Ukraina: Zelenskij leder i alle deler av Ukraina

0
Vil Ukrainas neste president hete Vladimir Zelenskij? Shutterstock.

Hvis meningsmålingene i Ukraina var valg, ville Ukrainas neste president være en komiker. Vladimir Zelenskij fikk 30,3 prosent av stemmene i første valgomgang mens den sittende presidenten Petro Porosjenko fikk 15,9 prosent av stemmene.

Meningsmålingene i Ukraina som er tatt opp 16. april 2019 gir Zelenskij støtte fra 72,2 prosent av dem som har tenkt å stemme, mens bare 25,4 prosent tenker å stemme på sjokoladeoligarken Porosjenko. Dette skriver Kyiv Post.

Zelenskij ligger foran Porosjenko i alle reioner i Ukraina. Selv i Vest-Ukraina der Porosjenko har sin sterkeste base må han se seg forbigått av komikeren: 52,3 mot 45,7. I det sentrale området 71,8 mot 25,5. I Sør-Ukraina 81,8 mot 13,3. I øst 87,3 mot 12 og i Donbass 91,4 mot 4,9.

Porosjenko har prøvd alt for å rigge valget til sin fordel. Han satte i verk provokasjonen mot Russland i Kertsj-stredet for å skape en krigsliknende tilsnad, eventuelt også utløse en krig. Men det ga ham ikke noe løft blant velgerne. Han brukte episoden til å etablere en unntalstilstand. Det hjalp heller ikke. Han sørget for at millioner av velgere ikke fikk stemme, og selv ikke det var nok til å gi ham de fordelene han måtte ha hatt.

Brende møter oligarkpresident Porosjenko i Oslo

Porosjenko har vært en nær samarbeidspartner for den norske regjeringa, som har vært blant de fremste til å øse millioner ned i ukontrollerbare ukrainske kasser. Nå må Solberg-regimet antakelig innse at deres mann er på vei ut. Siden statskuppet i 2014 har Norge gitt om lag 200 millioner i året til det korrupte og naziinfiserte regimet i Kiev. Pengene er for en stor del gitt direkte som tilskudd til statskassa, og er dermed umulig å spore. Antakelig har Norge altså bidratt med omkring en milliard norske skattekroner for å holde Porosjenkoregimet flytende.

Et ledd i Porosjenkos svarte PR mot Zelenskij. Denne plakaten hevder at valget står mellom Porosjenko og Vladimir Putin. Shutterstock.

Tida får vise hvor mye eventuelt et valg av Zelenskij som president vil ha å si. Det er oligarkene som styrer Ukraina, så det spørs hva de gjør. Zelenskij sjøl sier at det er helt nødvendig å forhandle med Russland for å få fred. Kyiv Post skriver at Zelenskij rådfører seg tett og ofte med oligarken Igor Kolomoiskij og har reist i skytteltrafikk til Tel Aviv og Geneve for å treffe oligarken som har dobbelt ukrainsk-israelsk statsborgerskap. I Ukraina etterforsker politiet en svart PR-kampanje mot Zelenskij med blant annet en video som man mener oppfordrer til drap av presidentkandidaten. Porosjenko-kampanjen har også forsøkt å framstille Zelenskij som en agent for Russland, tydeligvis uten å lykkes i noen særlig grad.

Valget skal holdes 21. april 2019.

Les mer om Ukraina på steigan.no her.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.