Protester mot økende boutgifter i Tyskland

6
Fra demonstrasjonene i Berlin 6. april 2019 mot boligprisene. Foto: Wouter Zwart / NOS
Ove Bengt Berg

Av Ove Bengt Berg.

I Norge bor åtte av ti i en leilighet de eier, enten i en enebolig eller i et borettslag hvor de i praksis eier leiligheten sin. Sånn er det ikke i Tyskland, der bor bare halvparten i en bolig de eier. Utleieboligene monopoliseres nå av store konserner med titusenvis av leiligheter de øker leia i. 

Som en naturlig del av kapitalistisk utvikling monopoliseres stadig mer av kapitalen. Fra enkelteiere av leiligheter i Tyskland har det nå utvikla seg til at store konserner eier mer enn titusenvis av leiligheter. I de siste åra har leieprisene økt veldig, samtidig som reallønnsveksten i Tyskland er svært lav.

Noen politiske partier snakker om økende forskjeller, uten å være konkrete. Økende leieutgifter er et eksempel og en uunngåelig følge av det uklare begrepet «økende forskjeller».

Dette har ført til protester over hele Tyskland. Det er et økende krav om oppløsning av de store leiekonsernene, slik Standard Oil til John D. Rockefeller i 1911 blei oppløst i 34 enheter etter antitrustlovene. Kravet er at ikke noe selskap skal eie mer enn 3 000 boliger.  Vel og bra, men dette endrer jo ikke spørsmålet om de økende leieprisene i særlig grad.  Og realiteten i Norge er jo at det ikke er vi som bor i «egne leiligheter og hus» som eier dem, men bankene vi har lån av. 

Fra demonstrasjonen mot «husleiegalskap» – #Mietenwahnsinn i Berlin 6. april 2019.

Protesten mot de økte leieprisene i Tyskland er tyskernes svar på de gule vestene og Brexit. Dette er motstand mot «den eneste mulige politikken», og er derfor av de etablerte partiene og politikerne, og mediene, sett på som de avskyelige fenomenene «populisme» og «konspirasjoner». 
Kall det hva du vil, fullt forståelige og nødvendig motstand mot en uakseptabel politikk, er det like fullt. Stå på!


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Ove Bengt Berg.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  I gamle dager så var det ikke flaut for en sosialist å forstå økonomi, som at lønnen går ned og boligprisene går opp, nå det importeres millioner av innvandrere til et land.

 2. Over hele verden kjøper den globale storkapitalen opp det eksistensielle for mennesker, vann, mat, bolig, strøm, brensel, drivstoff. Bankkartellene kjøper opp drikkevannskilder og vannverk i et rasende tempo, også dyrkbar mark for matproduksjon, utleiekonsern kjøper opp boligblokker, vannkraft, olje og kullkraft.

  Storkapitalen vil at du skal drikke og spise av hånden deres til den høyeste prisen de fleste kan betale, markedsprisen. En markedspris satt av spekulasjon, som gjør et feks en bolig koster minst mer enn det dobbelte av produksjonspris, i pressområder mange ganger produksjonspris.

  Vann, mat, bolig, strøm, brensel og drivstoff, det eksistensielle, skal eies av folket og prisen skal ikke være mer enn selvkost. det er lett for de fleste å være enig i det når en snakker om det, men det gjelder at befolkningen blir så politisk bevisst at de stemmer på de politiske partiene som representerer folk og land, og ikke storkapitalen.

 3. Det er mulig at Ove Bengt eier sin bolig fullt og helt, men jeg antar at minst åtte av ti såkalte eiere også har lån på huset. De kan jo prøve å droppe et avdrag eller to, og se hvem som er den reelle eier.

  Og har du ikke lån, kan du prøve det samme med kommunale avgifter.

  Men du bør helst ha penger til å avslutte eksperimentet, eller vil det fort bli kostbar moro. Jeg vet - jeg har prøvd, ufrivillig.

  God musikk til teksten:

  https://www.youtube.com/watch?v=sFk_bDFnj4U
 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Hadde journalistene gjort jobben sin, i steden for å være kapitalistenes villige propaganda-offiserer, så hadde ikke svindelen vært mulig.

  Det er pressen som har skapt et system hvor politikerne som stemmer globalistisk overlever og kommer til makten, mens de som tenker på folket presenteres som en idiot eller forsvinner i en eller annen skandale.

  Journalistene er for det første allerede hatet av anstendig folk, og for det andre har de ikke våpen og voldsmonopol som politiet, ei heller er det noe poeng i å beholde de som syndebukker, da polikerne kan ha denne rollen.

  Å henge skylda på journalistene er derfor det mest rasjonelle for nå, og så kan vi gå tilbake til å klage på politikere og politi når journalistene er borte?

  https://www.youtube.com/watch?v=G6u1tZa0J6I
 5. Avatar for Olav Olav says:

  Jeg merket meg også den setningen. Tenkte jeg skulle påpeke at det må ha skjedd en feil og at det han sikkert må ha ment var noe sånt som at «I Norge bor åtte av ti i en leilighet de “eier”, enten i en enebolig eller i et borettslag hvor de i praksis er pantsatt opp til øra.»

  Ikke for å skryte, men… :grin: eneste gjeld jeg har hatt var hos Lånekassen… også den borte for mer enn ti år siden. Høyeste leie jeg noensinne har betalt litt over 2000 kroner i måneden. Aldri betalt kommunale avgifter, aldri NRK-lisens. Og nei, har ikke arvet penger og har vel knapt hatt et år hvor jeg har fått like mye penger inn på konto dom en vanlig norsk arbeidstaker. Det har vært litt slitsom innimellom. Men frihet har sin pris.

 6. Ække like lett når en taper hjertet sitt til en odels-bonde med melkebruk. Da må du koste arbeidsplassen selv, og det er ikke gratis. I tillegg får du hele kobbelet av tilsyn på døra, og ingen forlater bruket uten å pålegge noe som koster penger. Jeg er veldig fornøyd med at vi har unngått å øke gjelda, jeg - når jeg ser meg rundt.

  Jeg har også gårdens egen historikk i bakhodet, for daværende odelsgutt, klarte ikke å redde gården sist det var kritisk - i 1930. Det måtte andres madrasspenger til, og derfor er jeg her jeg er. Og jeg har tenkt å bli, for jeg trives glugg i hel.
  Men 85000 i strømutgifter kan vi ikke bære i lengden.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere