Yatseniuk godkjent av finanseliten i 2013

0
Fra Trilateralens møte i Krakow

Hvorfor var USA så knallhardt for å sette inn Arseniy Yatsenyuk at Victoria Nuland fra State Department forbannet EU? Slik det ser ut nå var dette forberedt i lang tid.

Trilateralkommisjonen holdt en konferanse i Krakow i Polen 25.–27. oktober 2013.

Konferansen åpnet med en svært patriotisk tale av Polens president Bronisław Komorowski som understreket Polens ledende rolle i Sentral- og Øst-Europa og la vekt på behovet for en rask integrasjon av disse lande i EUs strukturer.

Hovedsak på konferansen var en behandling av en rapport fra Trilateralkommisjonens europeiske leder Jean-Claude Trichet om hvordan Europa skal skape «en virkelig politisk og økonomisk union». Dokumentet ligger her.  Det er interessant, og bør leses for å få inntrykk av hvordan eliten tenker.

Annen dag av konferansen var viet til Ukraina:

Ukraina har ingen alternativer til europeisk integrasjon, og det eneste spørsmålet som står igjen er løslatelse av Yulia Tymoshenko, og det må løses innen tre uker (!).

Blant talerne var Ukrainas tidligere utenriksminister Leonid Kozhara, Arseniy Yatsenyuk, Polens tidligere president Aleksander Kwaśniewski og tidligere USA-ambassadør til Ukraina Steven Pifer.

Yatsenyuk har forresten sin egen stiftelse: Open Ukraine Foundation. Dens partnere er: Victor Pinchuk Foundation (oligark), Chatham House, NATO(!), Black Sea Trust for Regional Cooperation (The German Marshall Fund of USA), International Renaissance Foundation (Soros), National Endowment for Democracy (CIA), Swedbank, Horizon Capital (USAID), Den polske ambassaden i Kiev og US State Department.

Trilateralens møte la tydeligvis opp strategien for Ukraina, og Yatsenyuks opptreden var sannsynligvis hans svennestykke. Etter det var det klart hvem som var finanselitens mann til å overta Ukraina, eller kanskje rettere: hvem som skulle gjøre drittjobben med å få Ukraina inn under IMFs kontroll.

Noen prøver å avvæpne kritikken av Trilateralkommisjonen ved å snakke om kritikerne i samme åndedrag som New Age og halvgale konspirasjonsteorietikere. Men nei, kommisjonen kler seg ikke i hetter og ofrer levende kyllinger under hemmelighetsfulle midnattsmesser.

Det er en samling av mektige herrer (og noen få damer) som møtes regelmessig for å legge opp planer og legge føringer for hvordan både EU, NATO og enkeltland bør styres til fordel for internasjonal finanskapital. Og i oktober 2013 la de opp den strategien de har fulgt for Ukraina. På møtet deres i Washington 25.–27. april 2014 var Russland hovedtema. Det foreligger ikke noe referat fra møtet ennå.

Her er noen av dem under konferansen i Krakow.

trilateralen krakow
Trilateralkommisjonen under møtet i Krakow. Jean-Claude Trichet nr. 3 fra venstre

 

Forrige artikkelSarlat-la-Canéda
Neste artikkelAndrum och läkekonst
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).