– USA-baser i strid med Norges interesser

0
USAs militærmateriell har flommet inn i Norge.

Colin Powells tidligere stabssjef, Lawrence Wilkerson, skriver i en epost til politisk rådgiver i Rødts stortingsgruppe Eirik Vold:

«Norge har alltid tidligere klart å opprettholde en utstudert avstand til begge parter. Å endre dette brått ved å akseptere at større amerikanske styrker forblir i landet vil slik jeg ser det være i strid med Norges langsiktige sikkerhetsinteresser. Medlemskap i NATO alene innebærer ikke en slik byrde. Det gjør permanente militærbaser»

Det er ABC Nyheter som skriver dette.

Wilkerson var en av forfatterne av Colin Powells tale i FN i 2003, der det ble lagt fram falsk informasjon om såkalte masseødeleggelsesvåpen, noe som igjen førte til den katastrofale krigen mot Irak. Wilkerson er klar over forfalskningene som ble begått og sier i dag at «dette var bunnmålet i min karriere».

Lawrence Wilkerson, var nasjonal sikkerhetsrådgiver for Reagan-administrasjonen og flere år stabssjef for utenriksminister Colin Powell under George W. Bush.

Eirik Wold spør Wilkerson om det amerikanske nærværet på Værnes betyr at den norske basepolitikken ikke lenger gjelder. Wilkerson svarer:

«En mer tydelig permanent tilstedeværelse [med militære baser] sender sterkere signaler, og fører til at russisk krigsplanlegging (…) kan omfatte nøytralisering av slike ressurser tidlig i en (…) konflikt, særlig fordi de ligger på NATOs nordlige flanke.»

«Kort sagt vil man oppfatte at Norge har inntatt en ufravikelig og avgjørende posisjon, og derfor fremstår som et mål for første angrep ved konflikt.»

Erna Solberg morer seg med krigsøvelser. Foto: Forsvaret.

Norske myndigheter hevder at USA-basene gir Norge økt trygghet, men i stedet er de med på å gjøre Norge til et framskutt bombemål i en storkonflikt mellom USA og Russland. NATO-vennene i Høyre og Arbeiderpartiet vil også ha oss til å tro at vi kan stole på USA, men en supermakt har ingen venner, bare vasaller og fiender. Som Wilkerson skriver til Rødts rådgiver:

«Dersom Washington mente man måtte ofre den nordlige flanken til NATO for å redde Sentral- eller Sør-Europa ville man ikke nøle med det. Norske ledere bør innse dette, på samme måte som lederne i nye NATO-land som Polen, Lativa, Estland og Litauen. Slike land kan unnværes om det kreves av den overordnede militære strategien.»

Tidligere stabssjef i Pentagon: – USA vil miste sitt imperium

Forrige artikkelBagatellisering
Neste artikkelShanghai Cooperation Organisation stiller opp for Syria