Jens Stoltenberg er den eneste som kan gi svar på hva som skjedde da Norge besluttet å bombe i Libya, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Dette skriver Dagbladet og fortsetter.
– Det er helt avgjørende å få Jens Stoltenberg til Stortinget for å få fakta på bordet om hva den norske regjeringen visste da de gikk til bombekrig mot Libya. Det var Stoltenberg som var pådriveren for krigen, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.
4. februar skal utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget avholde høring om Norges deltakelse i Libya-krigen våren og sommeren 2011. Der bør nåværende generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, altså møte, ifølge Rødt-lederen
Det er spesielt tre saker Moxnes krever at Stoltenberg svarer på:
- Stoltenberg sa i Stortinget 29. mars 2011 at «Norge er i folkerettslig forstand ikke i krig». Forsvarsdepartementet konkluderte noen få dager tidligere med at Norge faktisk var i krig i Libya
- Stoltenberg-regjeringen sa 9. mai til Stortinget at intervensjonen I Libya « ikke omfatter regimeendring påført utenfra». Moxnes mener det raskt var åpenbart at sannheten var stikk motsatt.
- Stoltenberg må svare på om han visste at bakkeoffensiven mot Tripoli, som Norge og Nato støttet fra luften, ble ledet av en kjent al-Qaida-kommandant.
Les: Fra falske nyheter til folkemord. Disse fem spørsmålene må besvares før Norge kan legge Libya-krigen bak seg
Daværende leder i Senterpartiet Liv Signe Navarsete sa i et intervju med Klassekampen 30. juni 2018 at hun ble presset til å akseptere krigen mot Libya og at beslutningsprosessen var «helt uforsvarlig». Nå er det spørsmål om hva vi får vite om denne beslutningsprosessen i rapporten om Libya-krigen, som er ventet om kort tid.
Opplysningene fra Navarsete stemmer med det bildet vi har tegnet her på steigan.no av en beslutningsprosess som best kan kalles skandaløs og ulovlig. Som vi har pekt på tidligere: Vedtaket om å gå til krig ble ikke fattet av regjeringa. En så alvorlig sak skulle ha vært lagt fram for Stortinget før vedtaket var et faktum, men Stortinget fikk først en orientering uka etter.
Den 19. mars 2011 hadde ikke Stoltenberg noe stortingsvedtak i ryggen. Det fantes ikke noe grunnlovsmessig mandat for å gjøre det han og hans innerste krets gjorde.
Og ikke bare var Stortinget parkert på sidelinja. Det samme gjaldt regjeringa. Den hadde møte samme dag som vedtaket ble fattet, men saka var ikke oppe på regjeringsmøtet. Det ble ikke en gang gitt noen fullmakt til statsministeren om å gjøre noe med Libya.
Kan det endelig bli et oppgjør med Stoltenberg om Libya?
Libysk aktivist til Klassekampen: – Still Stoltenberg for en krigsforbryterdomstol
Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050 eller Vipps: 116916