– Ikke-fossilt er ikke alltid det samme som bærekraftig

0
Den desidert største trusselen mot naturmangfoldet i verden er endringer i arealbruk. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Fire forskere har skrevet denne kronikken om arealbruk i forbindelse med diskusjonen om den gigantiske utbygginga av vindindustri i norsk natur. De fire forskerne er Helge Brattebø, Johan E. Nustad, Signe Nybø og Jo Halvard Halleraker. De fire skriver blant annet:

Den desidert største trusselen mot naturmangfoldet i verden er endringer i arealbruk. Det bekrefter den siste rapporten fra FNs naturpanel. Eksempel på dette er nedbygging, spredningsbarrierer, utbygging av veier og annen infrastruktur.
Det er et stort paradoks at infrastruktur som bygges for å produsere ren energi, samtidig kan bidra til å redusere naturmangfoldet betraktelig.
Nylig lanserte WWF sin oversikt over hvordan bestandene til 3 900 ulike arter fugl, pattedyr og fisk har endret seg siden 1970. Tallene er samlet inn fra der man har tidsserier ulike steder globalt. I gjennomsnitt er disse bestandene nå i 2018 bare 40 prosent av det de var i 1970. Dette er dramatiske endringer som mest skyldes arealinngrep, men som også forsterkes av klimaendringene.
Arealinngrep truer norsk natur
Også i Norge er endret arealbruk den viktigste årsaken til nedgang i bestander.
Veibygging og anlegg for energiproduksjon har lenge vært blant de mest arealkrevende inngrepene i Norge. Endret arealbruk er også viktigste årsak til at arter og naturtyper er truet.
Dermed kan vi tenke slik at før utbygging av ny fornybar energi, eller utdeling av nye konsesjoner til eksisterende kraftverk, kan det vurderes om de vil være bærekraftige i vid forstand.
Det er et stort paradoks at infrastruktur som bygges for å produsere ren energi, samtidig kan bidra til å redusere naturmangfoldet betraktelig. Arealkrevende fornybar energi, det være seg landbasert vindkraft, vannkraft, bioenergi eller utbygging av kraftnettet, må derfor utformes mest mulig naturvennlig.

Kampen mot vindspekulantene og deres rasering av norsk natur har endelig, skal man si fått vind i seilene. Etter massive folkelige protester mot anlegget på Frøya vedtok Frøya kommune 15. april 2019 om å stanse Trønderenergis omstridte vindprosjekt.

Les om vindkraft på steigan.no her.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelOljefondet i 400 våpenselskaper?
Neste artikkelEr Klassekampen en anti-imperialistisk avis?