Opposisjonen i Venezuela: Molotovcocktails mot «hjelpesending»

10
En voldelig demonstrant, en guarimbero, med bensin til bålet. Foto: Madelein Garcia

Det er mer og mer opplagt at den såkalte «hjelpekonvoien» på grensa mellom Colombia og Venezuela er en provokasjon. Hensikten er å provosere fram en situasjon som kan utnyttes politisk for å legge grunnlaget for en intervensjon mot Venezuela. Den høyreekstrene fader Sergio Muñoz som støtter kuppmakerne sa til journalisten Dan Cohen at hjelpesendinga er «symbolsk» og at den har til hensikt å utløse et opprør. Det virker som en realistisk vurdering.

Lørdag 23. februar 2019 ble lastebilene i konvoien antent og USA og den USA-vennlige opposisjonen la umiddelbart skylden på myndighetene i Venezuela. Florida-senator Marco Rubio, som ved siden av John Bolton er den fremste pådriveren for krig mot Venezuela sa umiddelbart at «regimet» hadde satt fyr på hjelpesendinga, og at det måtte få verden til å vende seg mot «regimet». Senator Dianne Feinstein fra Det demokratiske partiet lød som et ekko av Rubio og krevde at president Nicolás Maduro må gå av.

Hensikten med alt dette var naturligvis å bygge opp under planen om intervensjon og å skape et casus belli, eller et argument for krig, som Max Blumenthal skriver.

Det har i etterkant blitt publisert bilder og videoer som viser at grupper som støtter kuppmaker Juan Guaidó var svært så aktive i forbindelse med antennelsen. De er filmet mens de fyller bensin på flasker og mens de kaster molotovcocktails. Det er mer enn sannsynlig at det var brannbomber fra disse gruppene som antente lastebilene. De er også filmet mens de bærer falske Røde Kors-uniformer, noe som har får Det internasjonale Røde Kors til å reagere kraftig. Den colombianske skribenten Humberto Ortiz har publisert denne videoen gra grensebrua:

Journalisten Madelein Garcia fra TeleSUR har publisert disse bildene som viser en av de såkalte guarimberos, det vil si de voldelige opprørerne, med ei bensinkanne nær en brennende bil.

Denne videon som er publisert av en som kaller seg TicToc by Bloomberg viser guarimberos som fyller glassflasker fra ei bensinkanne.

USAs krigsparti er glad i sine Hollywood-manuskripter for regimeskifte. Man bygger opp en storyline med helter og skurker og på et gitt tidspunkt lager man en provokasjon som fortrinnsvis er grov nok til at folk vil støtte kravet om krig. Det kan være skuddene på Maidan-plassen eler angivelige gassangrep i Douma, eller altså brennende lastebiler med «hjelpesendinger».

De gidder ikke en gang å variere manuskriptet, fordi de vet at mer raffinert trenger det ikke å være for å få en gjennomsnittlig sofapotet eller en enda mer sløv journalist i de avskrivningsbyråene som kaller seg aviser til å støtte krig.

Les: Om fortellerkunstens rolle i krig

Anatomien til en propaganda-offensiv

Den falske historien om kuvøsebarna

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  “The whole world is watching” - ikke bare noen bakfulle journalister.

 2. Det blir jo ikke bedre av at den såkalte nødhjelpen er søppel, mat er fordervet og utgått på dato for lenge siden, samme er medisinene.

  Men det nytter sikkert, ser flere og flere som kun leser CIA-Nytt støtter en invasjon av Venezuela så folket kan få mat.
  Husk at folk flest er dumme som brød, vis et barn som sulter så støtter de alt av kriger, de dummeste støtter sikkert en atomkrig også for å gi Russerne mat.

 3. Det er nok ikke være bare-bare å være bosatt i jerUSAlem for den som er istand til å tenke på egen hånd . . . . .

  mr%20fish

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Og det gidder ikke motstanderne å gjøre heller, da venstre-ekstremistenes jobb er å komme med påstander om at Venezuela er et arbeiderparadis og at alt er USAs skyld, slik at disse enkelt kan avfeies også.

  Nå er ikke USA super-kompetentente, men de har da lært at før man regime-endrer så må man få de snart regime-endrede til å berike seg selv på folkets bekostning, slik at nok av det regime-endrede folket støtter endringen.

  Da USA er regissør, så er nok målet å Kuba involvert, slik at det nye demokratiske Venezuela kan stoppe olje og gass til Kuba fordi de sloss for Chavez-Maduro-regimets fortsatte voldelige utplyndring og undertrykking.
  maduro

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er der manuset hopper på haien, tror nå jeg.
  For nå står en annen kapitalist, men en tydelig framtid, klar til å knytte bånd, samtidig med at jUSA er i krig med seg selv.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

10 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.