Dag Hammarskjölds død: – RAF-veteran innrømmet drap på FN-sjef

10

I over femti år er det blitt spekulert om flyulykken der FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld døde var et attentat, skriver Karin Madshus i avisa Dagbladet og fortsetter:

«Det er over femti år siden FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld døde etter et flykrasj i Nord-Rhodesia, landet som i dag heter Zambia.

Den offisielle granskingen av flyulykken konkluderte med at flyet Hammarskjöld satt i kom inn for landing i for lav høyde og krasjet i et flammehav.

Men både på flyskroget og på flere av passasjerene ble det funnet skuddskader.

Dette ble forklart med at Hammarskjöld hadde med seg livvakter og at deres ammunisjon hadde eksplodert i flammene, men siden ulykken har flere kommet med mistanker om at dette ikke har vært hele historien.

Nå kaster dokumentaren «Cold Case Hammarskjöld» nytt lys over det mystiske flykrasjet. Ifølge The Guardian retter dokumentaren søkelyset mot en av Storbritannias avdøde flyveteraner. Dokumentaren hevder å ha flere bevis for at RAF-veteranen, Jan van Risseghem kan knyttes til Hammarskjölds død.

Jan van Risseghem er også tidligere blitt navngitt som en mulig gjerningsmann, men er, ifølge avisa, tidligere blitt beskrevet som en belgisk pilot. The Observer, The Guardians søndagsavis, avslører nå at piloten også hadde tette bånd til Storbritannia. Hans mor og kone var britisk. I tillegg tjente han i RAF, Storbritannias kongelige flyvåpen, under andre verdenskrig.»

FN-rapport hevder at Dag Hammarskjölds fly trolig ble skutt ned

Vi skrev om dette i september 2017:

En FN-rapport som omhandler flystyrten i Zambia der organisasjonens andre generalsekretær Dag Hammarskjöld omkom, slår fast at det er «en betydelig mengde bevis» for at flyet ble skutt ned av et annet fly, skriver den britiske avisa The Guardian.

Dette er omtalt i en artikkel på NRK.no, og journalist  Oda Ruggesæter Ertesvåg skriver:

«Hammarskjöld var 18. september 1961 på vei fra Kinshasa til Ndola i det daværende Nord-Rhodesia for å mekle i en konflikt, da flyet med han og 15 andre ombord styrtet.

Hendelsen for 56 år siden har blitt kalt et av de største uløste mysteriene under den kalde krigen, og hittil har det ikke vært noen naturlig forklaring på styrten.

Den nye rapporten om hendelsen, som i august ble levert til den nåværende FN-generalsekretæren António Guterres, inneholder ny informasjon om omstendighetene. Blant annet inneholder rapporten ny informasjon om hendelsen fra amerikanske, britiske, belgiske, kanadiske og tyske myndigheter.»

Bevisene som gjorde at FN gjenopptok undersøkelsene ble lagt fram i boka «Who killed Hammarskjöld» av Susan Williams i 2014. Hennes undersøkelser viser med stor tydelighet at vestmaktene og viktige finansinteresser må ha stått bak nedskytinga av Hammarskiölds fly for å bevare sin kontroll over Kongo og landets enorme rikdommer. Tidligere undersøkelser bærer preg av å dekke over fakta framfor å grave dem fram.

Da Hammarskiöld ble drept var USAs etterretningstjenester og deres allierte djupt involvert i den politiske situasjonen i Kongo. Dette endte med at kolonimakta Belgia sammen med USA støttet løsrivelsen av Katanga-provinsen og drapet på frigjøringslederen Patrice Lumumba.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg betviler ikke at britene drepte Hammarskjold, men hvordan venstresiden behandler Kongo er 100% ideologi og 0% virkelighet. Det er ikke gått veldig bra etter at afro-amerikanerne fikk styre selv, men det er jo ikke så viktig, da Belgierne er så slemme.

  En dokumentar om en kineser som skal bygge vei i Kongo, og hans problemer,

  https://www.youtube.com/watch?v=1a-QpyF7rNc
 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Hogwash, som det heter på new-norsk. Skulle det likesom unnskylde å drepe våre diplomater?

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Nei.

  Men teoriene venstrefolk har om Afrika er på barnehagestadiet, da de ikke tar hensyn til etniske forskjeller. Om det er slik at f.eks. kongolesere sliter med å planlegge for fremtiden, så hjelper det dem ingen ting å late som det ikke er sant.

  Kanskje man kunne kommet opp med måter for å bøte på problemet om man erkjente at det var et problem, men utnyttelsen av Afrika vil fortsette om kynikere står fritt til å utnytte de innfødtes svakheter, fordi vi benekter at de har noen svakheter som kan utnyttes.

 4. Avatar for SHO SHO says:

  På 1960-tallet fantes det en populær og fengende sang som het “Katanga is a republic”. Sikkert et smart markedsføringsgrep. Det kan høres ut som Katanga var en slags forløper til opprettelsen av Kosovo i USAs regi. Men som alltid er USAs støtte til slike prosjekter ikke særlig helhjertet (noe som kurderene nå sist har fått erfare). Dag Hammarskjølds død var nok en advarsel til alle internasjonale diplomater om at det finnes grenser for deres handlingsfrihet, det etablerte en ny etterkrigs standard.

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Både USA og Sovjetunionen kjempet mot kolonimaktene i Afrika, og de innfødte har det værre nå, enn de hadde det når koloniherrene var ansvarlig for at infrastruktur og institusjoner ble bygd og vedlikeholdt.

  For at Vesten skal kunne utnytte Afrika, så må Afrika ha infrastruktur som fungerer, så hvor det var mulig at kolonitiden var utbytting, så kan man ikke si det samme i dag, da infrastrukturen for systematisk utbytting ikke lenger fungerer i mange Afrikanske land.

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg synes nå du er temmelig teoretisk selv også, men så ser jeg jo klare paralleller til hvordan danske embetsmenn vurderte mine forfedre. Norske også, forsåvidt.
  Det er mulig at jeg burde ta meg en tur til Kongo, jeg også - for jeg jobber med å legge av meg hangen til å planlegge. Jeg har funnet egneskapen nærmest ubrukelig.

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Og du fortsetter med 100% ideologi og 0% virkelighet, da det viktige er å symbolisere til de andre at du ser på alle mennesker som like.

  Det burde du gjøre, men jeg anbefaler å fly fra by til by, da det ikke lengre er veier man kan kjøre på. Jeg er også helt sikker på at du vil sette pris på hvordan hvite menn fikser alt ting når du kommer hjem, så du kunne finne egenskapen nesten ubrukelig.

  https://www.youtube.com/watch?v=0IHLRXi_VwE
 8. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Etter å ha fulgtWinston Churchill (faktisk) gjennom Kina, er jeg temmelig sikker på at jeg er gift med en kineser, mens avkommet - i følge deg- bærer alle tegn på afrikansk opphav. Så jeg har vel ikke noe valg- jeg må ha litt ideologi.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere

Historisk kommentararkiv

10 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.