Den internasjonale straffedomstolen – systemet kan ikke repareres

5
USA har ført krig i over 17 år i Afghanistan. Tallet på krigsforbrytelser er mange, men vil USAs tropper noen gang bli stilt til ansvar for dem? Foto: Shutterstock.

En seniordommer ved FNs internasjonale domstol i Haag har sagt opp i protest mot det han kaller «sjokkerende» innblanding fra Trump-administrasjonen i en foreløpig undersøkelse av anklager om krigsforbrytelser utført av amerikanske tropper.

Dommeren, Christoph Flügge, som er fra Tyskland, kom med en kraftig kritikk av Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton etter hans svar i fjor på en foreløpig undersøkelse av amerikanske soldater som er anklaget for å torturere folk i Afghanistan. Ifølge den undersøkelsen er det «et rimelig grunnlag for å tro at krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten» ble begått av amerikanske styrker, skriver MintPress News.

«USA vil bruke ethvert middel som er nødvendig for å beskytte våre borgere og de av våre allierte som blir utsatt for urettferdig rettsforfølgelse fra denne ulovlige retten,» sa Bolton i september. Han krevde også sanksjoner mot Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og advarte domstolen mot å forfølge anklager mot «Israel eller andre amerikanske allierte».

Han truet med å forby ICCs «dommere og anklagere fra å komme inn i USA,» og la til

«Vi vil gjennomføre sanksjoner mot kontoene deres i det amerikanske finanssystemet, og vi vil reise kriminalsak mot dem etter USAs lov. Vi vil ikke samarbeide med ICC. Vi gir ingen hjelp til ICC. Vi vil ikke bli med i ICC. Vi vil la ICC dø selv. Tross alt, for all hensikt er ICC allerede død for oss.»

USA nekter å samarbeide med den internasjonale straffedomstolen.

Christoph Flügge sier at USAs opptreden allerede har slått beina under den internasjonale domstolenog at «systemet ikke kan repareres».

Kommentar:

Det er velkjent at USAs tropper har begått mange krigsforbrytelser både i Afghanistan og i andre land. Israel er også anklaget for å begå krigsforbrytelser mot palestinerne, med lederne i Israel går fri for anklager fordi USA holder en beskyttende hånd over dem.

USA kan gjerne bruke internasjonale domstoler mot sine fiender eller folk de vil skade og diskreditere, men Washington regner USA og Israel spesielt som fullstendig hevet over internasjonal rett og med lisens til å gjøre hva de måtte ønske uten å risikere å bli straffeforfulgt for det. Før eller seinere vil dette sprekke – som resten av USAs hegemoni. 

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. USA terroriserer verden, og tyner sine allierte. Men skal USAs hegemoni sprekke, må USAs krigsmaskin ut av spill, og det skjer vel ikke før det er en total finansiell kollaps i USA hvor feks krigsmaskinens personale som soldater og offiserer ikke får lønn lenger. Slik som USAs gjeld øker og øker og etterspørselen etter dollar synker, kan det ikke være så lenge til det skjer.

  Det må også ledelsen i Washington forstå. Men vil USA starte en storkrig først for å gjenopprette hegemoniet? En kan spekulere om den enorme militære styrkeoppbyggingen i Europa og langs grensen til Russland er til en planlagt krig de skal starte før den finansielle kollapsen i USA som de vet kommer er et faktum? Er det derfor de har et grenseløst pengeforbruk nå, for det spiller ingen rolle da de starter en storkrig allikevel?

 2. Avatar for Olaf Olaf says:

  Bra at Steigan setter søkelys på USAs forsøk på å kneble ICC. Men jeg har ikke fått med meg Steigan reaksjoner på ICCs fordømmelse av Russlands krigsforbrytelser i sin kamp for å okkupere og kneble folk på Krim og i Donbas, ei heller ICCs fordømmelse av Russernes ansvar for nedskyting av det malaysiske flyet MH17. Er ikke det litt merkelig all den tid disse krigshandlinger har krevd utrolig flere sivile og militære liv enn det Amerikanerne er beskyldt for. Så Steigan fortsett ditt forsvar for ICC, men spre din kritikk overfor alle som blir “dømt” av ICC. Vedlagt oversikt over ICCs saker mot Russland

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Om ukrainerne hadde bedt om hjelp til å bli kvitt mafia-oligarkiet sitt, så hadde nok flere valgt å høre på, men hva folk som bruker tid på å forstå finner, er ukrainere som hyler opp om Putin, Putin, Putin, og hvordan Vesten må straffe de slemme Russerne fordi de er så slemme.

  Ukraina skyter fremdels daglig mot Donbas, og da mister man fort all sympati, da det er fattigfolk de dreper.

 4. Avatar for Olaf Olaf says:

  Du har ikke satt deg inn i hvem som daglig bryter M2-avtalen. Les daglige rapporter fra OSCE’s observatørkorps, så finner du raskt ut hvem som er agressor i Donbas. Hva gjelder oligarkiet: ja de svina påvirker velstandsutviklingen i feil retning. Men sammenlignet med Russiske oligarker, er de Ukrainske oligarkenes smågutter. Og i Russland har oligarkenes bidratt til at andelen som lever under fattigdomsgrensen er økt fra 13 til 19% på 7 år. Og det meste av middelklassen er forsvunnet. Mangel på demokrati og styrking av oligarki et i Russland gjør at landet havner på 148 plass på Transparencys korrupsjons indeks. Og et slikt land med klar imperialistisk atferd og et rettsvesen og kirkesamfunn som er 100% politisk innrettet, ønsker du at vi skal avholde oss fra å kritisere? Jeg må avslutningsvis si deg at Ukraina nå virkelig prøver å fjerne korrupsjon gjennom blant annet å få fram presidentkandidaten som reellt ønsker å ta de rette grepene.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere