Frankrike kaller hjem sin ambassadør til Italia etter den «verste diplomatiske krangelen siden annen verdenskrig»

0
Italias visestatsminister Luigi Di Maio møtte ledere for gulvestene i Frankrike for å diskutere felles front mot Macron. Foto fra Di Maios Twitter-konto.

Frankrikes utenriksminister sa 7. februar 2019 at han hadde kalt tilbake den franske Roma-ambassadøren for konsultasjoner etter en serie av det han kalte «provokasjoner» fra den italienske regjeringa.

«I flere måneder har Frankrike vært utsatt for gjentatte beskyldninger, grunnløse angrep og ville påstander», sa utenriksdepartementet i en uttalelse og tilføyde at slike angrep har ikke landet opplevd fra sin nabo siden annen verdenskrig.

Krangelen har gått begge veier. President Emmanuel Macron har også gått til angrep på Italias regjering for å mangle empati og respekt for menneskerettigheten på grunn av at Italia nekter å ta imot flere migranter fra Afrika og Midtøsten. Det har også vært flere episoder der fransk politi har krenket grensa mot Italia for å plassere migranter i italienske skoger og forlate dem der.

På sin side har altså ikke den populistiske regjeringa i Roma lagt fingrene mellom. Lederen for Femstjernersbevegelsen Luigi Di Maio sa 5. februar 2019 at han hadde hatt et møte med ledere av bevegelsen gilets jaunes, de gule vestene utenfor Paris. Der hadde de diskutert å skape en felles front ved valgene til Europaparlamentet i mai. På Twitter skrev han at «En forandringens vind har krysset Alpene.»

Di Maio har også fordømt den franske regjeringa for å beskytte elitene og de privilegerte. Han regjeringskollega Matteo Salvini har også fornærmet Macron direkte. «Jeg håer at franskmennene vil greie å kvitte seg med sin forferdelige president,» skrev han på Facebook i januar.

På Twitter har Di Maio lagt ut bilder av sine møter med gulvestene i Frankrike.

Vi skrev tidligere om den tiltagende ordkrigen mellom Italia og Frankrike:

Det har falt Frankrikes president Emmanuel Macron tungt for brystet at de to fremste lederene i Italias regjering har uttrykt støtte til de gule vestene. Både Matteo Salvini fra Lega og Luigi Di Maio fra Femstjernersbevegelsen har gitt de gule vestene full støtte. De har til og med tilbudt gulvestene orgnisatorisk hjelp. Dette skjer samtidig med at Macron fører det som mer og mer likner en krig mot den sterkeste protestbevegelsen Frankrike har sett siden 1968.

Den italienske kritikken har fått den franske regjeringa til å reagere kraftig. Italias ambassadør til Frankrike, Teresa Castaldo, ble kalt inn på teppet til utenriksdepartementet i Paris for å svare for den situasjonen som er oppstått.

Italia har også fordømt «aksen Berlin–Paris» som et brudd på den såkalte solidariteten i EU. Vi ser ikke mye til den europeiske UNIONEN for tida, og alt tyder på at splittelsene blir større.


Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelsteigan.no fem år. Mye har skjedd, mye mer skal skje.
Neste artikkelMacron vil skape en politistat, men de gule vestene gir seg ikke
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).