Storbritannia: Brexit-partiet kan få flere mandater enn Labour og Tory – tilsammen

2
Fra en pro-Brexit demonstrasjon i Storbritannia våren 2019. Shutterstock.

Det politiske Storbritannia er i fullt kaos. Misnøyen med Theresa Mays totalt inkompetente håndtering av Brexit-forhandlingene har ført til at tilliten til hennes Tory-parti har smeltet ned som knapt noen gang før. Men det er ikke opposisjonspartiet Labour som vinner stemmene. Alt går til det nystiftede Brexit-partiet ifølge ei ny meningsmåling som er gjengitt i The Guardian. Målinga viser hva velgerne vil stemme ved valget til Europaparlamentet.

I denne målinga får Brexit Party 34 prosent av stemmene, mens Labour får 21 prosent og det konservative Tory-partiet bare kommer på fjerdeplass med 11 prosent.

Kilde: The Guardian

For to uker siden lå Brexit og Labour side om side på 28 prosent. Nå har Labour falt og Nigel Farage‘s Brexit Party gått i suveren ledelse.

Denne målinga viser som nevnt velgernes innstilling til det kommende valget til Europaparlamentet. Når de blir spurt om hva de vil stemme ved et parlamentsvalg er Labour i ledelsen med 28 prosent, men det er fem prosent ned på fjorten dager. Tory (22 prosent) og Brexit (21 prosent) ligger der side om side.

En analyse som ble gjort i mars 2019 viser at populistiske partier av ulike typer kan komme til å vinne en tredel av plassene i det kommende Europaparlamentet. Dersom det skulle slå til vil den klassiske storkoalisjonen i EU-parlamentet mellom kristelig-demokrater og sosialdemokrater miste sin dominerende posisjon og parlamentet bli langt mindre forutsigbart.

Det er snart tre år siden et flertall av velgerne i Storbritannia stemte for Brexit, og fram til denne dag har den britiske regjeringa og den britiske eliten gjort sitt ytterste for å hindre at velgerne får sitt ønske oppflyt. Det har altså utløst en massiv mistillit til de ledende politikerne, og ikke minst til Theresa May og hennes Tory-parti.

Arbeiderklassen stemte for Brexit

Brexit, den liberale eliten og klassekompromissets oppløsning

Les mer om Brexit på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Det ser ut til at myten om demokratiet blir svekket så raskt, at de ikke en gang rekker å koke opp bortforklaringer.

  2. Avatar for SHO SHO says:

    Det blir kanskje slik at Brexit-partiet må overta den politiske makten i England og i Storbritannia for at det skal skje en utmelding av EU. De fleste av dagens politikere/representanter i det britiske parlamentet er trolig tilhengere av EU og ønsker å forhindre eller trenere en britisk utmelding av EU. Men saken er jo egentlig ganske problematisk i og med at den britiske befolkningen er omtrent delt på midten i dette spørsmål og uten at man vet om det i det hele tatt er mulig å få til en fornuftig avtale med EU.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere