Italia vil ta gullet tilbake

3
Populistregjeringa i Italia vil ta kontrollen over gullbeholdninga til Banca d'Italia. Shutterstock.

«Gullet tilhører folket, ikke bankkapitalen,» sier talsmenn for den italienske regjeringa. Den har fremmet et lovforslag som innebærer at gullreservene til nasjonalbanken Banca d’Italia settes under statens kontroll.

Regjeringspartiene Lega og Femstjernersbevegelsen kritiserer Banca d’Italia for bankens passive rolle under finanskrisa. Banca d’Italia er ikke en statsbank. Den er eid av private banker der banken Intesa Sanpaolo er den største eieren med om lag 25 prosent av aksjene.

Forslagene fra regjering er delt i to. Det første lovforslaget vil pålegge sentralbankenes eiere å selge aksjene sine til den italienske statskassa til priser fra 1930-tallet. Den andre loven vil slå fast at det italienske folket er eier av gullreserven til Banca d’Italia. Den har en verdi som i dag er anslått til 102 milliarder dollar, ifølge Wall Street Journal.

WSJ skriver også at den italienske regjeringa har tilstrekkelig flertall i parlamentet til å kunne vedta loven om gullreservene. «Dette ser ut som en revolusjonær ekspropriering,» sier Gianluca Garbi, toppsjef i privatbanken Banca Sistema SpA. Lovforslagene diskuteres nå i det italienske senatet.

Femstjernersbevegelsen vil også nasjonalisere sentralbanken, men der sitter Lega på gjerdet. Hvis de ikke støtter det lovforslaget vil det ikke bli vedtatt.

Denne striden er svært interessant fordi den rører ved kontrollen over sentralbankene og forholdet mellom nasjonalstaten og finanskapitalen. Siden Italia er medlem av eurosonen berører striden også forholdet mellom Italia som stat og Den europeiske sentralbanken.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Oj, er det demokrati pløtsligt i et av Europas mest korrupte land. :thinking::grinning: En interessant observasjon. Grillo har offentlig lenge sagt at banksystemet og emu/eu er en ren svindel. Han lever politisk og ja er vid liv enn. Hvorfor. Mafiaen styr mye i Italia men det virker som at demokratiet er noe som mafiaen ikke bekjemper åpet lengre å de er ikke i allianse med bank maffian i og med at Grillo er ved liv. Nå har jeg lite kunnskap om italiensk politik men litt brainstorming. Lærdommer. Makten i et land er en splittet affære og det gjelder å bruke ulike fraksjoner i samfunnet spesielt de som har penger å rå makt for å få gjennomslag i politikken når man kriger mot pengersystemet.

  Sett ut fra bra ikke korrupte politikers perspektiv.:thinking:

  Grillo banksters 1998😁 https://youtu.be/bOfzLxm1Mvo

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er igen grunn til å la den økonimiske eliten beholde noen ting, da de forsøkte seg på å importere millioner av innvandrere for øke sin profitt, selv om alle visste at dette var enormt ødeleggende for den hjemlige arbeiderklassen.
  this%20is%20progress

 3. Mitt inntrykk er at andre har tatt over den tittelen for lengst. Det spørs om ikke råttenskapen er på kraftig retur.
  Det er jo slik at selv den mest enfoldige lærer og tilslutt har ondskapens avslørt seg for alle.
  De var jo et slags pilot-prosjekt for den nye verdensorden.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere