke lenger gjelder. Wilkerson svarer:

«En mer tydelig permanent tilstedeværelse [med militære baser] sender sterkere signaler, og fører til at russisk krigsplanlegging (…) kan omfatte nøytralisering av slike ressurser tidlig i en (…) konflikt, særlig fordi de ligger på NATOs nordlige flanke.»

«Kort sagt vil man oppfatte at Norge har inntatt en ufravikelig og avgjørende posisjon, og derfor fremstår som et mål for første angrep ved konflikt.»

Erna Solberg morer seg med krigsøvelser. Foto: Forsvaret.

Norske myndigheter hevder at USA-basene gir Norge økt trygghet, men i stedet er de med på å gjøre Norge til et framskutt bombemål i en storkonflikt mellom USA og Russland. NATO-vennene i Høyre og Arbeiderpartiet vil også ha oss til å tro at vi kan stole på USA, men en supermakt har ingen venner, bare vasaller og fiender. Som Wilkerson skriver til Rødts rådgiver:

«Dersom Washington mente man måtte ofre den nordlige flanken til NATO for å redde Sentral- eller Sør-Europa ville man ikke nøle med det. Norske ledere bør innse dette, på samme måte som lederne i nye NATO-land som Polen, Lativa, Estland og Litauen. Slike land kan unnværes om det kreves av den overordnede militære strategien.»

Tidligere stabssjef i Pentagon: – USA vil miste sitt imperium

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Og her spør altså en norsk (s.k.) folkevalgt ‘‘politiker’’ - en av den amerikanske dypstatens krigshissere - om om noe så grunnleggende elementært!!!

  • Hvor stokke stupid er det egentlig mulig å være???

  Svar: Så kollektivt stokke stupid som det norske folk etter alle solemerker er nødt til være . . .

  om23vnx

 2. De har lært at alt det gode kommer fra Amerika, og finner ingen grunn til å etterprøve barnelærdommen.
  Hva holder man seg med journalister og politikere for? Om ikke for at vi skal kunne vie oppmerksomheten mot de viktige tingene. Det er da alltid en fotballkamp å se på, eller en fjelltopp å bestige.
  ikke for det - om alle hadde spilt/sett på fotball, eller klateret i fjellet, ville jo ingen ha tid til å bygge baser - det ville jo ha vært fint?

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Trump vurderer å innføre sanksjoner for å få stoppet byggingen av den nye gassrørledningen Nord Stream 2 fra Russland til Tyskland. Dette gjøres trolig for å svekke Russland og for å få Europa til å kjøpe mer gass fra USA, men evt også for å svekke EUs og Tysklands økonomi. Samtidig forventer altså Norge at USA vil beskytte norske interesser bla slikt som norsk olje og gass eksport til Europa (selv om EU-landene feks skulle fortsette sin handel med Iran). Kan vi lenger ta det for gitt at USA vil beskytte feks norsk olje/gass eksport fremover?

 4. Hvorfor skulle en tidligere rådgiver for en amerikansk general skrive noe slikt, til en person i ledelsen i et kommunistisk parti? Dette henger ikke på greip.

 5. Jeg tror Trump har som oppgave å slå de siste naglene i det nye slaveskipet, før han forlater skuta, sammen med de andre rottene. EU trenger ingen hjelp for å havarere, og russerne har snudd seg østover.

 6. Avatar for Johnny Johnny says:

  USA har ikke baser i Norge for å beskytte den norske befolkninga, militærbasene i Norge handler om å flytte krigshandlingene så langt bort bort fra Amerika som mulig!

  Ingen stormakter vil ha krigshandlinger på eget territorium, og alle større militærmakter vil forsøke å føre krigen på andres territorium.

  De amerikanske soldatene på Setermoen sa at Nord Norge vil bli slagmarka i en eventuell krig med Russland. Under den kalde krigen hadde USA/NATO planer om å sprenge 40 atomladninger i Troms og Finnmark, for å stoppe en eventuell russisk framrykking! Selv en såpass stor by som Tromsø var et av målene for de amerikanske atombombene, og det er nok slik i dag også!

 7. Avatar for Tove Tove says:

  Amerika har flere ganger forsøkt å angripe Norge og Norges ressurser - det er det (ZioNazi)NATO er om.

 8. Henger noe igjen på greipet, for tiden? Jeg bare lurer.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere