Opposisjonen i Venezuela: Molotovcocktails mot «hjelpesending»

0
En voldelig demonstrant, en guarimbero, med bensin til bålet. Foto: Madelein Garcia

Det er mer og mer opplagt at den såkalte «hjelpekonvoien» på grensa mellom Colombia og Venezuela er en provokasjon. Hensikten er å provosere fram en situasjon som kan utnyttes politisk for å legge grunnlaget for en intervensjon mot Venezuela. Den høyreekstrene fader Sergio Muñoz som støtter kuppmakerne sa til journalisten Dan Cohen at hjelpesendinga er «symbolsk» og at den har til hensikt å utløse et opprør. Det virker som en realistisk vurdering.

Lørdag 23. februar 2019 ble lastebilene i konvoien antent og USA og den USA-vennlige opposisjonen la umiddelbart skylden på myndighetene i Venezuela. Florida-senator Marco Rubio, som ved siden av John Bolton er den fremste pådriveren for krig mot Venezuela sa umiddelbart at «regimet» hadde satt fyr på hjelpesendinga, og at det måtte få verden til å vende seg mot «regimet». Senator Dianne Feinstein fra Det demokratiske partiet lød som et ekko av Rubio og krevde at president Nicolás Maduro må gå av.

Hensikten med alt dette var naturligvis å bygge opp under planen om intervensjon og å skape et casus belli, eller et argument for krig, som Max Blumenthal skriver.

Det har i etterkant blitt publisert bilder og videoer som viser at grupper som støtter kuppmaker Juan Guaidó var svært så aktive i forbindelse med antennelsen. De er filmet mens de fyller bensin på flasker og mens de kaster molotovcocktails. Det er mer enn sannsynlig at det var brannbomber fra disse gruppene som antente lastebilene. De er også filmet mens de bærer falske Røde Kors-uniformer, noe som har får Det internasjonale Røde Kors til å reagere kraftig. Den colombianske skribenten Humberto Ortiz har publisert denne videoen gra grensebrua:

Journalisten Madelein Garcia fra TeleSUR har publisert disse bildene som viser en av de såkalte guarimberos, det vil si de voldelige opprørerne, med ei bensinkanne nær en brennende bil.

Denne videon som er publisert av en som kaller seg TicToc by Bloomberg viser guarimberos som fyller glassflasker fra ei bensinkanne.

USAs krigsparti er glad i sine Hollywood-manuskripter for regimeskifte. Man bygger opp en storyline med helter og skurker og på et gitt tidspunkt lager man en provokasjon som fortrinnsvis er grov nok til at folk vil støtte kravet om krig. Det kan være skuddene på Maidan-plassen eler angivelige gassangrep i Douma, eller altså brennende lastebiler med «hjelpesendinger».

De gidder ikke en gang å variere manuskriptet, fordi de vet at mer raffinert trenger det ikke å være for å få en gjennomsnittlig sofapotet eller en enda mer sløv journalist i de avskrivningsbyråene som kaller seg aviser til å støtte krig.

Les: Om fortellerkunstens rolle i krig

Anatomien til en propaganda-offensiv

Den falske historien om kuvøsebarna

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEksklusivt intervju: Pål Steigan, mannen bak steigan.no
Neste artikkelKina, Russland og mange andre land tar avstand fra militær intervensjon i Venezuela
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).