– Uten ryggrad og kompass er Rødt glassmaneter!

0
Fre headingen til Anders Evenstuens blogg.

Om surmuling fra kapitalistfansen gjør at Rødt sletter Marx og kommunisme er vi ille ute. Dette skriver Anders Evenstuen i Rødt på bloggen sin som en kommentar til programdiskusjonene på landsmøtet i Rødt 11. mai 2019. Evenstuen er tidligere faglig leder i Rødt – tidligere leder i LO Hallingdal og Ringerike. – Han har variert yrkeserfaring: jobbet på bensinstasjon, vært pedagogisk leder, gårdsgutt og industriarbeider. Evenstuen skriver videre:

Uansett hvor mye vi (rettmessig) disser og konstuktivft og logisk begrunna slakter Friedman, Rand, imperialismen, Kissinger, Thatcher, Reagan, Pinochet, kapitalismen, Von Mieses og resten av kostebinderiet kommer ikke Høire, Frp og Venstre til å endre sin ordbruk og politikk.
Så hvorfor i alle dager skal vi skjemmes over Marx, Engel, Gramsci og Luxemburg? Skal vi virkelig la Hans Petter Sjøli, Bård Larsen, Sylvi Listhaug, Fredrik Mellem, Kristin Clemet, Mette Nord og Jonas Gahr Støre definere hvilke ord vi i Rødt skal bruke?

Sjølfølgelig ikke, vi skal ta eierskap på våre ord og begrep og disse orda skal vi løfte høyt. Vi sier kapitalist, velferdsprofitør, pamp, utbytter og arbeidskjøper. Dette er ankra opp i klassenanalysa til Marx med venner, og det har en klar gjennomfundert betydning som sparker makta midt i skrevet. Skal vi file på dette kan vi like gjerne også gi FrP og nyliberalista herredømme over ordet valgfrihet.

Evenstuen, som skrev dette i morgentimene 12. mai, retter følgende appell til sine partifeller på landsmøtet:

Så for alt i verden, ikke bruk viskelæret på alt som ligner på ideologi i prinsippprogrammet. Bruk hue og pust med magan i vissheten om at motparten vil ALLTID finne noe å klage på. Ta kritikken som et kompliment og løft den høyt som ei fane. Vær en stolt jævla sosialist og si klart at det klasseløse samfunnet er det både Marx og vi kaller kommunisme.

I anledning denne diskusjonen kunne det jo passe å sitete Bertolt Brecht:

TIL KOMMUNISMENS PRIS

Den er fornuftig, enhver forstår
den. Den er lett.
Den er ingen utbytter, du kan
forstå den.
De dumme kaller den dum, og de
urene kaller den skitten.
Den er motstander av urenhet
og dumhet.
Utbytterne kaller den en
forbrytelse.
Men vi vet:
Den er slutten på forbrytelsen.
Den er ingen galskap,
men slutten på galskapen.
Den er ikke kaos,
men orden.
Den er ingen gåte,
men selve løsningen.
Den er det enkle,
som er vanskelig å lage.

Bertolt Brecht

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA er desperate: Truer nå Storbritannia hvis de bruker Huawei-teknologi.
Neste artikkelRødt og ordet kommunisme