Et halvt år med gule vester – kampen fortsetter

0
De gule vestene fylte gatene i den franske byen Nantes 11. mai 2019. Kilde: @BFMTV på Twitter.

#Acte26, den 26. lørdagen med demonstrasjoner og protester, ble gjennomført av de gule vestene over hele Frankrike. Protestene har altså pågått hver eneste lørdag uansett vær og uaansett hvor mange politisoldater den franske staten har satt inn i et halvt år. Da protestene startet var det få som kunne forestille seg at de ville stå på så hardt. Men det som var klart fra start var at de gule vestene er vokst ut av folkedypet i Frankrike. De er arbeiderklassens og periferiens opprør mot finanskapitalens politikere.

Geografen Christopher Guilluy vakte i 2014 stor oppmerksomhet med sin studie av La France périphérique – det perifere Frankrike. Den viste hvordan de arbeidende klassene i Frankrike, som stort sett bor utenfor de store byene, er ekskludert fra det økonomiske, kulturelle og politiske livet. Den satte søkelyset på de sosiale betingelsene som seinere skulle skape fenomenet de gule vestene.

Nettavisa spiked har gjort et interessant intervju med Guilluy der han utdyper noen av sine observasjoner. Vi gjengir noen hovedpunkter her:

– De gule vestene er ustoppelige

De store mediene prøver å tie protesten i hjel, men hvis man ønsker, er det lett å følge dem, ikke minst på Twitter, som her:

Den sør-franske byen Toulouse er blitt en slags «hovedstad» for de gule vestene. Lørdag 11. mai 2019 var det ifølge deres egne kilder mellom 7000 og 8000 demonstranter der.

Det var også store demonstrasjoner i Nantes, og der ble også voldsapparatet satt ganske brutalt inn mot demostrantene.

En politimann trekker pistol mot demonstrantene i Nantes.

Politiet fortsetter å skyte med skarpt mot demonstrantene. De skyter for å lemleste og skade. Disse våpnene som skyter 40 mm prosjektiler har lasersikte så politisoldatene vet nøyaktig hva de sikter på.

Den fredelige demonstrasjonen i Nantes ble møtt med enorme mengder tåregass.

Les mer om de gule vestenes opprør på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.