#Acte26, den 26. lørdagen med demonstrasjoner og protester, ble gjennomført av de gule vestene over hele Frankrike. Protestene har altså pågått hver eneste lørdag uansett vær og uaansett hvor mange politisoldater den franske staten har satt inn i et halvt år. Da protestene startet var det få som kunne forestille seg at de ville stå på så hardt. Men det som var klart fra start var at de gule vestene er vokst ut av folkedypet i Frankrike. De er arbeiderklassens og periferiens opprør mot finanskapitalens politikere.
Geografen Christopher Guilluy vakte i 2014 stor oppmerksomhet med sin studie av La France périphérique – det perifere Frankrike. Den viste hvordan de arbeidende klassene i Frankrike, som stort sett bor utenfor de store byene, er ekskludert fra det økonomiske, kulturelle og politiske livet. Den satte søkelyset på de sosiale betingelsene som seinere skulle skape fenomenet de gule vestene.
Nettavisa spiked har gjort et interessant intervju med Guilluy der han utdyper noen av sine observasjoner. Vi gjengir noen hovedpunkter her:
– De gule vestene er ustoppelige
De store mediene prøver å tie protesten i hjel, men hvis man ønsker, er det lett å følge dem, ikke minst på Twitter, som her:
Den sør-franske byen Toulouse er blitt en slags «hovedstad» for de gule vestene. Lørdag 11. mai 2019 var det ifølge deres egne kilder mellom 7000 og 8000 demonstranter der.
Det var også store demonstrasjoner i Nantes, og der ble også voldsapparatet satt ganske brutalt inn mot demostrantene.
Politiet fortsetter å skyte med skarpt mot demonstrantene. De skyter for å lemleste og skade. Disse våpnene som skyter 40 mm prosjektiler har lasersikte så politisoldatene vet nøyaktig hva de sikter på.
Den fredelige demonstrasjonen i Nantes ble møtt med enorme mengder tåregass.