USAs krig mot Venezuela følger manuskriptet fra Syria

10
Fra førstemaidemonstrasjon i Caracas 2018. Shutterstock.

«Sanksjoner dreper,» sa tidligere sekretær for FNs menneskerettighetsråd, Alfred De Zayas til avisa The Independent som en kommentar til sin egen rapport om situasjonen i Venezuela. De Zayas sier at USAs sanksjoner er illegale og at de antakelig kan regnes som forbrytelser mot menneskeheten etter internasjonal lov. Han sier også at denne økonomiske krigføringa skader Venezuelas økonomi og dreper venezuelanere. Sanksjonene dreper først og fremst de fattigste og mest sårbare i samfunnet ved å nekte dem ikke minst mat og medisiner.

Rapporten fra De Zayas har stort sett ikke vært omtalt i mediene, og det er kanskje ikke så rart, siden den er en skarp avsløring av USAs økonomiske krig mot Venezuela. I et avsnitt i rapporten skriver De Zayas:

«Dagens økonomiske sanksjoner og blokader er sammenliknbare med middelalderens beleiringer av byer med formål å tvinge dem til å overgi seg. Det tjueførste århundrets sanksjoner prøver å bringe ikke bare en by, men hele suverene stater på knærne. En forskjell er kanskje at det tjueførste århundrets sanksjoner følges opp av manipulering av den offentlige opinionen gjennom falske nyheter og aggressive PR-kampanjer med en menneskerettsretorikk for å gi inntrykk av at menneskerettigheter rettferdiggjør kriminelle virkemidler.»

Dette dokumentet fra Kongressen i USA viser hvor omfattende sanksjonene mot Venezuela er. Selv i dette dokumentet innrømmes det at

«sanksjonene kan forverre Venezuelas allerede vanskelige humanitære situasjon, som preges av mangel på mat og medisiner, økt fattigdom og massemigrasjon.»

Så USAs politikere vet nøyaktig hva de gjør når de stemmer for flere og alvorligere sanksjoner.

Det å sulte ut et folk og nekte det medisiner og livsnødvendigheter er en forbrytelse mot menneskeheten. Det kan det ikke herske tvil om. Sult, nød, knapphet, massemigrasjon. Vi kjenner manuskriptet igjen. Det er det samme USA med Norge på slep har brukt mot Syria.

Skape en kuppleder, skape en «legitim ledelse»

Men det er også andre likheter mellom krigen mot Venezuela og krigen mot Syria, og det er manipulasjonene for å skape et kuppregime og skape en opprørshær, det vil si manipulere fram en borgerkrig.

Da kuppleder Juan Guaidó erklærte seg som president i Venezuela var det knapt noen som hadde hørt om ham. Men i utlandet hadde han blitt trimmet til jobben i noen måneder. I denne eksklusive rapporten fra AP går det fram hvordan dette hemmelige spillet foregikk. I midten av desember 2018 reiste han til Washington, Colombia og Brasil for å forklare hvordan opposisjonen planla å skape omfattende uro i forbindelse med at Nicolás Maduro skulle sverges inn som president for sin andre termin. Dette ble også koordinert med den såkalte Lima-gruppa der Canada spilte en sentral rolle. 4. januar 2019 erklærte Lima-gruppa at den ikke ville anerkjenne Maduro som president. Dermed var ballen servet for den erklæringa som skulle komme fra Guaidó noen dager seinere. Canadas utenriksminister Chrystia Freeland som snakket med Guaidó på telefon kvelden før presidentinnsettelsen i Cracas. Hun tilbød ham Canadas støtte hvis han erklærte seg som president. Aktive var også regjeringene i Peru, Colombia og ikke minst Brasil ytterliggående høyreregjering og president Jair Bolsonaro.

Disse lederne har hatt som ryggdekning at Donald Trump hele tida har vært klar på at han ønsker regimeskifte i Venezuela. På et møte i det ovale kontor i august 2017 spurte Trump sine rådgivere rett ut: «Hvorfor kan ikke bare USA ganske enkelt invadere landet.»

I Syria skapte Vesten den såkalte Nasjonalkoalisjonen og erklærte «den som den legitime representanten for folket i Syria», noe den rødgrønne regjeringa i Norge umiddelbart sluttet seg til.

Det hemmelige spillet for å kjøre fram Guaidó likner forresten også svært mye på det spillet som ble gjennomført for å klargjøre Arseniy Yatsenyuk som kuppleder i Ukraina. Han ble salvet som den kommende regjeringssjefen i Ukraina på et møte i Trilateralkommisjonen i Polen i oktober 2013.

Skape en hær av «moderate»

Det pågår også et intenst arbeid for å skape en «opprørshær» i Vanezuela. I desember sa tidligere oberst i den venezuelanske hæren, Oswaldo Garcia Palomo, til Bloomberg at han søkte utenlandsk hjelp til å stable på beina en slik hær. Garcia var blant dem i hæren og spesialstyrkene i Venezuela som tidligere i 2018 prøvde å gjennomføre et militærkupp tidligere på året. Kodenavnet på kuppforsøket var Operation Constitution. Garcia er også anklaget i Venezuela for å ha vært med på forsøket på å drepe Nicolás Maduro med droner.

CNN melder at desertører fra den venezuelanske hæren har henvendt seg til president Trump og tryglet ham om våpen. Carlos Guillen Martinez og Josue Hidalgo Azuaje, som nå bor i utlandet har bedt Trump om å skaffe seg våpen, utstyr, kommunikasjonsmidler og nødvendig logistik for å samle en hær som kan styrte Maduro. I USA har sikkerhetsrådgiver John Bolton appellert til de militære i Venezuela og bedt dem bidra til et ordnet regimeskifte ved å avsette Maduro og sikre innsettelsen av Guaidó. Men foreløpig ser dette stort sett ut til å være mislykket. Den militære ledelsen i landet har erklært sin lojalitet til president Maduro og forsvarsminister Vladimir Padrino Lopez sier at «venezuelanske soldater er klare til å dø for sin regjering».

Ranet av Venezuelas gull

I forbindelse med krigen mot Libya ble landets gullbeholdning ranet av krigsherrene. I Venezuelas tilfelle ligger gullbeholdningen i Bank of England, men da Nicolás Maduro forsøkte å sikre Venezuela kontrollen over disse 1,2 milliardene dollar i gull, ble han avvist av Bank of England, altså regelrett tjuveri. Og dette tjuveriet ble gjennomført av den angivelig uavhengige banken etter en telefon fra John Bolton og utenriksminister Mike Pompeo.

Og det handler om olje

President Donald Trump har vært forbilledlig klar i å erklære at det er Venezuelas olje han er ute etter. Se noen ekstremt tydelige uttalelser i denne videoen. Det samme har John Bolton. Venezuela har verdens største oljereserver. Dessuten har det statlige oljeselskapet PDVSA i det siste beveget seg vekk fra prising i dollar, noe som er en direkte trussel mot USAs og dollarens hegemoni. Derfor har USA nå rettet kraftige sanksjoner mot selskapet for å prøve å tvinge det i kne og hindre folket i Venezuela å nyte godt av inntektene fra oljen.

Og det handler ikke «bare» om å ta kontroll over oljen, men også å skape et kartell under USAs ledelse som kan bekjempe Russland/OPEC.

Mediakampanje

Og som i Libya og Syria er den økonomiske krigen supplert med krigføring på nettet og i sosiale medier. CIA skal allerede ha generert millioner av meldinger i sosiale medier for å skape en opinion for regimeskifte i Venezuela. Dette er som kjent også rett ut av den samme håndboka som er brukt overfor Syria.

Etter hvert vil de fortellingene som spres på denne måten dukke opp i ledere, kronikker og regjeringsuttalelser rundt omkring i den vestlige verden. Vi kjenner igjen dette til kjedsommelighet, og det er merkelig at enkelte aldri skjønner hva som foregår.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Man kan forundres over at Venezuela ikke har oppbevart sitt gull i et mer vennligsinnet land enn i England, såpass bør man ha lært av historien. Land som ligger på kollisjonskurs med USA bør jo forberede seg på at det kan bli full konfrontasjon. Venezuela med sine store oljereserver burde ha vært mye bedre forberedt og kunne feks ha samarbeidet tettere med andre land slik som Russland, Iran og Kina. Kanskje litt for mye manjana her.

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det har vel sikkert vært “oppbevart” der, siden lenge før det var behov for å bruke dem som pressmiddel.
  samtidig er det sannsynlig at dette “gullet” er i EFT, og da må de fremskaffe det først, og det er det veldig lenge siden de kunne.
  Det er så vidt jeg forstår heller ikke noe de kan drive noe mye med.

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg tror Russland kommer til å selge ut Maduro i bytte mot fred i Ukraina og opphevelser av sanksjoner.

 4. Jeg er enig med deg i det. Russland har fpor lengst forstått at det ikke nytter å inngå kompromisser den veien. De kommer til å kjempe for interessene sine i Venezuela. Venezuela derimot må lære seg å kjempe for egne interesser. De burde hatt tettere bånd til Russland og Kina, og tilsvarende unngått å lene seg på Storbritannia og USA.

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Om Russland har sendt ned militære, er det nok for å beskytte russiske oljearbeidere, og ikke Maduro.

  Og det gjøres best ved å låne 60 milliarder dollar av Kina, med oljereservene som pant, penger de ikke hadde mulighet til å betale tilbake, og nå eier Kina en stor del av dem?

  Når Maduro er borte, så vil ikke dette anses som en gyldig kontrakt, og der har du en god grunn til at kuppet vil lykkes. Russland har ikke gjort slikt, men byttet olje mot korn, investert og sendt ned russiske olje-ingenører for å få olje-produksjonen på beina igjen.(så Venuzuela har olje å bytte mot kornet) Russland mister nok flybasen de har laget, men det gjør nok ikke så mye om de får USA ut av Ukraina i bytte mot Maduro.

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Putin er ingen diktator. Han er avhengig av støtte fra sin egen befolkning. Særlig siden han er så hatet i vesten.
  Jeltsin trengte ikke å ta slike hensyn.
  Hvis det hadde vært udelt opp til den russiske befolkningen, så ville nok troppene ha stått i Donbass, og ikke i Syria. Jeg har hatt forhåpninger til Putin, helt fra talen han holdt i Davos, i 2009. Hittil har han ikke skuffet, og jeg er sikker på at det skal vi være glad for.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere