Ukraina: Zelenskij leder i alle deler av Ukraina

5
Vil Ukrainas neste president hete Vladimir Zelenskij? Shutterstock.

Hvis meningsmålingene i Ukraina var valg, ville Ukrainas neste president være en komiker. Vladimir Zelenskij fikk 30,3 prosent av stemmene i første valgomgang mens den sittende presidenten Petro Porosjenko fikk 15,9 prosent av stemmene.

Meningsmålingene i Ukraina som er tatt opp 16. april 2019 gir Zelenskij støtte fra 72,2 prosent av dem som har tenkt å stemme, mens bare 25,4 prosent tenker å stemme på sjokoladeoligarken Porosjenko. Dette skriver Kyiv Post.

Zelenskij ligger foran Porosjenko i alle reioner i Ukraina. Selv i Vest-Ukraina der Porosjenko har sin sterkeste base må han se seg forbigått av komikeren: 52,3 mot 45,7. I det sentrale området 71,8 mot 25,5. I Sør-Ukraina 81,8 mot 13,3. I øst 87,3 mot 12 og i Donbass 91,4 mot 4,9.

Porosjenko har prøvd alt for å rigge valget til sin fordel. Han satte i verk provokasjonen mot Russland i Kertsj-stredet for å skape en krigsliknende tilsnad, eventuelt også utløse en krig. Men det ga ham ikke noe løft blant velgerne. Han brukte episoden til å etablere en unntalstilstand. Det hjalp heller ikke. Han sørget for at millioner av velgere ikke fikk stemme, og selv ikke det var nok til å gi ham de fordelene han måtte ha hatt.

Brende møter oligarkpresident Porosjenko i Oslo

Porosjenko har vært en nær samarbeidspartner for den norske regjeringa, som har vært blant de fremste til å øse millioner ned i ukontrollerbare ukrainske kasser. Nå må Solberg-regimet antakelig innse at deres mann er på vei ut. Siden statskuppet i 2014 har Norge gitt om lag 200 millioner i året til det korrupte og naziinfiserte regimet i Kiev. Pengene er for en stor del gitt direkte som tilskudd til statskassa, og er dermed umulig å spore. Antakelig har Norge altså bidratt med omkring en milliard norske skattekroner for å holde Porosjenkoregimet flytende.

Et ledd i Porosjenkos svarte PR mot Zelenskij. Denne plakaten hevder at valget står mellom Porosjenko og Vladimir Putin. Shutterstock.

Tida får vise hvor mye eventuelt et valg av Zelenskij som president vil ha å si. Det er oligarkene som styrer Ukraina, så det spørs hva de gjør. Zelenskij sjøl sier at det er helt nødvendig å forhandle med Russland for å få fred. Kyiv Post skriver at Zelenskij rådfører seg tett og ofte med oligarken Igor Kolomoiskij og har reist i skytteltrafikk til Tel Aviv og Geneve for å treffe oligarken som har dobbelt ukrainsk-israelsk statsborgerskap. I Ukraina etterforsker politiet en svart PR-kampanje mot Zelenskij med blant annet en video som man mener oppfordrer til drap av presidentkandidaten. Porosjenko-kampanjen har også forsøkt å framstille Zelenskij som en agent for Russland, tydeligvis uten å lykkes i noen særlig grad.

Valget skal holdes 21. april 2019.

Les mer om Ukraina på steigan.no her.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Så vet de i det minste at han kan agere rollen. Men er det nå så sikkert at ikke Zelenskij også går i skytteltrafikk til Tel Aviv? Han har jo sikkert statsborgerskap.

 2. Avatar for Johnny Johnny says:

  USA har en klovn som president, så da passer det godt at Ukraina får en komiker som leder.

 3. Avatar for Olaf Olaf says:

  Steigan serverer her en mer objektiv rapport fra Ukraina (mere fri fra det slagordpregede nazi-stemplet som regjeringen tidligere har fått. Og med de valgresultatene vi nå får, kan vi jo håpe på at selv Steigan forstår at han har vært på ville veier i sin karakterisering av det Ukrainske samfunn.
  Valget den 21. står mellom den råkapitalistiske oligarken Oleksandr Poroshenko og den sosial-liberale Vladimir Zelenskiy. Ukrainerne skal bestemme om de ønsker en prolongering av råkapitalismens / oligarkiets fortsatte utarming av folket, eller innsette en “ukjent/uerfaren” politiker som ønsker større trykk på økonomiske og juridiske reformer. Men selv uten praktisk erfaring fra politikken har han en god økonoomisk og juridisk bakgrunn og fulgt det politiske liv med komikerens øyne. Zelenskiy har overbevist majoriteten om at han sammen med sine erfarne rådgivere vet hva de skal ta tak i. Det er rådgivere med sterkt ønske om politiske, økonomiske og juridisk bakgrunn.
  Når det gjelder krigen mot Russland (den 2. store utfordringen i dagens Ukraina), står valget mellom en prolongering av stillingskrigen (som resultat av Poroshenkos passive politikk) og nye angrepsvinkler. Zelenskiy ønsker en bredere internasjonal dialog som også inkluderer UK og USA. Og han står sterkt på at Russerne ikke skal overta en tomme av Ukrainsk land. Hva gjelder integrering mot vestlige organisasjoner og vestlige land, har de 2 i hovedsak samme syn. Forskjellen ligger i at Zelenskiy ønsker at fl\olket sakl avgjøre slike viktige spørsmål gjennom folkeavstemninger.
  Steigan nevner den skitne valgkampen. Ja det er riktig. Poroshenkos valgteam har ikke gått av veien for å svartmale “komikeren”, og endog true ham gjennom sine valgkampvideoer. Og valgkampen illustrerer i stor grad seriøsiteten til disse 2 rivalene. Det er til info nå etablert et offentlig arkiv inneholdende all fake-informasjon om Zelenskiy og hans kandidatur.
  Og selv om Poroshenko har kjøpt mange stemmer, forfalsket resultater i flere distrikter, så virker det som om valgvinden kun kan blåse en veg. Det spennende nå er:

  1. Hvilket team ønsker Zelenskiy å ha med seg i styringen av Ukraina.
  2. Vil valget til parlamentet (Verkovna Rada) til høsten gi tilstrekkelig støtte til reformarbeidet?
   Ut fra de utsagn som har kommet fra ulike kandidater / partier som tapte 1. runde av valget 31. mars, kan det virke som at Zelenskiy får støtte fra majoriteten i flere av de toneangivende partier.
   Men en ting er sikkert: 1. valgomgang viser at spillereglene i veldig stor grad er fulgt hva gjelder demokratiske prinsipper. Og til Steigan: Dine nazi-påstander vil i alle fall gjennom denne prosessen drukne.

  Til slutt: det florerer påstander om Zelenskiy kobling mot oligarken Kholomoyskiy bosatt i Israel / Sveits. Zelenskiy leier tid i oligarkens TV-kanal, og må derigjennom gjøre business med ham om sendetid og alt som har med showet “Kvartal 95” å gjøre. Dette er et enormt mediesirkus og krever derfor tett dialog med kanal-eier. Derimot: I Zelenskiys arbeidsteam inngår den advokaten som stod ansvarlig for å nasjonalisere Kholomyskiys store “Privatbank” etter at Kholomoyskiy foretok et kriminelt uttak av penger fra banken. Så noe tett “vennskap” mellom de 2 er sterkt tvilsomt.

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Ok - det var informativt - takk skal du ha.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.