Finanskapitalens nye frelser: fascisten Jair Messias Bolsonaro

0
Brasils nye president Jair Bolsonaro holdt åpningstalen på World Economic Forum. Skjermdump fra WEFs egen kanal. Er han avsatt?

Av Øyvind Andresen.

President Donald Trump er som en søndagsskolelærer sammenlikna med Brasils nye president Jair Messias Bolsonaro. Bolsonaro vil utrydde venstresida. Han hyller militærdiktaturet i Brasil (1964 – 1985) og sier generalene gjorde den feilen at de ikke drepte motstanderne i stedet for bare å torturere dem. Han synes Brasils svarte befolkning «ikke en gang duger til forplantning». Han har ropt til en kvinnelig parlamentariker : «Jeg ville aldri voldtatt deg, fordi du fortjener det ikke (…) Hore!»  Han vil fjerne urbefolkninga som er til hinder for videre industrialisering og soyaproduksjon i regnskogen i Amazonas. Han hetser homofile og vil tvangssterilisere fattige mennesker. Han kaller flyktninger for «jordas avskum».

Han er en bølle – og han er en fascist. Men han er finanskapitalens bølle. At han fikk holde åpningstalen på årets World Economic Forum i Davos denne uka, var en rituell handling som bekrefter hans inntreden og  anerkjennelse som en av verdens herskere.  

I talen  la han til side sin voldelige retorikk og snakka slik som er honning i ørene på tilhørerne: om tillit og åpen økonomi og det å gjøre Brasil til en av verdens beste land å investere i. Samtidig kommer det meldinger om hans familie, ikke minst hans sønn Flavio, er innblanda i  mordet i mars 2018 på den svarte politikeren og aktivisten Marielle Franco i Rio de Janeiro.

Bolsonaro vil legge Brasil helt åpent for privatisering og utenlandske investeringer. Under talen skrøyt han av sin nye finansminister, Paulo Guedes.  Guedes var professor ved Chiles mest prestisjefulle universitet under diktator Pinochets styre. Guedes er for øvrig grunnlegger av Instituto Millenium som er med i Atlas network (der også Civita er med). Guedes vil privatisere alle statlige selskaper, blant annet det gigantiske oljeselskapet Petrobras og den statseide banken Banco do Brasil, den største banken i hele Mellom- og Sør-Amerika.

Bolsonaro og Guedes vil redusere skatten for de rike. Men ifølge siste rapport fra Oxfam betaler allerede i dag de 10% fattigste i Brasil mer innkomstskatt enn de 10% rikeste.

I motsetning til Trump er Bolsonaro verken uforutsigbar eller nasjonalist. Han er egentlig bare et lydig redskap i finanskapitalens hender, i utgangspunktet betrakta som en pussig skrue på ytre høyre som har skifta parti sju ganger.

Bolsonaro fikk 55 % av stemmene i valget 28. oktober 2018. Brasil er prega av korrupsjon, kriminalitet og økonomisk krise. Det er nettopp i slike situasjoner at fascistiske demagoger kan gripe muligheten til å ta makta med løfte om lov og orden og velstand.

Myndighetene hadde på forhånd klart å kvitte seg  og fengsle hans argeste motstander på venstresida, tidligere president  Luiz Inácio Lula da Silva fra Arbeiderpartiet. Anklagene var basert på tvilsomme påstander.

Fascismen er finanskapitalens egen makt

I krisetider vil finanskapitalen ty til fascisme. Slik er det nå – og slik var det i mellomkrigstida. Legg merke til hvor slående analysen under er. Den er skrevet av den bulgarske kommunisten Georgi Dimitrov i 1935, to år etter Hitlers maktovertagelse:

Fascismen er finanskapitalens egen makt. Den er organiseringa av den terroristiske undertrykkinga av arbeiderklassen og den revolusjonære delen av bøndene og intelligentsiaen. Fascismen i utenrikspolitikken er sjåvinismen i sin mest brutale form, som dyrker et dyrisk hat mot andre folk. Denne virkelige karakteren til fascismen må spesielt understrekes fordi fascismen ved å dekke seg bak sosial demagogi i en rekke land har fått mulighet til å gripe tak i de massene blant småborgerskapet som er kastet ut av sin faste bane, ja endog visse deler av proletariatets mest tilbakeliggende lag, som aldri ville ha fulgt fascismen hvis de hadde innsett dens virkelige klassekarakter og dens sanne natur.

Fascismens maktovertakelse er ikke simpelthen en erstatning av den ene borgerlige regjeringa med en annen, men en avløsning av den ene statsformen for borgerskapets klasseherredømme — det borgerlige demokrati — med en annen form — med det åpne terroristiske diktatur. Det ville være en alvorlig feil å ikke se denne forskjellen.

( Utdrag fra Georgi Dimitrovs beretning til Den kommunistiske internasjonales 7. verdenskongress i 1935.)

Les mer om Brasils nærmeste historie her:

Heksejakt på brasilianske lærere


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelRon Paul og Tulsi Gabbard: – Stopp innblandinga i Venezuela
Neste artikkelMilliardærene mener at de skal skape «en ny verdensorden»
Øyvind Andresen
Øyvind Andresen er pensjonert lektor og fagbokforfatter. Han publiserer Andresens blogg.