Den internasjonale straffedomstolen – systemet kan ikke repareres

0
USA har ført krig i over 17 år i Afghanistan. Tallet på krigsforbrytelser er mange, men vil USAs tropper noen gang bli stilt til ansvar for dem? Foto: Shutterstock.

En seniordommer ved FNs internasjonale domstol i Haag har sagt opp i protest mot det han kaller «sjokkerende» innblanding fra Trump-administrasjonen i en foreløpig undersøkelse av anklager om krigsforbrytelser utført av amerikanske tropper.

Dommeren, Christoph Flügge, som er fra Tyskland, kom med en kraftig kritikk av Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton etter hans svar i fjor på en foreløpig undersøkelse av amerikanske soldater som er anklaget for å torturere folk i Afghanistan. Ifølge den undersøkelsen er det «et rimelig grunnlag for å tro at krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten» ble begått av amerikanske styrker, skriver MintPress News.

«USA vil bruke ethvert middel som er nødvendig for å beskytte våre borgere og de av våre allierte som blir utsatt for urettferdig rettsforfølgelse fra denne ulovlige retten,» sa Bolton i september. Han krevde også sanksjoner mot Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og advarte domstolen mot å forfølge anklager mot «Israel eller andre amerikanske allierte».

Han truet med å forby ICCs «dommere og anklagere fra å komme inn i USA,» og la til

«Vi vil gjennomføre sanksjoner mot kontoene deres i det amerikanske finanssystemet, og vi vil reise kriminalsak mot dem etter USAs lov. Vi vil ikke samarbeide med ICC. Vi gir ingen hjelp til ICC. Vi vil ikke bli med i ICC. Vi vil la ICC dø selv. Tross alt, for all hensikt er ICC allerede død for oss.»

USA nekter å samarbeide med den internasjonale straffedomstolen.

Christoph Flügge sier at USAs opptreden allerede har slått beina under den internasjonale domstolenog at «systemet ikke kan repareres».

Kommentar:

Det er velkjent at USAs tropper har begått mange krigsforbrytelser både i Afghanistan og i andre land. Israel er også anklaget for å begå krigsforbrytelser mot palestinerne, med lederne i Israel går fri for anklager fordi USA holder en beskyttende hånd over dem.

USA kan gjerne bruke internasjonale domstoler mot sine fiender eller folk de vil skade og diskreditere, men Washington regner USA og Israel spesielt som fullstendig hevet over internasjonal rett og med lisens til å gjøre hva de måtte ønske uten å risikere å bli straffeforfulgt for det. Før eller seinere vil dette sprekke – som resten av USAs hegemoni. 

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEU vil avskaffe vetorett på arbeidsmarkedspolitikk
Neste artikkel«Sossarna» blir nå med på å øke ulikhetene i Sverige – og vil neppe reversere
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).