Trump erklærer full handelskrig mot Kina

0
Illustrasjon: Shutterstock.

Donald Trump har lenge ført en handelskrig mot Kina som har økt i styrke skritt for skritt. Nå virker det som om han og USA har sluppet ut alle bremser og erklært full handelskrig over hele spekteret.

10. mai 2019 erklærte nemlig USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer følgende på regjeringas offisielle nettsider:

Tidligere idag, etter anvisning fra presidenten, har USA økt importavgiftene på varer fra Kina til en verdi av 200 milliarder dollar fra 10 til 25 prosent. Presidenten har også gitt oss ordre om å begynne å økte importavgiftene på praktisk talt all gjenværende import fra Kina, til en verdi av omlag 300 milliarder dollar.

Rabobank har utarbeidet denne plansjen som viser utviklinga av handelskrigen mellom USA og Kina:

Multimilliardæren Warren Buffett, som via sine selskaper sjøl har investert mye i Kina, sier i en kommentar til den første runden av de økte importavgiftene:

Hvis vi virkelig får en handelskrig, vil det ramme hele verden. … Noen ganger i forhandlinger kan den beste teknikken overfor en del folk være å opptre som om du er halvgal.

Etter det har Trump altså mer en doblet innsatsen og gått inn for handelskrig over hele spekteret overfor Kina. Buffett har ikke sagt noe om dette er å gå fra halvgal til helgal, men at det er drastisk er det vel ikke vanskellig å enes om.

Christopher Bovis, som er professor in internasjonal handelsrett ved University of Hull i Storbritannia, er blitt intervjuet av den russiske nyhetskanalen Sputnik om hvordan denne handelskrigen vil virke på Kina.

Han sier at importavgiftene kan gi et løft for USAs økonomi på kort sikt, men på lang sikt vil de svekke USAs egen konkurranseevne. De som må betale for dette er forbrukerne i USA.

Bovis mener også at Kina har tilstrekkelig finansielle ressurser å ta av for å møte enhver handelskrig fra USA, og at landets reaksjon på tiltakene til nå har vært å gjøre Kina enda mer attraktivt for utenlandske investorer, og dermed på lang sikt øke Kinas konkurranseevne.

Kinas president Xi Jinping sa i en kommentar til USAs vedtak om å legge avgifter på 200 milliarder dollar av Kinas eksport at

«denne proteksjonismen tvinger Kina til å stole enda mer på egne krefter for å utvikle seg … og det er ingen dårlig ting».

En annen kineser sa i sin tid at visse folk har det med å «løfte en stor stein bare for å slippe den på sine egne føtter». Det er mulig det er det Donald Trump er i ferd med å gjøre.

Forrige artikkelPsykologien bak Russiagate
Neste artikkelEt halvt år med gule vester – kampen fortsetter
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).