Protester mot de kurdiske SDF-styrkene i det østlige Syria

3

De kurdisk-dominerte SDF-styrkene har ved hjelp av USAs flyvåpen og spesialstyrker lenge hatt kontroll over den oljerike nordøstlige tredelen av Syria. Der kontrollerer de områder der kurderne er i klart mindretall.

Som en vil se av kartet er det bare en svært liten del av det nordøstre Syria som har kurdisk flertall.

De siste ukene har den ikke-kurdiske befolkninga gjennomført mange demonstrasjoner mot det de oppfatter som et undertrykkende regime i denne delen av landet, skriver Associated Press.

9. mai 2019 åpnet kurdiske styrker ild mot demonstrantene i landsbyen Shheil og en person ble drept. Denne protesten kom etter et nattlig raid der den USA-styrte koalisjonen og SDF drepte seks mennesker. En lokal talsperson for SDF innrømte angrepet, men sa at demonstrantene bare tjente interessene til Syrias regjering, Iran og Tyrkia.

«Folk er møkk lei SDF,» sier Omar Abu Laila, som er fra Deir Ezzor og driver et informasjonssenter i Europa. «De stjeler folkets rikdom i regionen.»

SDF blir beskyldt for å stjele Syrias olje, 60.000 fat om dagen. På bannerne i demonstrasjonene har det vært paroler som «Slutt på den kurdiske okkupasjonen!»

Al-Jazeera skriver også om protestbevegelsen mot det kurdiskdominerte styret i nordøst-Syria. Kanalen skriver at lokalbefolkninga klager over mangel på grunnleggende tjenester og på tvangsrekruttering av arbisk ungdom til SDF-styrkene.

Det nordøstlige Syria inneholder landets viktigste oljeressurser. Det er også den rikeste landbruksregionen og der det finnes mest tilgjnegelige vannressurser. For Syria som stat er det naturligvis svært viktig å gjenvinne kontrollen over denne delen av landet.

Olje- og gassfeltene rundt Deir Ezzor og lenger øst og nord er strategisk viktige for Syria.

USA gjennomføre nå en ekstremt streng oljeembargo mot Syria og da er denne SDF-kontrollen over syrisk olje med på å stripe landet. Al-Masdar News hevder at USA-koalisjonen og SDF styrkene nylig angrep en syrisk oljetranport over Eufrat. Deres kilde er en pro-SDF side på Facebook.

Iran prøver på sin side å lette på trykket ved å omgå den amerikanske blokaden og frakte olje med tankskip til syriske havner.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Men hvordan spiller Tyrkia?

    Jeg tror at Tyrkia kommer til å støtte Assad, mot at han tar ansvaret for kurdernes nasjonalisme.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

  1. […] En delegasjon fra Saudi-Arabia har vært på besøk i Deir Ezzor i Syria for å møte militære ledere fra US Air Force og SDF der, melder AlmasdarNews 15. juni 2019. Den saudiske delegasjonen var ledet av ministeren for regionale saker, Thamer Al-Sabhan. Han møtte USAs viseutenriksminister for Midtøsten-affærer Joel Rayburn og tidligere ambassadør til Bahrain Wllliam Roebuck. Det ble også holdt et krisemøte mellom SDF og de arabiske stammene i området for å prøve å løse opp i de skarpe motsetningene som har kommet til syne i form av arabiske demonstrasjoner mot SDF. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.