Insektene kan forsvinne helt i løpet av 100 år

0
Monarksommerfuglen i Mexico er blant de truede insektartene på grunn av tap av habitat. Foto: Shutterstock.

Verdens insekter er på vei mot utryddelsen. Mer enn 40 prosent av verdens insektarter synker i antall og en tredel er truet sies det i en ny rapport. Tempoet i utryddelsen av insektene er åtte ganger høyere enn for pattedyr, fugler og krypdyr.

Den vitenskapelige rapporten har tittelen «Worldwide decline of the entomofauna: A review of its drivers».

Forskerne sier at den totale massen av insekter reduseres med 2,5 prosent i året. I denne sammenhengen er dette nærmest fritt fall. Fortsetter det i dette tempoet vil alle insekter være utryddet innen 100 år.

Illustrasjonen viser truede insektarter. Kilde The Guardian.

Dette er en del av det som faretruende nok, men dessverre realistisk kalles den sjette store utryddelsen.

Den sjette store utryddelsen er i gang – biologisk mangfold halvert på 40 år

– Livet i havet halvert på drøyt førti år

Insektene er den mest tallrike og mest varierte syrearten. De spilller helt grunnleggende roller i økosystemet i pollinering, som mat for andre arter og som ledd i resirkulering av næring.

Francisco Sánchez-Bayo fra universitetet i Sydney sier at «hvis ikke tapet av insektsartene kan stoppes vil det ha katastrofale virkninger for hele planeten og for menneskenes evne til å overleve.»

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTyske juseksperter: Anerkjennelsen av Guaidó «antakelig i strid med folkeretten»
Neste artikkelPatrick Henningsen: War – the ultimate goal of all propaganda
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).