Italia vil ta gullet tilbake

0
Populistregjeringa i Italia vil ta kontrollen over gullbeholdninga til Banca d'Italia. Shutterstock.

«Gullet tilhører folket, ikke bankkapitalen,» sier talsmenn for den italienske regjeringa. Den har fremmet et lovforslag som innebærer at gullreservene til nasjonalbanken Banca d’Italia settes under statens kontroll.

Regjeringspartiene Lega og Femstjernersbevegelsen kritiserer Banca d’Italia for bankens passive rolle under finanskrisa. Banca d’Italia er ikke en statsbank. Den er eid av private banker der banken Intesa Sanpaolo er den største eieren med om lag 25 prosent av aksjene.

Forslagene fra regjering er delt i to. Det første lovforslaget vil pålegge sentralbankenes eiere å selge aksjene sine til den italienske statskassa til priser fra 1930-tallet. Den andre loven vil slå fast at det italienske folket er eier av gullreserven til Banca d’Italia. Den har en verdi som i dag er anslått til 102 milliarder dollar, ifølge Wall Street Journal.

WSJ skriver også at den italienske regjeringa har tilstrekkelig flertall i parlamentet til å kunne vedta loven om gullreservene. «Dette ser ut som en revolusjonær ekspropriering,» sier Gianluca Garbi, toppsjef i privatbanken Banca Sistema SpA. Lovforslagene diskuteres nå i det italienske senatet.

Femstjernersbevegelsen vil også nasjonalisere sentralbanken, men der sitter Lega på gjerdet. Hvis de ikke støtter det lovforslaget vil det ikke bli vedtatt.

Denne striden er svært interessant fordi den rører ved kontrollen over sentralbankene og forholdet mellom nasjonalstaten og finanskapitalen. Siden Italia er medlem av eurosonen berører striden også forholdet mellom Italia som stat og Den europeiske sentralbanken.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelGule vester 21 uke på rad – over 70.000 demonstrerte
Neste artikkel-Et brutalt angrep på bygde-Norge
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).