Stavrum: – Spiontiltalen mot Julian Assange er et skammelig angrep på fri journalistikk

0

Spionanklagene mot Julian Assange er et angrep på pressefriheten og retten til å avsløre statlige lovbrudd. Dette skriver Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum. Stavrum skriver blant annet:

Tiltalen mot Julian Assange er oppsiktsvekkende fordi den ikke bare går på medvirkning til lovbrudd ved å ha skaffet frem dokumentene, men også i flere tilfeller for publiseringen. Men det amerikanske justisdepartementet benekter at det er en innskrenking av ytringsfriheten fordi Assange etter deres mening ikke er en journalist.

Noen sier at Assange er en journalist og at han skule være immun mot å bli tiltalt for slike handlinger, sa justisdepartementets talsmann på en pressebriefing, der han betonte at departementet tar rollen til journalistene seriøst, men at Assange ikke er en journalist – og at ingen ansvarlige publisister ville publisert navnene på kilder i krigssoner.

Trump-administasjonens og justisdepartementets argumentasjon er uholdbar. Ytringsfriheten og pressefriheten er ikke forbeholdt yrkesgruppen journalister, og forsøket på å tiltale Julian Assange for selve publiseringen er et forsøk på å innskrenke vernet for undersøkende journalistikk.
– Anklagene går direkte på handlinger som undersøkende journalister gjør hver eneste dag. Tiltalen må forstås som et frontalangrep på pressefriheten, sier Jameel Jaffer ved Columbia University til The New York Times.

Stavrum gir også sin støtte til professor emeritus Rune Ottosen, som er nestleder i Norske PEN og slutter seg til kravet om å hindre utlevering av Assange.

Det er grunn til å merke seg at Gunnar Stavrum av alle her tar prinsipiell stilling for ytringsfriheten og pressefriheten, i motsetning til Aftenpostens Harald Stanghelle som har benyttet anledningen til å gå til et sjofelt bakholdsangrep på en Julian Assange som av naturlige grunner ikke kan benytte seg av tilsvarsretten og som står i fare for å bli utlevert til en mulig dødsstraff i USA.

Harald Stanghelle dolker Julian Assange i ryggen

Arrestasjonen av Julian Assange en trussel mot ytringsfriheten

Amnesty International erklærer at Julian Assange «ikke er en samvittighetsfange»

Noam Chomsky: Julian Assange har gjort en enorm innsats for alle som verdsetter demokrati og frihet

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.