– Raqqa i ruiner som et moderne Dresden

10
Raqqas ruiner. Foto: Amnesty International fra deres rapport fra 2018, USAs ”War of Annihilation”

«Tusener av syrere ble drept og byen deres er totalt ødelagt. Hvordan våger de militære i USA, Storbritannia og Frankrike å snakke om «kirurgisk presisjon»?

Dette skriver Kate Allen i The Guardian 23. mai 2019. Allen er leder for Amnesty International i Storbritannia og hun har nylig besøkt den syriske byen. Hun skriver videre:

I forrige uke gjorde jeg hva britiske, amerikanske og franske militære tjenestemenn nekter å gjøre: Jeg dro til Raqqa for å se for meg selv hva som har skjedd med denne byen som resultat av massebombardement til den amerikanske ledede koalisjonen mellom juni og oktober 2017.

Aldri før har jeg sett en by så fullstendig ødelagt. Ikke bare i ett distrikt, men nesten hele byen. Tenk Dresden, og du ville være nær. Gate etter gate av vindusløse, uthulte bygninger. Kilometervis med ruinhauger. Stabler av vridd metall. Total ruin. Det har ikke vært noen hjelp til beboere som er desperate for å gjenoppbygge, og hele familier er redusert til å leve i bombede skall av noen bygninger. I mellomtiden tilbringer mange barn hele dagen i ruinene for å samle biter av stål og plast som de kan selge for å kjøpe mat. De risikerer skade og død fra usikre bygninger og ueksploderte landminer.

Vi har tidligere pekt på at Amnesty International i høy grad er partisk til fordel for vestlig imperialisme. Nettopp derfor er det grunn til å bite seg merke i Allens vitneutsagn. Det er vanskelig å beskylde henne og hennes organisasjon for å være pro-syrisk.

Amnesty International utga i 2018 en knusende rapport mot USA-koalisjonen med tittelen USAs ”War of Annihilation” – Utslettelseskrig – i Raqqa.

Les vår omtale her: Amnesty: USA førte en utslettelseskrig mot Raqqa

Allens besøk i Raqqa er en oppfølging av denne rapporten. Hun ville se med egne øyne det rapporten beskrev. Hun var rystet:

Et massivt luftangrep ble utført av de villige militære kreftene (her, Storbritannia og Frankrike); null bruk av bakketropper; og avhengig av av stedfortredersoldare på gatenivå (her, den kurdiske ledede SDF militsen). Bombardementet var enormt. I fire måneder hamret koalisjonen byen ned i bakken – med tusenvis av luftangrep (215 fra Storbritannia, sier det britiske forsvarsdepartementet) og 30.000 amerikanske artillerirunder. Og glem ikke at artilleri er notorisk upresist og ikke skal brukes i tungt befolkede områder (slik bruk er «indiscriminate» (skiller ikke mellom militære og sivile mål) i internasjonal lovgivning). Koalisjonen avfyrte artillerirunde etter artillerirunde inn i boligområder i samfulle fire måneder. Faktisk, slik USAs militære skrøt av, ble ble det skutt mer artilleriild inn i gatene, torgene og hjemmene i sentrum av Raqqa enn det har blitt skutt i noen konflikt i verden siden Vietnam.

Vi har tidligere her på steigan.no publisert flere rapporter som har trukket sammenlikningen mellom Dresden og Raqqa. Det har vi fått litt kritikk for. Men her er det altså enda en øyenvitneskildring som trekker den parallellen, og det er grunn til å legge vekt på den. Bombinga av Raqqa var en krigsforbrytelse, antakelig også en forbrytelse mot menneskeheten.

En viktig by i Syria er totalødelagt og vestmaktene med Norge som aktiv deltaker gjør sitt ytterste for å hindre landet i gjenoppbygging.

Dresden Altstadt etter bombinga i februar 1945. Bundesarchiv, Bild 146-1994-041-07 / Ukjent / CC-BY-SA 3.0

At man sammenlikner ødeleggelsen av Raqqa med ødeleggelsen av Dresden betyr ikke at man bokstavelig talt mener at de to forbrytelsene var identiske. Det er for eksempel ikke hevdet at det oppsto ildstormer i Raqqa slik det gjorde i Dresden, og som bidro til de enorme tapene der. Når man sammenlikner så er det fordi det i begge tilfeller handler om en hensynsløs bombing som ikke gjorde forskjell på militære og sivile mål og som førte til nærmest totalødeleggelse av en hel by.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Godt å lese at noen tar ansvar og dokumenterer lidelsene med egne øyne. Her hjemme har det vært tyst.

 2. Ikke nødvendig å sammenlikne med Dresden, siden vi skulle ha lært av det. Siden vi ikke har lært, er det i grunnen verre.

 3. Nei - men de har behov for å fremstå slik. En biter ikke hånda som gir en mat.

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Berlin eller en haug andre tyske byer kan kanskje sammenlignes, men det er ikke slik at Raqqa var en sivil by uten militære tropper når den ble bombet og beskutt, og heller ikke ble de bombet i en så stor grad at intensjonelle brannstormer brøt ut i arbeiderklassekvarterene.

  Dette er fra Hamburg, og jeg betiver sterkt at Raqqa ser slik ut.
  _CL3400
  Klikk på bildet for en større versjon.

 5. Avatar for Erland Erland says:

  Men alt er ikke sånn. Jeg er ikke like fatalistisk som du. Alt er ikke herre-slave-forhold. Eller innvidd-idiot-forhold. Jeg tror fremdeles på at at mennesket kan forandre ting, at makta derfor ikke bare kommer ovenfra. Hvis ikke hadde ikke mennesket blitt hersker på denne jorda, slik vi er nå. Takket være friskt pust fra de under herskerklassen, revolter og rettferdige kriger, har vi holdt det gående.

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Så hvorfor får ikke pro-hvite hjelp når de fengsles?

  Du kan til tider være ganske kvalmende i all din nesegruse dyrkning av dagens vestlige elite.

 7. Jeg vil heller kalle meg empiristisk. Amnesty skulle liksom være en talsmann for politiske fanger, men de velger å bruke kreftene på andre ting. Det gjorde at jeg sluttet å gi dem penger for mange år siden.
  Bare det faktum at Amnesty dukker opp i Raqqa, i men er passive i Assange-saken, sier det meste.

 8. Om du tror at Amnesty er nøytrale så se hvor ofte de har demonstrert utenfor den Russiske ambassaden og hvor ofte de har demonstrert utenfor den Amerikanske så får du svaret :wink:

  Amnesty kritiserer aldri krig og terror fra vesten, kun dem vesten vil utslette, de brukes som et propaganda våpen som NGOene.

  Her selv en god venn som jobber der som innrømmer at de er pro vestlige og pro USA.

  Angående Dresden så var så var det en massakre som setter holocaust i skyggen som de gjør alt for å dekke over. Alle flyktningene samlet seg i Dresden siden det var en sivil by uten militære mål, 2.5 millioner mennesker var der da massakren startet.
  De allierte brukte bomber med 3 sekunders senking så de skulle trenge ned i kjellere der kvinner og barn var samlet før de eksploderte.
  Etter brannstormene så samlet overlevende seg ved elven, da kom britiske jagerfly og slaktet ned de overlevende med maskingeværer.

  Moralbombing kalte dem det for vist noen overlevde massakren så ville de få svekket moral.
  13 km2 fullstendig utslettet med teppebombing, 600 000 døde var et forsiktig anslag, men med årene har antall døde jevnt og trutt gått nedover siden det er vinnerne som skriver historien, i dag er det vel nede i 10-20 000 døde. om noen år så døde ingen i Dresden.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere