Bombingen av Libya: – Hva visste Stoltenberg?

0
Bjørnar Moxnes (Rødt) krever innsyn i hva Jens Stoltenberg visste da han bestemte å sende Norge i krig mot Libya.

Hva visste Stoltenberg?

Rødt-leder Bjørnar Moxnes krever at alle interne dokumenter og all kommunikasjon i regjeringen som ledet fram til Libya-krigføringen frigjøres for Stortinget. Dette skriver Dagbladet og avisa fortsetter:

Bjørnar Moxnes (R) har via Stortingets presidentskap bedt regjeringen om innsyn i all intern korrespondanse og hittil hemmelige dokumenter i prosessen som ledet fram til at Norge deltok i bombingen av Libya i 2011. Innsynsbegjæringen gjelder også referater fra de lukkede møtene i Stortingets utvidede utenrikskomité (DUUFK) og Nato-dokumenter.
– Vi må ha sannheten på bordet om hva Stoltenberg visste om Libya-krigen og om han bevisst villedet Stortinget og befolkningen, sier Moxnes i en kommentar til Dagbladet.

– Nødvendig
Moxnes påpeker at Stortinget behandler to saker som gjør at innsyn i selve beslutningsgrunnlaget er nødvendig. Både en sak basert på Petersens Libya-utvalg og Rødts representantsforslag om et oppgjør med Libya-krigen og bruk av norsk forsvarsmakt i utlandet.

Det er helt nødvendig for de folkevalgte å kjenne til prosessen i regjeringen bak krigsdeltakelsen for å kunne gjøre en egen vurdering og ta stilling til forslagene som skal stemmes over i forbindelse med Libya-oppgjøret, sier Moxnes.


Kommentar:

Det er svært viktig at disse spørsmålene blir stilt. Norges krig mot Libya hadde ingen forankring i Stortinget da den ble vedtatt. Det fantes heller ikke noe mandat fra regjeringa til statsminister Jens Stoltenberg om å bombe Libya da han og en liten gruppe rundt ham bestmte at Norge skulle gå til krig. Vi har i mange år etterlyst dokumentasjon av hva slags vurderinger, dokumenter og prosedyrer som lå til grunn for denne beslutningen.

Petersen-utvalgets rapport gir ikke noe svar på dette, men var bare en hvitvasking og tilsløring for å feie all kritikk til side.

Hvem vedtok bombinga av Libya i 2011?

Bombingens uutholdelige letthet

Påstand: Hillary Clinton fikk Stoltenberg og Støre til å bombe Libya


Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.