Trump erklærer full handelskrig mot Kina

0
Illustrasjon: Shutterstock.

Donald Trump har lenge ført en handelskrig mot Kina som har økt i styrke skritt for skritt. Nå virker det som om han og USA har sluppet ut alle bremser og erklært full handelskrig over hele spekteret.

10. mai 2019 erklærte nemlig USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer følgende på regjeringas offisielle nettsider:

Tidligere idag, etter anvisning fra presidenten, har USA økt importavgiftene på varer fra Kina til en verdi av 200 milliarder dollar fra 10 til 25 prosent. Presidenten har også gitt oss ordre om å begynne å økte importavgiftene på praktisk talt all gjenværende import fra Kina, til en verdi av omlag 300 milliarder dollar.

Rabobank har utarbeidet denne plansjen som viser utviklinga av handelskrigen mellom USA og Kina:

Multimilliardæren Warren Buffett, som via sine selskaper sjøl har investert mye i Kina, sier i en kommentar til den første runden av de økte importavgiftene:

Hvis vi virkelig får en handelskrig, vil det ramme hele verden. … Noen ganger i forhandlinger kan den beste teknikken overfor en del folk være å opptre som om du er halvgal.

Etter det har Trump altså mer en doblet innsatsen og gått inn for handelskrig over hele spekteret overfor Kina. Buffett har ikke sagt noe om dette er å gå fra halvgal til helgal, men at det er drastisk er det vel ikke vanskellig å enes om.

Christopher Bovis, som er professor in internasjonal handelsrett ved University of Hull i Storbritannia, er blitt intervjuet av den russiske nyhetskanalen Sputnik om hvordan denne handelskrigen vil virke på Kina.

Han sier at importavgiftene kan gi et løft for USAs økonomi på kort sikt, men på lang sikt vil de svekke USAs egen konkurranseevne. De som må betale for dette er forbrukerne i USA.

Bovis mener også at Kina har tilstrekkelig finansielle ressurser å ta av for å møte enhver handelskrig fra USA, og at landets reaksjon på tiltakene til nå har vært å gjøre Kina enda mer attraktivt for utenlandske investorer, og dermed på lang sikt øke Kinas konkurranseevne.

Kinas president Xi Jinping sa i en kommentar til USAs vedtak om å legge avgifter på 200 milliarder dollar av Kinas eksport at

«denne proteksjonismen tvinger Kina til å stole enda mer på egne krefter for å utvikle seg … og det er ingen dårlig ting».

En annen kineser sa i sin tid at visse folk har det med å «løfte en stor stein bare for å slippe den på sine egne føtter». Det er mulig det er det Donald Trump er i ferd med å gjøre.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.