Oljefondet i 400 våpenselskaper?

0
Mens Saudi-Arabia har ført en kriminell krig mot Jemen har Oljefondet doblet sine investeringer i denne islamske staten.

Det norske oljefondet har investert tungt i et selskap som lager bomber brukt til drap på sivile i Jemen. Nå viser en ny rapport at fondet kan være deleiere i så mye som 400 våpenselskaper – og det mot nordmenns ønske. Dette skriver avisa VG, som fortsetter:

Det norske oljefondet, verdens største statlige pensjonsfond, er investert i over 9000 selskap verden over og eier aksjer til en verdi av åtte tusen milliarder kroner.
En ny rapport estimerer at Oljefondet kan være investert imellom 100 og 150 sluttprodusenter av våpen og våpensystemer, og rundt 250 selskaper som produserer nøkkelkomponenter til våpen.

Rapporten som er utarbeidet av Framtiden i våre hender, Redd Barna, Norsk Folkehjelp og Changemaker, antyder at hverken Finansdepartementet eller Oljefondet har fullstendig oversikt over det egentlige antallet våpenprodusenter.

Les rapporten «Oljefondet ut av våpenindustrien – hvorfor og hvordan» her.  

Vi har tatt opp dette gjentatte ganger i steigan.no, hvordan Norge er en stor krigsprofittør, ikke minst gjennom Oljefondet.

Etter at Jemen-krigen startet har Norge femdoblet sin våpeneksport til de krigførende landene. Som VG skrev:

«I 2016 solgte Norge krigsmateriell til landene som deltar i den svært brutale Jemen-krigen for 319 millioner kroner. I 2014, før krigen startet, var eksporten på kun 56 millioner. Det fattigste landet i Midtøsten, Jemen, er rammet av en brutal krig der sivilbefolkningen er i fanget i en eskalerende, dødelig og menneskeskapt katastrofe.»

Les også:– Oljefondet har investert i 42 av verdens 100 største våpenselskaper

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.