Iran og Irak lager sin del av silkeveibeltet

0
Tre strategiske partnere i Midtøsten – Kina, Iran og Irak. I tillegg kommer Syria. Shutterstock.

Iran har alltid vært en sentral del av forbindelsen mellom Kina og Vesten. Den opprinnelige silkeveien gikk gjennom Iran og det har aldri vært noen hemmelighet at Xi Jinpings silkeveibelte, eller Belt and Road Initiative (BRI), har Iran som et helt avgjørende bindeledd i regionen.

Kinas handelsminister Zhong Shan beskriver Iran som Kinas strategiske parner i Midtøsten. Kina er Irans største handelspartner og største importør av iransk olje. En ledende kinesisk ekspert på Midtøsten har beskrevet besøket til Irans president Hassan Rouhani i Irak som et besøk med «langsiktige geopolitiske konsekvenser».En av de viktigste avtalene som ble inngått under besøket var avtalen om å bygge en jernbane som skal forbinde Iran med Syrias havneby Latakia gjennom Irak. Denne jernbanen er definert av Iran som landets eget initiativ for å spille en sentral rolle i BRI. Iran planlegger også en motorvei gjennom Irak og Syria til Middelhavet.

På denne måten bygger både Iran og Irak sin egen sektpr av silkeveibeltet og flytter det strategiske tyngdepunktet i regionen. Gjennom dette blir det klart6 at de to viktige oljeprodusentene Iran og Irak ikke lenger ser Europa som sin viktigste handelspartner.

Syria kan bli et strategisk knutepunkt på den sørlige delen av silkeveien.

Syrias president Bashar al-Assad var i Iran i slutten av februar 2019 og møtte både øverste leder ayatollah Ali Khamenei og president Rouhani. Og det er liten tvil om at også Syria ser sin egen rolle i denne utviklingsaksen. Syria kan smått om senn tenke på å bygge økonomiske forbindelser, infrastruktur og produksjonskapasitet for framtida. Kina har vist stor interesse for dette og kommer til å investere i alle disse tre landene, samtidig som Kina vil åpne seg for deres prosjekter.

Med initiativene fra Iran og Irak har det oppstått en egen regional dynamikk i BRI. Det er ikke lenger bare et kinesisk prosjekt, men et prosjekt som viktige land i regionen utvikler basert på sine egne interesser.

Dette er opplagt en torn i øyet både for Irael og USA, som helst ser at regionen synker ned i krigskaos og at de ulike statene parteres opp i bantustans som er lettere å kontrollere og dominere. Det gjenstår å se hva krigshaukene vil gjøre for noe mer for å hindre en fredelig utvikling av regionen, en gjenoppbygging av både Irak og Syria og en forsterking av Irans utenlandsforbindelser.

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUkrainsk juksevalg: Nærmere 3 millioner er fratatt stemmeretten
Neste artikkelMassive demonstrasjoner mot fire års krig i Jemen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).