Oljefondet i 400 våpenselskaper?

0
Mens Saudi-Arabia har ført en kriminell krig mot Jemen har Oljefondet doblet sine investeringer i denne islamske staten.

Det norske oljefondet har investert tungt i et selskap som lager bomber brukt til drap på sivile i Jemen. Nå viser en ny rapport at fondet kan være deleiere i så mye som 400 våpenselskaper – og det mot nordmenns ønske. Dette skriver avisa VG, som fortsetter:

Det norske oljefondet, verdens største statlige pensjonsfond, er investert i over 9000 selskap verden over og eier aksjer til en verdi av åtte tusen milliarder kroner.
En ny rapport estimerer at Oljefondet kan være investert imellom 100 og 150 sluttprodusenter av våpen og våpensystemer, og rundt 250 selskaper som produserer nøkkelkomponenter til våpen.

Rapporten som er utarbeidet av Framtiden i våre hender, Redd Barna, Norsk Folkehjelp og Changemaker, antyder at hverken Finansdepartementet eller Oljefondet har fullstendig oversikt over det egentlige antallet våpenprodusenter.

Les rapporten «Oljefondet ut av våpenindustrien – hvorfor og hvordan» her.  

Vi har tatt opp dette gjentatte ganger i steigan.no, hvordan Norge er en stor krigsprofittør, ikke minst gjennom Oljefondet.

Etter at Jemen-krigen startet har Norge femdoblet sin våpeneksport til de krigførende landene. Som VG skrev:

«I 2016 solgte Norge krigsmateriell til landene som deltar i den svært brutale Jemen-krigen for 319 millioner kroner. I 2014, før krigen startet, var eksporten på kun 56 millioner. Det fattigste landet i Midtøsten, Jemen, er rammet av en brutal krig der sivilbefolkningen er i fanget i en eskalerende, dødelig og menneskeskapt katastrofe.»

Les også:– Oljefondet har investert i 42 av verdens 100 største våpenselskaper

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelNotre Dame og kulturarven
Neste artikkel– Ikke-fossilt er ikke alltid det samme som bærekraftig
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).