Arrestasjonen av Julian Assange en trussel mot ytringsfriheten

5
Julian Assange

PRESSEMELDING FRA NORSK PEN

Assange har siden 2012 levd i asyl i den ecuadorianske ambassaden i London. Britiske myndigheter har siktet ham for brudd på kausjonsbestemmelsen.  Opprinnelig ble Assange fengslet i London i forbindelse med at svenske myndigheter ville avhøre ham i en sak der han var beskyldt for seksuelle overgrep mot to kvinner. Svenske påtalemyndigheter har henlagt den saken. Begrunnelsen for at Assange søkte asyl var frykten for å bli tiltalt for spionasje med risiko for en dom på mer enn 30 års fengsel. Julian Assange har et skjebnefellesskap med Chelsea Manning som fikk en tilsvarende dom for omfattende lekkasjer mens hun tjenestegjorde i de amerikanske væpnede styrker under Irak-krigen. Lekkasjene som Chelsea Manning var ansvarlig for, og som WikiLeaks gjorde kjent for verden, ga et usminket bilde av den brutale krigføringen i Irak og Afghanistan. Gjennom disse lekkasjene ble ikke minst de omfattende sivile tapene kjent for omverden. Også tradisjonelle medier gikk i kompaniskap med WikiLeaks og publiserte mange historier som ellers ikke ville ha vært kjent.

Sakens kjerne er etter Norsk PENs mening medienes rett til å publisere ubehagelige sannheter gjennom lekkasjer. President Obama-administrasjonen vurderte å ta ut tiltale mot Julian Assange. Obama droppet saken fordi hans juridiske rådgivere sa at det ikke kunne tas ut tiltale mot Assange uten samtidig å tiltale andre medier som hadde publisert lekkasjer fra WikiLeaks. Dette inkluderer store mediehus som New York Times. Siden tradisjonelle medier åpenbart er beskyttet av First Amendment i grunnloven la president Obama planen om en tiltale til side. Når det nå er kjent at det under president Trump er tatt ut en hemmelig tiltale mot Assange, er dette en potensiell trussel mot all publisistisk virksomhet med grunnlag i lekkasjer. Nære politiske medarbeidere til president har kommet med sterke, hatefulle ytringer mot Assange og underbygger spionanklagene med beskyldninger om at WikiLeaks er en «etterretningstjeneste». Advokatene til Assange og en rekke talspersoner for menneskerettigheter og ytringsfrihet i USA har advart mot konsekvensen av ytterligere innskrenkninger i ytringsfriheten i USA. Dette er bare den siste av flere angrep på medier og ytringsfriheten i USA under Trump-administrasjonen. En tiltale mot den publisistiske virksomheten til WikiLeaks vil bidra til en fryktkultur som vil ramme all journalistikk. Alle medier, spesielt de som i en lang periode selv publiserte en rekke avsløringer takket være WikiLeaks-lekkasjer, må nå stå opp og forsvare Julian Assange mot en rettsprosess som kan bli et alvorlig angrep på ytringsfriheten, ikke bare i USA, men globalt. Aftenposten og flere andre norske medier har laget mye kritisk journalistikk basert på lekkasjene til WikiLeaks. De bør nå se et særskilt ansvar for å forsvare rettsikkerheten og ytringsfriheten til Julian Assange.

For ytterligere informasjon kontakt:
Rune Ottosen, styremedlem i Norsk PEN: 91590876
Kjersti Løken Stavrum, nestleder Norsk PEN: 98203070

Oslo, 11. april 2019

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Assang har i praksis vært varetektsfengslet i den ekvadorianske ambassaden, med brev og besøkskontroll. At han endelig får mulighet til å prøve saken sin, burde jo ha vært et framskritt for alle parter.

 2. Avatar for Trane Trane says:

  Bortsett fra USA og dets mest aktive vasaller i denne sak (UK, og Sverige) hvem tenker du da kan se fremstilling av Assange i amerikansk og britisk retsvesen som et framskritt? Jeg tenker formålet med få Assange fremstillet for en amerikansk rett er å sende en advarsel til alle som driver med eller tenker å begynne å drive med kritikk av USA’s fremferd rundt om på kloden: pass dere eller vi vil prøve å komme dere til livs med alle midler som er til vår rådighet. Advarslen gjelder sikkert især kritiske journalister med stor troverdighet og mange læsere.

 3. Det faktum at Assange har vært der han har vært, vitner til fulle om det. For de som øyne og ører.
  Det som også kan være en lærdom her, er at når en legger seg ut med verdens herskere, bør en helst gå på den smale sti, personlig.

  Jeg har ingen illusjoner om rettsvesenet, men jeg vet at det er bedre å møte dragen, enn å gjemme seg under senga.

 4. Avatar for Uloff Uloff says:

  Obamaadministrationen var redo att begära Julian Assange utlämnad, om han klev ut från Ecuadors ambassad och omedelbart blev arresterad av Londonpolisen. Det är helt fel som PEN gör, att peka på Donald Trump. Demokraterna tror att förhör med JA vill öppna möjligheten att fortsätta spåret med Rysslands innblandning i presidentvalet 2016, men om JA avslöjar Wikileaks varslare, slår det tillbaka mot Demokraterna och Obamaadministrationen. Det finns misstankar att e-mail läckorna från Demokraternas valorganisation till Wikileaks utfördes av “insiders”, då faller korthuset.

  Ett “sealed indictment” fanns troligen redan 2011.

  “Following the arrest of WikiLeaks founder Julian Assange today, Breitbart News has decided to flash back to allegations from October 2016 in which Hillary Clinton suggested that the U.S. government drone strike Assange.”

  A sealed indictment beslutas troligen någon gång mellan 28 november 2010 och 26 januari 2011

  “The United States diplomatic cables leak, widely known as Cablegate, began on Sunday, 28 November 2010 when WikiLeaks—a non-profit organization that publishes submissions from anonymous whistleblowers—began releasing classified cables that had been sent to the U.S. State Department by 274 of its consulates, embassies, and diplomatic missions around the world.”

  https://en.wikipedia.org/wiki/United…ic_cables_leak

  On January 26, 2011 , Fred Burton, the vice president of Stratfor, a leading private intelligence firm which bills itself as a kind of shadow CIA, sent an excited email to his colleagues. “Text Not for Pub,” he wrote. " We" – meaning the U.S. government – "have a sealed indictment on Assange. Pls protec t."

  https://www.rollingstone.com/politic…sange-20120228

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere