– Uten ryggrad og kompass er Rødt glassmaneter!

18
Fre headingen til Anders Evenstuens blogg.

Om surmuling fra kapitalistfansen gjør at Rødt sletter Marx og kommunisme er vi ille ute. Dette skriver Anders Evenstuen i Rødt på bloggen sin som en kommentar til programdiskusjonene på landsmøtet i Rødt 11. mai 2019. Evenstuen er tidligere faglig leder i Rødt – tidligere leder i LO Hallingdal og Ringerike. – Han har variert yrkeserfaring: jobbet på bensinstasjon, vært pedagogisk leder, gårdsgutt og industriarbeider. Evenstuen skriver videre:

Uansett hvor mye vi (rettmessig) disser og konstuktivft og logisk begrunna slakter Friedman, Rand, imperialismen, Kissinger, Thatcher, Reagan, Pinochet, kapitalismen, Von Mieses og resten av kostebinderiet kommer ikke Høire, Frp og Venstre til å endre sin ordbruk og politikk.
Så hvorfor i alle dager skal vi skjemmes over Marx, Engel, Gramsci og Luxemburg? Skal vi virkelig la Hans Petter Sjøli, Bård Larsen, Sylvi Listhaug, Fredrik Mellem, Kristin Clemet, Mette Nord og Jonas Gahr Støre definere hvilke ord vi i Rødt skal bruke?

Sjølfølgelig ikke, vi skal ta eierskap på våre ord og begrep og disse orda skal vi løfte høyt. Vi sier kapitalist, velferdsprofitør, pamp, utbytter og arbeidskjøper. Dette er ankra opp i klassenanalysa til Marx med venner, og det har en klar gjennomfundert betydning som sparker makta midt i skrevet. Skal vi file på dette kan vi like gjerne også gi FrP og nyliberalista herredømme over ordet valgfrihet.

Evenstuen, som skrev dette i morgentimene 12. mai, retter følgende appell til sine partifeller på landsmøtet:

Så for alt i verden, ikke bruk viskelæret på alt som ligner på ideologi i prinsippprogrammet. Bruk hue og pust med magan i vissheten om at motparten vil ALLTID finne noe å klage på. Ta kritikken som et kompliment og løft den høyt som ei fane. Vær en stolt jævla sosialist og si klart at det klasseløse samfunnet er det både Marx og vi kaller kommunisme.

I anledning denne diskusjonen kunne det jo passe å sitete Bertolt Brecht:

TIL KOMMUNISMENS PRIS

Den er fornuftig, enhver forstår
den. Den er lett.
Den er ingen utbytter, du kan
forstå den.
De dumme kaller den dum, og de
urene kaller den skitten.
Den er motstander av urenhet
og dumhet.
Utbytterne kaller den en
forbrytelse.
Men vi vet:
Den er slutten på forbrytelsen.
Den er ingen galskap,
men slutten på galskapen.
Den er ikke kaos,
men orden.
Den er ingen gåte,
men selve løsningen.
Den er det enkle,
som er vanskelig å lage.

Bertolt Brecht

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Hvis ikke Rødt fortsetter å være rødt, har vi ingen som helst bruk for dem, det er helt sikkert.
  Tåkefyrster har vi nok av.
  Når det er sagt, så er jeg ikke så sikker på at det gamle vokalbulæret kommer til å være mer opplysende i fremtiden, enn det har vært til nå.
  For meg lyder det stort sett som tomme fraser, og det gjør det for nesten hele resten av Norge også.

 2. Nei, jeg kommer ikke til å kalle meg kommunist femnuller mer, jeg er kun lommedemokrat og tradisjonalist. Jeg synger ikke Internasjonalen, men fra “Pris Herren”, og studerer heller James Kalb enn Marx. Gråsteinsjorda her i enga skal jeg pløye med totenarden til tippoldefaren min, jeg skal ha brønnhus og ikke pumpehus, og jeg skal ha tilbake filosofistien til filosofibjørka oldefaren min fredet ved Olterudelva, hvor jeg skal sitte å filosofere, og bekkeørreten har de å bringe tilbake.

  Enga mi har å bli ei eng i ei gryte, hvis ikke blir den kun en ironi, ikke et historiemaleri. Det er mine forfedres ånd som skal råde her, ikke Anti-Dahls ånd. Og vi skal skjelve i ærefrykt for de som gikk her før oss, i enhver bevegelse. Ingen avgjørelse skal fattes uten at man er trygg om at dette bygger opp om kommende kulturbærere og historiemalere 1000 generasjoner fram i tid.

  Og lommedemokratiet, det er en allmenning, en herlig allmenning, lik husmannstroen i Holmstadengen. Død over kapitalismen og Statan! Leve Terje Bongard og lommedemokratiet!

 3. Avatar for Torgeir Torgeir says:

  Rødt har noen sykdommer som gjør at folk heller velger å stemme blått:

  1. Alle andre skal passe på meg.
  2. Jeg vet best og bestemmer hva du skal gjøre i livet ditt.

  Det er litt synd, for jeg tror de fleste vil ha ett komunity.
  Men de fleste ønsker nok ikke at ett komunity skal gå ut over selvråderetten.
  Så har vi fått en politikk som består av kampen mellom de som tar selvråderett å gir til de som ikke orker å ta vare på seg selv, og de som ønsker å beholde resursene selv.
  Når 80% av din boligpris er skatt, så har man kanskje gitt nok til fellesskapets surrehuer.
  Det hadde vært så enkelt for Rødt å få valgoppsluttning om de hadde ryddet i egen leir i stedet for å skylde på andre.
  Lykke til med selvutviklingen, håper det går fort.

 4. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Da er vel oppgaven å fylle frasene med innhold. Det tror jeg er nærmest umulig for et vanlig politisk parti innen et borgerlig system.

  Dersom vi ser at det er de økonomiske forholda som egentlig styrer, og politikken kommer sekundært bør kommunister-sosialister-anarkister-arbeidere-folket (heretter omtalt som Vi) ta konsekvensen av dette.

  Vi må danne de økonomiske forholda. Vi må primært drive økonomisk virksomhet. Fagforeningsarbeid og politikk er også viktig, men ikke like viktig som økonomiske virksomhet.

  Vi bør danne bedrifter og organisere arbeid. Vi bør sørge for at folket har et sosialistisk alternativ, basert på medbestemmelse nedenfra, når hver og en av oss skal opp om morgenen og bidra med arbeidskraft. Vi bør sørge for at hver og en av oss har et sosialistisk alternativ når vi skal skaffe middag eller sykkel.

  Kapitalistene er gode på dette. De organiserer arbeidere og De leverer tilbud på mat og sykkel.

  Det bør Vi bli også. Faktisk bør vi sette som mål å bli mye bedre enn kapitalistene på dette. Vi arbeidere er ikke ’bare arbeidere’. Vi er også gründere, ledere, planleggere og…

  Arbeidsløsheten i kapitalismen bør Vi se som en god mulighet til å organisere arbeidere og danne sosialistisk økonomi. „Alle skal være med“ kan vi si og slette kapitalismens reservehær av arbeidskraft med det samme.

  Et slikt økonomisk sosialistisk forening/parti er helt nødvendig om Vi skal ha sjans i klassekampen framover.

  Kan dette være en retning for Mot Dag?

 5. Ja, som om de borgelige er noe bedre. Hilsen en som er på arbeidsavklaring.

 6. Avatar for aford aford says:

  – Uten ryggrad og kompass er Rødt glassmaneter!

  – Og med kommunismen som ryggrad og Marx som kompass er de brennmaneter.

 7. Avatar for Anki Anki says:

  voting

 8. Ja det håper jeg da inderlig, for min del. Ellers blir det å sette seg utafor NAV med koppen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

10 flere kommentarer

Deltakere