«Sossarna» blir nå med på å øke ulikhetene i Sverige – og vil neppe reversere

6
Den svenske modellen skal utvikles, ikke avvikles, lovte Stefan Löfven i Almedalen. Men gjennom den nye regjeringsavtalen raserer han det som måtte være igjen. Foto: Shutterstock.

– Vi vet at regjeringens politikk vil øke de økonomiske kløftene. Og i 2022 kan vi ikke gå til valg på å tilbakeføre en rekke reformer vi selv har vært med på å gjennomføre.

Det sier Socialdemokraternas partisekretær Lena Rådström Baastad til ABC Nyheter under årsmøtet til de nordiske arbeiderbevegelsenes nettverk Samak, som ble avsluttet i Finland 29. januar 2019. ABC Nyheter fortsetter:

– Denne mandatperioden blir en stor utfordring for oss sosialdemokrater. Vi vet allerede nå at den økonomiske politikken i samarbeidet innebærer at de økonomiske kløftene kommer til å øke.
Det sa Baastad til forsamlingen av sentrale parti- og fagforeningsrepresentanter fra Danmark, Finland, Færøyene, Island, Norge, Sverige og Åland.
Uttalelsen kom uka etter at «Sossarna» med statsminister Stefan Löfven i spissen har inngått en omstridt regjeringsavtale med de liberalistiske partiene Centern og Liberalerna. Dermed fortsetter Löfven å regjere sammen med Miljöpartiet de gröna.
– Markedsliberalismen ble i det øyeblikket sosialdemokratisk politikk, kommenterte Daniel Suhonen i den faglige tankesmia Katalys om inngåelsen av regjeringssamarbeidet i Sverige.

Suhonen sier at med sin samarbeidsavle har den nye regjeringa til Stefan Löfven i mange tilfeller lagt seg til høyre for regjeringa til Fredrik Reinfeldt, og den vil gjennomføre «reformer» som høyrepolitikeren Reinfeldt aldri gjennomførte:

Skattekutt for de rike, privatisering av arbeidsformidlingen, husleie overlatt til markedet, ingen krav til kollektive avtaler når bedrifter får statlig støtte, liberalisering i trygdesystemet, tredobling av RUT-fradraget og en kraftig svekkelse av stillingsvernet – høyremannen Reinfeldt mente dette var å gå altfor langt. Dessuten skal det være fritt fram for profitt i velferden.

Kommentar:

Den svenske kapitalistklassen får nå større gaver av sosialdemokarten Löfven enn deres egen Reinfeldt klarte å gi dem. I Sverige brukes Sverigedemokraterna som riset bak speilet. Den svenske velferdsstaten var en gang den beste i verden. Nå avvikles den totalt og sosialdemokratene går i spissen for det med henvsning til at man ellers risikerer at SD får innflytelse.

Stefan Löfven kaster alle sosialdemokratiske prinsipper overbord, men beholder jobben

Også Vänsterpartiet er de facto garantist for denne utviklinga ved å godta at Löfven danner regjering på dette grunnlaget.

Hvis Jimmie Åkesson & co er smarte, vil de sørge for i enkeltsaker å legge seg retorisk til venstre for denne regjeringa, slik at de kan ta enda større jafs av sosialdemokratenes velgergrunnlag.

Kajsa Ekis Ekman under en generalstreik i Hellas.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  SD kan f.eks si at det ikke er mulig å ha innvandring uten at forskjellene øker, da dette ikke er lov å si for folk på venstresiden.

  Øker man arbeidstilbudet, så faller lønningene, mens avkastningen av kapital øker. Vi vet også at en økning antall innbyggere, fører til en økning i boligprisene, noe som også er med på å øke forskjellene, og da spesielt i Sverige, hvor så mange av arbeiderklassen ikke eier, men leier.

 2. Socialdemokraterna vil gjennomføre høyreregjeringens Reinfeldts forslag. Hva skal en med høyrepartier når en har partier som Socialdemokraterna og Arbeiderpartiet?

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Tja, Arbeiderpartiet SV og Rødt vil ha lokk på slike nyheter, mens Frp får de publisert.

 4. Og de med landsbakgrunn fra Afrika og Tyrkia med Asia utgjør mindre enn 9% av befolkningen ifølge SSB. Mens NRK og MSM gir inntrykk av at det som at det er etniske nordmenn som er årsaken til de stygge statistikkene.

  NRK spesielt, har skjønnmalt den ikke bærekraftige masseinnvandringen fra Afrika og Midt-Østen helt fra starten, avvist all kritikk som rasisme, underrapportert alle negative sider og viser kun frem de få positive unntakene, en NRK spesialitet.

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Ja, er’e ikke håpløst. Først stikker dem av med jobba våre, og så setter dem seg til å mottar sosial-stønad!

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  evolution%20of%20the%20welfare%20state

  Det er ikke noe rart at fler og fler arbeidere stemmer Frp, når venstresida nekter å innse problemet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere