AKO Capital som hyene på Island

0
Hyener deler bytte. Shutterstock.

Av Øyvind Andresen.

Rapport viser at Tangen drev spekulasjoner mot de islandske bankene under finanskrisa.

Finanskrisa ramma Island spesielt hardt. Etter omfattende protester gikk statsminister Geir Haarde av.

De tre største bankene gikk over ende i 2008 og ble overtatt av staten. Bankene hadde drevet storstilt utlånsvirksomhet som ble finansiert av utenlandske banker og investorer.  En håndfull islandske bankfolk – finansvikingene – kjørte landets økonomi i senk, godt hjulpet av utenlandske spekulanter som Oljefondet – og Nicolai Tangens hedgefond AKO Capital. Dette kommer fram i en rapport fra Universitetet i Reykjavik, publisert i fjor høst.

Når krisa nådde bankene, ble de utsatt for storstilt spekulasjon fra andre banker og hedgefond. Bankene ble utsatt for omfattende ryktespredning og «shorting», altså spekulasjoner på fallende aksjekurser. Dette forsterka selvsagt krisa, og regninga ble overlatt til det islandske folket.

19. september 2018  ble det lagt fram en rapport fra Universitetet i Reykjavik til myndighetene på Island om utenlandsk innblanding under finanskrisa. Rapporten heter: «The 2008 Icelandic Bank Collapse: Foreign Factors» og kan lastes ned her.

Rapporten skriver mye om hvordan Storbritannia ville bruke terrorlovene mot Island og plasserte islendingene i samme kategori som de  islamittiske  jihadistene i al-Qaida. Men interessant for oss lokalt er at det kommer fram i rapporten at Nicolai Tangen og hans hedgefond AKO Capital også drev spekulasjon og ryktespredning mot de islandske bankene.

Rapportens andre kapittel har overskrifta : «Hedge Funds Bet on Icelandic Collapse». Her skriver de:

Sigurdur Einarsson, Kaupthing’s Chairman of the Board, went so far as to name four hedge funds that, he said, were betting against the Icelandic banks and spreading false rumours about them: Trafalgar Funds, Cheney Capital, Lansdowne Fund and Ako Capital. The funds either did not respond or denied Einarsson’s charges of rumour-mongering.

Kapittelet avsluttes slik, med en ordbruk som er oppsiktsvekkende i et akademisk arbeid:

On their own, the Icelandic banks could hardly survive the international credit crunch. The hedge funds watched their moves as closely as a pack of hyenas would a herd of wildebeest.

AKO Capital var altså blant hyenene som jakta i flokk på bytte, de kriserammede islandske bankene. AKO Capital har aldri prøvd å motsi Sigurdur Einarssons anklager som har vært kjent siden 2008.

Dette passer ikke inn i bildet der «mesén» Nicolai Tangen prøver å framstille sin virksomhet som et stort humanitært prosjekt, med støtte fra sin venn og det moralske kompasset , filosof Henrik Syse, som også er medeier i AKO Capital. Men alle hedgefond er skapt for spekulasjon, profittjag og lyssky virksomhet og trives best i skatteparadis.

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

For å se andre artikler av Øyvind Andresen på steigan.no klikk her.


Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.