Storbritannia: Brexit-partiet kan få flere mandater enn Labour og Tory – tilsammen

0
Fra en pro-Brexit demonstrasjon i Storbritannia våren 2019. Shutterstock.

Det politiske Storbritannia er i fullt kaos. Misnøyen med Theresa Mays totalt inkompetente håndtering av Brexit-forhandlingene har ført til at tilliten til hennes Tory-parti har smeltet ned som knapt noen gang før. Men det er ikke opposisjonspartiet Labour som vinner stemmene. Alt går til det nystiftede Brexit-partiet ifølge ei ny meningsmåling som er gjengitt i The Guardian. Målinga viser hva velgerne vil stemme ved valget til Europaparlamentet.

I denne målinga får Brexit Party 34 prosent av stemmene, mens Labour får 21 prosent og det konservative Tory-partiet bare kommer på fjerdeplass med 11 prosent.

Kilde: The Guardian

For to uker siden lå Brexit og Labour side om side på 28 prosent. Nå har Labour falt og Nigel Farage‘s Brexit Party gått i suveren ledelse.

Denne målinga viser som nevnt velgernes innstilling til det kommende valget til Europaparlamentet. Når de blir spurt om hva de vil stemme ved et parlamentsvalg er Labour i ledelsen med 28 prosent, men det er fem prosent ned på fjorten dager. Tory (22 prosent) og Brexit (21 prosent) ligger der side om side.

En analyse som ble gjort i mars 2019 viser at populistiske partier av ulike typer kan komme til å vinne en tredel av plassene i det kommende Europaparlamentet. Dersom det skulle slå til vil den klassiske storkoalisjonen i EU-parlamentet mellom kristelig-demokrater og sosialdemokrater miste sin dominerende posisjon og parlamentet bli langt mindre forutsigbart.

Det er snart tre år siden et flertall av velgerne i Storbritannia stemte for Brexit, og fram til denne dag har den britiske regjeringa og den britiske eliten gjort sitt ytterste for å hindre at velgerne får sitt ønske oppflyt. Det har altså utløst en massiv mistillit til de ledende politikerne, og ikke minst til Theresa May og hennes Tory-parti.

Arbeiderklassen stemte for Brexit

Brexit, den liberale eliten og klassekompromissets oppløsning

Les mer om Brexit på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.