Nå kommer milliardærenes Notre Dame

40

Den franske staten, som har tjent massevis av penger på turismen til Notre Dame, har vanskjøttet katedralen i årevis. Emmanuel Macron og hans forgjengere har latt dette gotiske mesterstykket av en kirke gå for lut og kaldt vann.

Og etter katastrofen er det milliardærene som skal finansiere gjenoppbyggingen. To av Frankrikes rikeste familier ledet av François-Henri Pinault og Bernard Arnault har lovet 300 millioner euro. Arnault er den rikeste personen i Europa og eier blant annet LVMH som igjen eier Luis Vuitton som er kjent for sine ikoniske luksusvesker. Tilsammen har disse folkene formuer som overgår nasjonalproduktet i land som Serbia og Kroatia. For dem er en slik donasjon ikke så mye et offer som en velplassert merkevarebygging.

Vi pekte i går på hvilken betydning en kulturarv som Notre Dame har for oss vanlige mennesker i dag. Dette gjelder naturligvis også andre kulturminner som er ødelagt de siste par tiårene.

Det gjaldt Bamiyan-buddahene i Afghanistan, som ble ødelagt av islamistiske fanatikere. For buddhister over hele Asia var det en katastrofe. Ruinene av Babylon ble meget sterkt skadet USAs terrorkrig mot Irak i 2003. Og her snakker vi om vår sivilisasjons vugge. Palmyra i Syria er blitt sterkt ødelagt av terrorister som har fått våpen og støtte fra Vesten. Igjen umistelige deler av vår feles kulturarv. Vesten ga blaffen. I Syria er massevis av katolske og ortodokse kirker rasert og ødelagt, igjen av «våre terrorister», og det har knapt vært verdiget ei linje i main stream media.

De som fører krig mot menneskeheten vet hva de gjør når de ødelegger kulturarven. Og norske medier og politikere har aldri tatt avstand fra den massive ødeleggelsen av kulturarven i Syria som våre allierte har sørget for. Vi vet hvorfor.


Blant dem som anbefaler steigan.no er:

Mer enn noen gang trenger du den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg synes det er ganske avslørende hvor ivrige vi er til å bygge opp hus der ingen skal bo, mens gatene svømmer over av husløse.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Jeg hørte på radio at det er mangel på fagfolk som kan bygge opp katedralen. Det er mulig at dette har en sammenheng med den sosial dumping vi har sett innenfor byggebransjen i hele Vest-Europa samt det bygningsmessige forfallet man har opplevd mange steder rundt omkring i Frankrike. De Gule Vestene ønsker å gjenoppbygge hele Frankrike mens eliten ønsker kun å gjenoppbygge Notre Dame. Hvordan vil det gå med finansieringen av denne gjenoppbyggingen av Notre Dame? Hvor skal pengene tas fra? Hvis man mangler penger kan man jo erstatte spiret som fallt ned med en stor halvkule på toppen av bygningen, da mottar man sikkert penger fra Saudi Arabia og fra andre oljediktaturer og kanskje får man også tilgang til dyktige moskebyggere med på kjøpet.

 3. Avatar for aford aford says:

  I kølsvarte, svartsvidde, gotiske stilikon, Quasimodo. Her lukter det salderingspost på driftsbudsjettet når den rehabiliterte moskatedraléen skal tas i bruk. Etter at de har Mekka den ferdig, selvfølgelig. Hva holder man seg egentlig med en pukkelrygget og stygg, liten ringer for, når han ikke engang klarer å utløse en enkel brannalarm når det en sjelden gang trengs. Makan.

  God påske, forbanna avvikere.

 4. God påske sjæl , og nå var det på nære nippet at jeg velsignet deg .

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg tror ikke det blir noe problem. Enten så benytter man seg av fransk eik, og så blir det en noe mer moderne konstruksjon, ellers så finnes det sikkert eikeskoger i Russland eller USA, og er de vernet, så får de sikkert lov til å hugge til dette formålet.

  I det hele tatt så tror jeg ikke restaureringen blir noe problem, da det vil være en prestisjesak, så problemet er vel kanske mer at annet vedlikeholdsarbeid andre steder vil miste ressurser.

 6. Theodor Kittelsen. Eikeskogen Jomfruland.
  33

 7. Ja, jeg har vært der mange ganger : ))

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

32 flere kommentarer

Deltakere