USAs visepresident varsler krig i Europa og Latin-Amerika

0
USAs visepresident Mike Pence sa til de ferske soldatene på West Point at de helt sikkert vil føre krig "for frihetn" over hele verden, også på slagmarker i Europa og Latin-Amerika. Skjermdump.

USAs visepresident Mike Pence holdt en tale for avgangsstudentene på West Point militærakademi 25. mai 2019. Der slo han fast at det er praktisk talt sikkert (a virtual certainty) at disse soldatene vil komme i krig for USAs interesser hvor som helst på kloden. Hele talen ligger på nettsidene til Det hvite hus. Pence sa blant annet:

Det er praktisk talt sikkert at dere kommer til å kjempe på en slagmark for Amerika på et tidspunkt i livene derest. Dere vil lede soldater i kamp. Det vil skje.

Noen av dere vil bli med i kampen mot radikale islamske terrorister i Afghanistan og Irak. Noen av dere vil bli med i kampen på den koreanske halvøya og i Indo-Stillehavet, der Nord-Korea fortsetter å true freden, og et stadig mer militarisert Kina utfordrer vår tilstedeværelse i regionen. Noen av dere vil bli med i kampen i Europa, der et aggressivt Russland forsøker å revidere internasjonale grenser med våpen. Og noen av dere kan til og med bli påkalt til å tjene på denne halvkulen.

Og når den dagen kommer, vet jeg at dere vil flytte til lyden av våpenene og gjøre deres plikt, og dere vil kjempe, og dere vil vinne. Det amerikanske folk forventer ingenting mindre.

Når Pence her snakker om at soldatene skal delta i «kampen» – «the fight», så mener han åpenbart krig. Og det er ikke hverdagskost, ikke en gang fra Det hvite hus, å høre løfter eller trusler om krig i Europa og Latin-Amerika. USA ruster som kjent voldsomt opp i Europa, og nå har vi visepresidentens ord for at det er for å føre krig på en europeisk slagmark.

At han fortsetter å snakke om krig i Afghanistan og Irak, land der USA allerede taper krigene sine, hører liksom til dagens orden, men det vil bli lagt merke til i regionen, og USA vinner ikke en eneste venn der med slik tale. At han lover krig på Koreahalvøya vil ikke bare bli mislikt i Nord-Korea. Det vil bli minst like mye mislikt i Sør-Korea der president Moon Jae-in har jobbet iherdig for fred og avmilitarisering av den koreanske halvøya.

RT har lagd en videokommentar til talen, og på tross av alvoret, klarer ikke journalisten å la være å drive gjøn med krigeren Pence. Han noterer seg blant annet at de kommende militære lederne ikke ser overvettes begeistrert ut over visepresidentens tale.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTrønderenergi leier inn politi for omstridt vindkraftutbygging på Frøya
Neste artikkelPetro Porosjenko etterforskes for forræderi og maktmisbruk
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).