Stavrum: – Spiontiltalen mot Julian Assange er et skammelig angrep på fri journalistikk

9

Spionanklagene mot Julian Assange er et angrep på pressefriheten og retten til å avsløre statlige lovbrudd. Dette skriver Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum. Stavrum skriver blant annet:

Tiltalen mot Julian Assange er oppsiktsvekkende fordi den ikke bare går på medvirkning til lovbrudd ved å ha skaffet frem dokumentene, men også i flere tilfeller for publiseringen. Men det amerikanske justisdepartementet benekter at det er en innskrenking av ytringsfriheten fordi Assange etter deres mening ikke er en journalist.

Noen sier at Assange er en journalist og at han skule være immun mot å bli tiltalt for slike handlinger, sa justisdepartementets talsmann på en pressebriefing, der han betonte at departementet tar rollen til journalistene seriøst, men at Assange ikke er en journalist – og at ingen ansvarlige publisister ville publisert navnene på kilder i krigssoner.

Trump-administasjonens og justisdepartementets argumentasjon er uholdbar. Ytringsfriheten og pressefriheten er ikke forbeholdt yrkesgruppen journalister, og forsøket på å tiltale Julian Assange for selve publiseringen er et forsøk på å innskrenke vernet for undersøkende journalistikk.
– Anklagene går direkte på handlinger som undersøkende journalister gjør hver eneste dag. Tiltalen må forstås som et frontalangrep på pressefriheten, sier Jameel Jaffer ved Columbia University til The New York Times.

Stavrum gir også sin støtte til professor emeritus Rune Ottosen, som er nestleder i Norske PEN og slutter seg til kravet om å hindre utlevering av Assange.

Det er grunn til å merke seg at Gunnar Stavrum av alle her tar prinsipiell stilling for ytringsfriheten og pressefriheten, i motsetning til Aftenpostens Harald Stanghelle som har benyttet anledningen til å gå til et sjofelt bakholdsangrep på en Julian Assange som av naturlige grunner ikke kan benytte seg av tilsvarsretten og som står i fare for å bli utlevert til en mulig dødsstraff i USA.

Harald Stanghelle dolker Julian Assange i ryggen

Arrestasjonen av Julian Assange en trussel mot ytringsfriheten

Amnesty International erklærer at Julian Assange «ikke er en samvittighetsfange»

Noam Chomsky: Julian Assange har gjort en enorm innsats for alle som verdsetter demokrati og frihet

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Stavrum lagde vel Nettavisen selv, så han fikk vel ikke jobben ved å sleike makta opp etter ryggen?

 2. Avatar for Uloff Uloff says:

  Det finns ingen anledning att fokusere på Trumpadministrationen. Detta har “Deep State” jobbat med i 10 år.
  En “Grand Jury” Virginia skapades i 2010/11.
  Ett hemlig “Sealed Indictment” fanns redan i 2011.
  Det är i stort sett samma spionanklager som nu visas offentlig. Åtal under Espionage Act.

 3. Jeg tror ikke det er så lenge til alle de snille guttene og jentene som stemte på Sanders innser at snillhet aldri kommer til å få eliten til å respektere dem, og at svinene bare kommer til å knulle dem enda hardere bak som takk for deres tannløse protester. La svinepelsene få det diktaturet de arbeider så taktfast mot! Det gir bare soleklar berettigelse til å gjøre det vi alle drømmer om: å dra dem ut i gatene, skjære hodene deres av med sløve kniver og drite ned i sårene.

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Så det er ikke noe poeng i å fokusere på at Trumpadministrasjonen skal ta ut Iran heller, fordi byråkratene(deep state) har jobbet med dette siden før 911, og således ikke noe Trump er ansvarlig for?

 5. Avatar for Limert Limert says:

  Bernie Sanders har sagt lite om denne saka. Til nå. Men reagerte på tiltalen slik:

 6. Avatar for Uloff Uloff says:

  Wikileaks tweetade 28 september 2010 kl. 00:14
  “Pentagon seeks basis to use Espionage Act against Wikileaks”
  Långt före presidentvalet i 2016. Det finns en tendens att “skydda” Obama och nu lägga allt ansvar på Trumpadministrationen.

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er Trump-administrasjonen som har fått Assange utlevert. At Obama hadde noen forsøk på det samme, endrer ikke på at dette skjedde for langt ut i Trumps presidentperiode for at det blir kredibelt å skylde på Obama.

 8. Avatar for Uloff Uloff says:

  Naturligtvis hade Obamaadministrationen begärt Assange utlämnad om den politiska asylen blivit avslutad tidigare. Åtalspunkterna enligt Espionage Act var klart redan 2011. Ett “Sealed Indictment” som bara väntar på att Assange skall gripas av engelsk polis.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere