På tross av grov politivold – de gule vestene gir seg ikke

18

De gule vestene fortsetter å demonstrere over hele Frankrike. Deltakelsen har variert fra helg til helg, men det er åpenbart at denne massebevegelsen ikke har tenkt å gi seg. Den bæres oppe av grunnleggende og sterke motsetninger i det franske samfunnet og den er uttrykk for ekte frustrasjon og raseri i arbeiderklassen og andre undertrykte klasser og grupper at den ikke så lett lar seg kneble til tross for at den blir møtt med en politihær med ordre om å skade og eventuelt – drepe.

Her er en reportsje fra demonstrasjonen 26. januar 2019 i Marseille. Der deltok også den faglige landsorganisasjonen CGT sammen med de gule vestene.

Og her er fra demonstrasjonen på Place de la République i Paris.

Lørdag 26. januar ble Jérôme Rodrigues, en av lederskikkelsene blant de gule vestene såret i øyet mens han holdt på å filme demonstrasjonen på Bastilleplassen i Paris. Det sies at han ble såret av splinter fra en tåregassgranat. Antakelig har han nå mistet det ene øyet, i likhet med svært mange andre demonstranter. Det franske politiet skyter etter folks hoder og øyne. De skyter for å påføre folk livsvarige skader, og dette gjøres naturligvis både som hevn og for å skape frykt.

Og politiet gjør dette på ordre fra finanskapitalens egen utvalgte president, Emmanuel Macron. Men det kommer ikke noe krav fra EU, USA eller Norge om å nedsette en uavhengig granskning av det franske politiets grove vold.

Macron opptrer som om det aldri hadde skjedd noen fransk revolusjon i 1789. Og han blir gjerne gjengitt som en mann av l’ancien régime, vår tids Marie Anoinette.

Gule vester og «deplorables» – en ny type klassekrig er i gang

Hvitt raseri fra gule vester avkler «grønn» Macron-politikk

Les Gilets Jaunes – et kraftig gult nødsignal

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Selv om deltakelsen faller noe ser det ut som om protestene kommer til å bli langvarige. Det å feks skulle protestere hver helg i et helt år er noe de færreste orker å gjøre. Det mest effektive Macron kan gjøre for å motvirke demonstrasjonene er vel å få etablert store mengder med godt betalte arbeidsplasser i Frankrike?

  Det høres ut som det er på tide at demonstrantene begynner å bruke verneutstyr, feks slik som vernebriller.

 2. Avatar for ABC ABC says:

  Blir nok ikke bedre… Vold og lovverk blir nok en alt mer populær løsning på “problemet”

  “The local prefecture reported 223 arrests in Paris…”

 3. Avatar for INK INK says:

  Er det tillatt, mon tro? Jeg mener jeg har hørt at det er forbudt å bruke vernebriller i demonstrasjoner mange steder, og i alle fall har politiet dessverre full mulighet til å konfiskere dem, uansett. Pressen har imidlertid lov til å beskytte seg mot tåregass og lignende, men jeg har lest at også folk med gyldig pressekort har fått beskyttelsesutstyret sitt konfiskert:

  “Three Associated Press journalists had gas masks and protective goggles confiscated by police despite carrying government-issued press cards. The equipment allows journalists to cover violence between police and protesters when tear gas is fired.”

  og:

  “Police are searching people throughout zones of central Paris and confiscating goggles and gas masks from journalists who use them to protect against tear gas while covering demonstrations.”

  Kilde: http://www.14news.com/2018/12/08/latest-belgium-netherlands-also-expecting-protests/

 4. Avatar for SHO SHO says:

  Her har vi en modell fra Clas Ohlson som kanskje kan passere som å være solbriller:

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det positive her er at politiet også hater journalister, og derved behandrer dem på samme måte som en vanlig gul vest.

  https://www.youtube.com/watch?v=ddPurGWsLro

  SORTEEEZ
  “MAIS JE SUIS JOURNALISTE MONSIEUR”
  clank

 6. De Gule Vestene må aldri gi seg forhåpentligvis. For de store økte forskjellene i Europa som feks i Frankrike og England på grunn av store statlege kutt i velferd etc, kommer ikke av at det mangler penger. Penger er det beviselig, for samtidig som det kuttes hos lavere sosiale lag, blir overklassen og eliten tilsvarende rikere.

  Dette er på grunn av politiske beslutninger, ikke pengemangel. Det er storkapitalens agenter, politikerne, som utfører det storkapitalen som står i kulissene og pålegger dem. Storkapitalen hater velferdsstater og fordeling av velstand for det reduserer profitten, og profittmaksimering er deres religion.

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg er litt uenig her. Det finnes anstendige politikere, så jeg legger i hovedsak skylda på journalistene, som gjør alt de kan for å ta politikere som står opp for eget folk, rettferdiggjør sensur, og ellers forsøker å ødelegge levebrødet til regimekritikere.

  Kort sagt er de vestlige journalistene muliggjørerne for at storkapitalen kan holde på som de gjør.

 8. De bruker paraplyer i Hong Kong i demonstrasjoner.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

10 flere kommentarer

Deltakere