Massive demonstrasjoner mot fire års krig i Jemen

0
En del av kjempedemonstrasjonen i Sana'a. Foto: Krar Al-Moayed.

Saudi-Arabias forbryterske krig mot det fattige nabolandet Jemen har pågått i fire år, men folket i Jemen har ikke latt seg knekke. 26. mars demonstrerte mange hundre tusen mennesker mot krigen i hovedstaden Sana’a. Også i andre store byer var hundretusener ute i gatene for å vise sin motstand mot krigen.

Demonstrasjonene fant sted til tross for trusselen fra saudiarabiske fly. Journalister på bakken i Jemen sier at demonstrasjonene var enda større enn de har vært tidligere under denne krigen og det var også demonstrasjoner i byer der det ikke tidligere har vært slik motstand.

Det var 26. mars 2015 at Saudi-Arabia og deres koalisjonspartnere gikk til angrep på Jemen. De lovte da at denne krigen bare ville vare noe uker. Men krigen har ikke gått som planlagt. Saudi-Arabia har ikke nådd sine mål, men de og deres allierte har utløst den største humanitære krisa i dagens verden.

FNs komité for menneskerettigheter har slått fast at koalisjonen begår omfattende forbrytelser mot menneskerettigheten i Jemen. USA deltar aktivt i denne krigen, men USAs ledelse har ikke en gang forsøkt å forklare hvorfor dette er i USAs interesse.

Det kan umulig være ukjent for vestlige politikere og medier at saudikoalisjonen dreper barn i titusentall i Jemen. Et nylig anslag fra Redd barna sier at så mange som 85.000 barn i Jemen kan ha dødd av underernæring på grunn av krigen. Men hvor er de moralske fordømmelsene, hvor er de rasende lederartiklene, hvor er kravene om sanksjoner mot morderbanden i Riyadh og deres støttespillere?

Hvor lenge skal disse forbrytelsene mot vanlige mennesker i Jemen få pågå? Kom ikke å si at dere ikke vet hva som foregår?

Redd barna: 85.000 barn kan ha dødd av underernæring i Jemen.

Saudikoalisjonen massakrerte minst 21 sivile på marked i Jemen

Enda en buss med sivile tilintetgjort av Saudi-USA-koalisjonen

Saudi-koalisjonen massakrerte flyktende barn i Jemen

steigan.no er det norske massemediet som har dekket krigen i Jemen mest. Se en samling av våre artikler om Jemen her.

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelIran og Irak lager sin del av silkeveibeltet
Neste artikkelMacron forsvarer politivold mot fredelig bestemor
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).