På tross av grov politivold – de gule vestene gir seg ikke

0

De gule vestene fortsetter å demonstrere over hele Frankrike. Deltakelsen har variert fra helg til helg, men det er åpenbart at denne massebevegelsen ikke har tenkt å gi seg. Den bæres oppe av grunnleggende og sterke motsetninger i det franske samfunnet og den er uttrykk for ekte frustrasjon og raseri i arbeiderklassen og andre undertrykte klasser og grupper at den ikke så lett lar seg kneble til tross for at den blir møtt med en politihær med ordre om å skade og eventuelt – drepe.

Her er en reportsje fra demonstrasjonen 26. januar 2019 i Marseille. Der deltok også den faglige landsorganisasjonen CGT sammen med de gule vestene.

Og her er fra demonstrasjonen på Place de la République i Paris.

Lørdag 26. januar ble Jérôme Rodrigues, en av lederskikkelsene blant de gule vestene såret i øyet mens han holdt på å filme demonstrasjonen på Bastilleplassen i Paris. Det sies at han ble såret av splinter fra en tåregassgranat. Antakelig har han nå mistet det ene øyet, i likhet med svært mange andre demonstranter. Det franske politiet skyter etter folks hoder og øyne. De skyter for å påføre folk livsvarige skader, og dette gjøres naturligvis både som hevn og for å skape frykt.

Og politiet gjør dette på ordre fra finanskapitalens egen utvalgte president, Emmanuel Macron. Men det kommer ikke noe krav fra EU, USA eller Norge om å nedsette en uavhengig granskning av det franske politiets grove vold.

Macron opptrer som om det aldri hadde skjedd noen fransk revolusjon i 1789. Og han blir gjerne gjengitt som en mann av l’ancien régime, vår tids Marie Anoinette.

Gule vester og «deplorables» – en ny type klassekrig er i gang

Hvitt raseri fra gule vester avkler «grønn» Macron-politikk

Les Gilets Jaunes – et kraftig gult nødsignal

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelMilliardærene mener at de skal skape «en ny verdensorden»
Neste artikkelLikelydende krav fra europeiske regjeringer om at Venezuela skal anerkjenne kuppmakeren
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).