Likelydende krav fra europeiske regjeringer om at Venezuela skal anerkjenne kuppmakeren

0
USAs Mike Pompeo oppfordrer verdens land til å støtte kuppforsøket i Venezuela

De vestlige regjeringene fornekter seg ikke. Ikke før har USA gitt full støtte til en kuppmaker i Venezuela og signalisert mulig militær intervensjon, så er de ute med sine erklæringer i samme gate. Denne gangen har de ikke en gang giddet å redigere vedtakene sine slik at de skal se ut som om det er noe de har klekket ut sjøl.

Spanias statsminister Pedro Sanchez:

«Den spanske regjeringa gir Nicolás Maduro åtte dager til å utlyse frie, transparente og demokratiske valg. Hvis det ikke skjer, vil Spania anerkjenne Juan Guaido interimspresident med ansvar for å utlyse slike valg.»

Frankrikes president, politivoldens ukronede konge, Emmanuel Macron:

«Folket i Venezuela må fritt kunne avgjøre sin framtid. Uten valg innen åtte dager vil vi godkjenne [Guaido] som interimspresident i Venezuela med oppgave å starte denne politiske prosessen.»

Talsperson Martina Fietz for det tyske utenriksdepartementet:

«Folket i Venezuela må fritt og i sikkerhet kunne avgjøre sin egen framtid. Hvis ikke dette blir kunngjort innen åtte dager er vi klare for å godkejjen Juan Guaido som interrimspresident, for å innlede en slik prosess.»

Tilsvarende vedtak er til nå også kommet fra Storbritannia og Belgia. Og bare vent, det blir flere.

For sikkerhets skyld. Juan Guaido har aldri stilt opp i noe presidentvalg, han har ikke noe mandat fra en eneste venezuelansk velger som berettiger hans krav på å være landets president. Hvis det noen gang finnes kuppforsøk, så er dette et kuppforsøk. Og kuppforsøket er åpenbart orkestrert utenfra. USA svinger taktstokken og vasallene følger tonen så godt de kan. Vi får anta at avskrivingsavdelinga til Erna Solberg og Ine Eriksen Søreide er i full sving med å ovesette marsjordren til byråkratnorsk.

I FN har Russland, Kina, Sør-Afrika og Ekvatorial-Guinea (de to siste som roterende medlemmer) blokkert et forslag fra USA til Sikkerhetsrådet der Washington prøvde å få rådet til å støtte kuppforaøket.

Venezuelas utenriksminister Jorge Arreaza kommenterte de likelydende meldingene fra Europa slik i FN:

«Europa gir oss åtte dager? Hvor har dere det fra at dere har makt til å etablere en deadline eller gi et ultimatum til en suveren stat? Dette er nesten barnslig.»

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelPå tross av grov politivold – de gule vestene gir seg ikke
Neste artikkelItalias statsminister advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).