Er Klassekampen en anti-imperialistisk avis?

0
– Når det gjelder Venezuela har Klassekampen gjennomgående lent seg på opposisjonskilder og skriver den samme fortellingen som går igjen i vestlige medier, heter det i oppropet.


Felles opprop

Den 28. mars sto oppropet «Nei til krig og sanksjoner mot Venezuela» fra 25 norske forskere, akademikere og forfattere på trykk i Dagbladet. De påpekte hvorfor media må vise stor aktsomhet i dekningen av Venezuela. Underskriverne av oppropet oppfordret blant annet norske media til å problematisere sanksjonene og konsekvensene av disse; et tema som knapt har vært nevnt i Norge. Denne kritikken rammer også Klassekampen.

De viste blant annet til den amerikanske økonomen Jeffrey Sachs som mener at «sanksjonene kan være blant de hardeste verden har sett og at de trolig ikke vil føre til et regimeskifte, men skape store sivile lidelser».

Det er ingen tvil om hva USA er ute etter. USA vil avsette den lovlig valgte presidenten Nicolás Maduro og innsette Juan Guaidó, president i nasjonalforsamlingen, som ut fra situasjonen, i følge grunnloven, ikke har rett til presidentskapet, jf. artikkel 233 i grunnloven.

For mange bringer dette tilbake minnene om kuppet mot president Salvador Allende i Chile 11. september 1973. USAs rolle i forberedelsene til det kuppet foregikk i det skjulte i motsetning til USAs åpne nær tjue år lange forsøk på regimeskifte i Venezuela helt siden president Hugo Chávez ble valgt.

Klassekampen ser ut til å glemme at de er en anti-imperialistisk avis. Når det gjelder Venezuela har Klassekampen gjennomgående lent seg på opposisjonskilder og skriver den samme fortellingen som går igjen i vestlige medier. Opposisjonens kilder blir presentert slik at det ser ut som de er Klassekampens standpunkt og som «fakta». Det kan se ut som om Klassekampen ikke gjør forsøk på faktasjekk og tar lite hensyn til hva mer uavhengige kilder i Latin-Amerika, USA og Europa rapporterer. Avisa har flere ganger brukt tre norske forskere som utmerker seg ved lite konkret kildehenvisning og allmenne påstander som nærmest er identiske med den venezuelanske opposisjonens påstander.

Klassekampen har intervjuet personer fra den venezuelanske opposisjonen bosatt i Norge, men aldri noen fra de Bolivarske sirklene (Circulos Bolivarianos). Klassekampen har ikke engang intervjuet to representanter fra LAG som nylig var i Venezuela og kunne bidra med å fortelle om den aktuelle situasjonen.

Vi forventer at Klassekampen skal stå opp mot USA-imperialismens offensiv mot Venezuela, og være kritisk og analytisk, ikke en tilsynelatende nøytral part mellom de som angriper og de som blir angrepet. Rollen til en anti-imperialistisk avis innebærer å ta et klart standpunkt mot imperialismen, uten nødvendigvis å ta standpunkt til enhver interne prosess i Venezuela.

Berit Jagmann, Gustavo Tovar (Circulo Bolivariano Francisco de Miranda), Ninoska Hernandez (Circulo Bolivariano Francisco de Miranda), Idilia Guerra, Jorge Soria, Trygve Tore Larsen, Erfrain Navarro (Circulo Bolivariano Simon Bolivar), Hernan Rojas (Circulo Bolivariano Simon Bolivar), Svein Mortensen (Internasjonalt utvalg, LO i Oslo), Ivar Gammelmo (Internasjonalt utvalg LO i Oslo), Odd Mikkelsborg, Per Gunnar Skotåm (sentralstyremedlem i Rødt), Synne Høyforsslett Bjørbæk (landstyremedlem i Rødt), Gunnvald Lindset (leder i Rødt Nordland), Linda Forsvik (leder i Rødt Bodø), Marit Bjærang (Rødt-medlem), Tomas Lopez (Rødt-medlem), Svein Olsen (Rødt-medlem), Olaf Svorstøl Sierraalta (medlem av Rødts internasjonale utvalg), John Peder Denstad (leder for LO i Trondheim), Roy Pedersen (tidligere leder av LO i Oslo), Andre Sjøvold, Tarald Braathen Ellingsen, Aslak T. Fjermedal, Nadja Fetisova, David Watson (LAG Bergen), Carlos Rodriguez (LAG Oslo), Cihan Karakoc (leder i Cubaforeningen i Norge), Terje Enger (redaktør Cubanytt og styremedlem i Søndre Land SV), Javier Sandoval, Mauricio Solis, Mayo Bustos (NKP), Pedro Oropeza Veracierto, Axel Fjeld, José Segura Sampedro, Horacio Fariñas

Dette oppropet ble publisert som leserinnlegg i Klassekampen 16. april 2019.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.