«Sossarna» blir nå med på å øke ulikhetene i Sverige – og vil neppe reversere

0
Den svenske modellen skal utvikles, ikke avvikles, lovte Stefan Löfven i Almedalen. Men gjennom den nye regjeringsavtalen raserer han det som måtte være igjen. Foto: Shutterstock.

– Vi vet at regjeringens politikk vil øke de økonomiske kløftene. Og i 2022 kan vi ikke gå til valg på å tilbakeføre en rekke reformer vi selv har vært med på å gjennomføre.

Det sier Socialdemokraternas partisekretær Lena Rådström Baastad til ABC Nyheter under årsmøtet til de nordiske arbeiderbevegelsenes nettverk Samak, som ble avsluttet i Finland 29. januar 2019. ABC Nyheter fortsetter:

– Denne mandatperioden blir en stor utfordring for oss sosialdemokrater. Vi vet allerede nå at den økonomiske politikken i samarbeidet innebærer at de økonomiske kløftene kommer til å øke.
Det sa Baastad til forsamlingen av sentrale parti- og fagforeningsrepresentanter fra Danmark, Finland, Færøyene, Island, Norge, Sverige og Åland.
Uttalelsen kom uka etter at «Sossarna» med statsminister Stefan Löfven i spissen har inngått en omstridt regjeringsavtale med de liberalistiske partiene Centern og Liberalerna. Dermed fortsetter Löfven å regjere sammen med Miljöpartiet de gröna.
– Markedsliberalismen ble i det øyeblikket sosialdemokratisk politikk, kommenterte Daniel Suhonen i den faglige tankesmia Katalys om inngåelsen av regjeringssamarbeidet i Sverige.

Suhonen sier at med sin samarbeidsavle har den nye regjeringa til Stefan Löfven i mange tilfeller lagt seg til høyre for regjeringa til Fredrik Reinfeldt, og den vil gjennomføre «reformer» som høyrepolitikeren Reinfeldt aldri gjennomførte:

Skattekutt for de rike, privatisering av arbeidsformidlingen, husleie overlatt til markedet, ingen krav til kollektive avtaler når bedrifter får statlig støtte, liberalisering i trygdesystemet, tredobling av RUT-fradraget og en kraftig svekkelse av stillingsvernet – høyremannen Reinfeldt mente dette var å gå altfor langt. Dessuten skal det være fritt fram for profitt i velferden.

Kommentar:

Den svenske kapitalistklassen får nå større gaver av sosialdemokarten Löfven enn deres egen Reinfeldt klarte å gi dem. I Sverige brukes Sverigedemokraterna som riset bak speilet. Den svenske velferdsstaten var en gang den beste i verden. Nå avvikles den totalt og sosialdemokratene går i spissen for det med henvsning til at man ellers risikerer at SD får innflytelse.

Stefan Löfven kaster alle sosialdemokratiske prinsipper overbord, men beholder jobben

Også Vänsterpartiet er de facto garantist for denne utviklinga ved å godta at Löfven danner regjering på dette grunnlaget.

Hvis Jimmie Åkesson & co er smarte, vil de sørge for i enkeltsaker å legge seg retorisk til venstre for denne regjeringa, slik at de kan ta enda større jafs av sosialdemokratenes velgergrunnlag.

Kajsa Ekis Ekman under en generalstreik i Hellas.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDen internasjonale straffedomstolen – systemet kan ikke repareres
Neste artikkelMacrons krig mot sitt eget folk
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).