FN-rapport hevder at Dag Hammarskjölds fly trolig ble skutt ned

31

En FN-rapport som omhandler flystyrten i Zambia der organisasjonens andre generalsekretær Dag Hammarskjöld omkom, slår fast at det er «en betydelig mengde bevis» for at flyet ble skutt ned av et annet fly, skriver den britiske avisa The Guardian.

Dag Hammarskjöld tok over etter Trygve Lie som generalsekretær i FN. DC-6-flyet med Hammarskjöld ombord, som styrtet like ved Ndola-flyplassen ble høyst sannsynlig skutt ned, sier FN-rapporten.

Dette er omtalt i en artikkel på NRK.no, og journalist  Oda Ruggesæter Ertesvåg skriver:

Hammarskjöld var 18. september 1961 på vei fra Kinshasa til Ndola i det daværende Nord-Rhodesia for å mekle i en konflikt, da flyet med han og 15 andre ombord styrtet.

Hendelsen for 56 år siden har blitt kalt et av de største uløste mysteriene under den kalde krigen, og hittil har det ikke vært noen naturlig forklaring på styrten.

Den nye rapporten om hendelsen, som i august ble levert til den nåværende FN-generalsekretæren António Guterres, inneholder ny informasjon om omstendighetene. Blant annet inneholder rapporten ny informasjon om hendelsen fra amerikanske, britiske, belgiske, kanadiske og tyske myndigheter.

Bevisene som gjorde at FN gjenopptok undersøkelsene ble lagt fram i boka «Who killed Hammarskjöld» av Susan Williams i 2014. Hennes undersøkelser viser med stor tydelighet at vestmaktene og viktige finansinteresser må ha stått bak nedskytinga av Hammarskiölds fly for å bevare sin kontroll over Kongo og landets enorme rikdommer. Tidligere undersøkelser bærer preg av å dekke over fakta framfor å grave dem fram.

Da Hammarskiöld ble drept var USAs etterretningstjenester og deres allierte djupt involvert i den politiske situasjonen i Kongo. Dette endte med at kolonimakta Belgia sammen med USA støttet løsrivelsen av Katanga-provinsen og drapet på frigjøringslederen Patrice Lumumba.

Hammarskjöld var på vei til fredsforhandlinger som skulle få slutt på krigen i Katanga-provinsen i Kongo, da flyet styrtet natten mellom 17. og 18. september i 1961. 16 mennesker omkom.

Belgia og Storbritannia hadde interesse av å bevare kontrollen over kopperindustrien i Kongo. Lumumbas politikk for nasjonalisering av kopperindustrien sto dermed i skarp motsetning til imperialistmaktenes finansielle interesser.

I 1998 sa erkebiskop Desmond Tutu, som ledet sannhetskommisjonen i Sør-Afrika, at det var avdekket et brev som viste at britiske MI5, CIA og sørafrikansk etterretning var delaktige i nedskytinga av flyet. Men sannhetskommisjonen hadde ingen muligheter til å følge opp denne informasjonen.

USAs president Harry S. Truman sa umiddelbart etter Hammarskiölds død:

“Hammarskjöld was at the point of getting something done when they killed him. Notice that I said ‘when they killed him’.”

Han sa ikke hvem han mente med «de», men han var i det minste krystallklar på at det var et drap og ikke ei ulykke.

Journalist Ertresvåg skriver at «det har vært en rekke konspirasjonsteorier rundt hva som egentlig skjedde» da Hammaskiölds fly falt ned. Sant nok, og nå er sannsynligvis den viktigste av disse teoriene bekreftet. Det var en konspirasjon mellom vestlige etterretningsorganisasjoner og tunge finensinteresser som sto bak nedkytinga av FNs fredsmegler. Dette ble gjort for å hindre en fredsavtale og sikre vestmaktenes økonomiske interesser.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


31 KOMMENTARER

 1. Brorparten av fly som skytes ned, styrter eller forsvinner har personer av stor betydning om bord. Ikke nødvendigvis berømte, men med feks kompetanse om avanserte micro-chipper, eller annet noen ønsker å holde hemmelig. Flere piloter har tatt «selvmord» i senere tid…

 2. Tack, för att du tar upp frågan om mordet på Dag Hammarskjöld! Jag har i min bokhylla: Gåtan kring Dag Hammarskjölds död ,skriven av sovjetdiplomaten Viktor Lesiovskilj, publicerad 1985, och översatt till svenska 1989. Viktor Lesiovskij var diplomat och tjänstgjorde i FN. Han ställer flera berättigade frågor: Varför dröjde man i 15 timmar med att skicka iväg spaningsplan? Varför rapporterade ingen om den stora branden vid flygplatsen? Varför visade sig FNs undersökningskommission på olycksplatsen först ett halvår efter olyckan? Varför litade man inte på de ögonvittnen som befann sig på katastrofplatsen?

 3. Eg budde i Zambia 1991-93 (tilsett i SIDA, svensk NORAD). Det var ein del snakk om nedskytinga og drapet på Hammarskjöld. Alle var samde om at det var engelskmennene som organiserte drapet, men det var jo ikkje klåre bevis. Det er veldig bra om det no kjem betre bevis om kva som skjedde.

  • Oberst Egge, som leidde den norske FN-kontingenten i Kongo, uttala i eit intervju i NRK for nokre år sidan at det var heva over tvil at britane stod bak mordet på Hammarskjöld. Dei hadde lenge nytta ei rad både skjulte og meir openlyse knep for å stikke kjeppar i hjula for FN si verksemd i Kongo på grunn av tunge økonomiske interesser i den tidlegare kolonien. Ikkje minst interessant av di dette kom frå ein offiser i dei væpna styrkane til ein av britane sine mest trugne NATO-allierte!

 4. Jeg vet ikke hvor dette bør sies, så jeg sier det her.

  Se på denne:

  https://www.nrk.no/urix/atomavtalen-med-iran-og-de-hvite-hjelmene-i-syria-blant-favoritter-til-arets-fredspris-1.13708161

  Al-Qaeda er altså blandt favorittene til Nobels Fredspris.

  KAN NOEN VENNLIGST GJØRE NOE! Steigan! Hvor er du! Hvis du er i Italia, så pell deg hjem, dette er viktig. Vi kan ikke sitte og se på at Al-Qaeda får Nobels Fredspris. Noen bør banke på inngangsdøren til Nobelinstituttet med slegge helt til de våkner! Hva slags dop er det CIA gir Nobelkomiteen?

  Og se på hvordan NRK omtaler dem! Dette er den edleste desinformasjon som kan tappes på flaske!

  • NRK – den mest etterrettelige nyhetskanal som kan kjøpes for penger. Tvi.

   Nobelprisen er så kompromittert fra før at dette i grunnen ikke klarer å hverken overraske eller provosere utover det grunnnivå av provokasjon det er å måtte våkne til omtrent den samme verden morgen etter morgen. Men i den tapte anstendighetens navn burde selvføgelig komitéen dras ut etter beina ut og settes i gapestokk på fortauet uansett. De kan få et par uker ekstra for alle de andre morderne de har dekorert også, egentlig.

   • Dra Nobelkomitéens medlemmer ut på fortorvet, det blir vel Drammensveien? Jeg synes dette høres kurant ut. Som en begynnelse i hvertfall. Jeg har en nevø på åtte, og det hender at han går fullstendig i baklås, enskjønt ikke så ille eller så langvarig som Nobelkomitéen, og da hender det at jeg må gripe fatt i et av bena hans og dra ham skrikende og hylende ut og låse døren bak ham. Så står han der og banker og sparker i døren en halvtime, men så roer det seg. Kanskje det er dette som skal til med Nobelkomitéen? Eller kanskje korporlig avstraffelse må til. Ris på blanke messingen, også ute på fortorvet. Gapestokk tror jeg er avskaffet.

    Av praktiske årsaker kan det være vanskelig å gjennomføre fysisk å hale dem ut på fortorvet og å gi dem ris på blanke messingen. Vi bør derfor formulere en elektronisk standard for disse avskyreaksjonene, omtrent som elektronisk nidstang, som jeg tilfeldigvis vet ser slik ut:

    Jeg reiser nidstang mot (navn på motstander).

    Ved å ekstrapolere denne malen, får vi:

    Jeg haler deg herved elektronisk efter bena hylende og skrikende ut på fortorvet.

    Til slutt får vi:

    Jeg gir deg herved elektronisk ris på blanke messingen.

    Det går an å forkorte kommandoutrykkene:

    og

    • Her forsvant alle kommandolinjene av en eller annen grunn. Det ser ut som om det som blir skrevet inne i pilparenteser ikke blir synlig her. Faen. (Er det lov å banne på steigan.no?)

     • Alt går gjennom WordPress’ text parser, der blir pilparentesene forsøksvis tolket som html, hvis det ikke gir mening som sådan, kan resultatet bli at det inni pilparenteser ikke vises.

      Jeg banner her av og til jeg også. Noen ganger skriver jeg det sånn: F**n. Er’a danna, for faen.

     • For øvrig full tilslutning herfra til den elektroniske nidstangens, etter-bena-halingens og blanke-messing-risens etablering som edb-messig standard for innledende runder til det fysiske og mer omfattende rettslige oppgjør man håper ved en senere anledning å kunne iverksette.

      Ps: Fhv. komitéformann Jagland er selvfølgelig alltid selvskreven ved slike prosesser, hva enten han fremdeles måtte være komitémedlem eller ikke. Jagland stiller i sidet gruppe, så og si. Det finnes selvfølgelig alltid litt ekstra ris til slike gutter. Makan.

      Men det ville være moro å se kommandoene. Kan du ikke screenshot’e dem og laste opp for alle til å sjå, eller legge ut kodesnuttene på github, kanskje? 😀

   • Tilgi dem IKKE– de vet hva de gjør.

    De visste hva de gjorde da de drepte Dag Hammarskiöld også !-|

    «We have met the enemy, and he is US.» – Pogo

    • Enig, det blir en personlig vurdering om hvorvidt de verste blant oss fortjener noen tilgivelse, eller om det er mulig å tenke seg noe sånt overhodet.

     Når man kan snu det allerede snudde bibelsitatet en ekstra gang slik, er det for å understreke nettopp det at den som ikke vet hva han gjør, ikke forstår konsekvensene, er i utgangspunktet ikke å klandre moralsk, og trenger derfor ikke egentlig tilgivelse. I vårt system, der straffeskyld og moralsk domfellelse er tett knyttet opp mot den grad av forsett og forstand som antas å ligge bak en handling, er den som evt. kunne trengt noen eksplisitt tilgivelse heller den som vet hva han gjør, handler med skadelig forsett, er en reinspikka synder i klassisk og entydig forstand, uten slike åpenbare formildende eller uskyldsbekreftende omstendigheter som ikke å være mentalt utrustet til å forstå handlingens konsekvenser og alvorlighet.

     Derfor «tilgi dem – de vet hva de gjør». Jeg forventer dóg ikke at mange skal finne dette opportunt. Å tilgi er en mye vanskeligere ting enn mange skal ha det til, selv når man på mange måter gjerne vil få det til. Noe som neppe kommer f.eks. CIA per se til gode i særlig grad her. 😉

   • DE vet nøyaktig hva DE gjør. Denne mannen er blitt overvåket og forfulgt i 40 år. Han «Flyktet» aldri, men fortsatte sin UBETALTE forskning på leting etter SANNHETEN om HVEM som «styrer» denne Verden – det er ikke våre Politikere, som kun er marionetter i et langt mer demonisk plott, som de færrerste orker å ta innover seg av frykt for represalier og tap av økonomisk «Rewards» og Privilegier

    https://www.youtube.com/watch?v=3A2LD-R74dk&t=532s

  • INTET er som det ser ut til å være. I S I S = Israel Intelligtence Secret Service

   https://www.youtube.com/watch?v=nIF9ezKPKGw&t=1950s

   Vi animeres til å støtte vår egen undergang. Her er historien bak dannelsen av ISIS og GULEN Bewegung, styrt fra USA med enorme pengebeløp. som Tyrkias Erdogan forsøker å fjerne denne organisasjonens tilhengere fra Rettsapparat, Høyskoler og Media. Når HELE EUROPA er sjokkert over Tyrkias adferd og hans u-demokratiske metoder er det «Ugler i Mosen» i Vestens totalitære Ensidige syn på hva som foregår der.

   Hvorfor skal vi være mer opptatt av «DIKTATUR» andre steder i verden enn hos oss selv?

  • I en verden der lederne i Nato-landene gang på gang i praksis viser at de ønsker seg kriger i andre deler av verden – og i et system som i stor grad er tuftet på det som vel må kunne kalles en kapitalistisk og imperialistisk krigsøkonomi, og der det eksisterer enorme finansielle interesser i krigsrelatert industri – er det ikke så rart at Nobels Fredspris, som deles ut av politikere i militærindustrinasjonen Norge, blir en ren farse.

   I tilfeller som dette, blir farsen så grotesk at man kan lure på om medløperne i Nobelkomiteen rett og slett rekker tunge til Fredsbevegelsen og hele fredssaken.

   Jeg vet ikke om det er håp for Fredsprisen. Kanskje skulle man bare ignorere det groteske teateret den har utartet til.

  • Her er kanskje en forfatter og ei bok som er interessant i forhold til dette:
   Boka Fredens sekretær er krevet av en insider :
   I boken letter Lundestad på sløret om hva som har skjedd i kulissene til fredsprisen gjennom snart tre tiår – spekket med detaljer om konflikter, storpolitisk spill og saftige personkarakteristikker.
   «Fredens sekretær Nobels fredspris gjennom 25 år Kagge forlag 2015»
   http://www.vg.no/nyheter/innenriks/nobels-fredspris/geir-lundestad-om-nobel-braaket-jeg-er-lei-meg/a/23530054/

 5. https://www.youtube.com/watch?v=mQQE8s6iZz4&t=1550s

  Dette drapet av en meget intelligent mann med integritet fortsetter i dag med uforminsket styrke. Hvite mennesker drepes eller jages ut av sitt eget land dersom de begriper for mye av den overordnede planen om utryddelse av millioner på millioner av mennesker, samtidig som det økonomiske og politiske kriminelle Zionistiske Rotschild systemet kollapser GLOBALT. De mennesker vi blir tvunget til å beundre er våre verste forædere og fiender.

  Imens planlegger våre politikere, styrt av PENGER og Privilegier en Felles Hær i EU, for å slå ned alt som kan minne om opprør fra Den Europeiske Hvite Befolkningen med ALLE MIDLER. Hva skal alle disse krigerske sorte og brune muslimske unge menn i Europa som HATER HVITE mennesker intenst og sier åpent at det er en velgjerning å drepe DE IKKE-TROENDE. Denne planlagte invasjonen skal danne grunnlaget for EUROPAHÆREN. Det ville være betydelig problematisk å få Nordmenn til å drepe andre Nordmenn, Hvite Svensker, Dansker og Finner dersom deres protest mot den pågående raseringen av Nordiske Folk og Kultur.

  Hvem står bak dette: Den JØDISKE ELITEN, med Pengemakten til og trykke Penger – UBEGRENSET, slik at ALT og ALLE kan kjøpes – spesielt Den Politiske Eliten i våre land, som ALLE i årevis har lest opp det samme Foreskrevne Programm, de er blitt Betalt for å Gjennpomføre med ALLE Midler.

  Informasjon på Tysk TV i går: Angela Merkel, halvt Jøde og «ISRAEL først»har nå 30 dager til å danne ny regjering. De har en ny PLAN. Topp Jurisen kom og forkynte: Dersom det ikke lykkes å danne en regjering innen 30 dager, kan en annen Lov tre i kraft, og Angela Merkels Regime kan fortsette – uten noen fast dato. Genialt, slik kan AfD holdes utenfor inntil EU Hæren er på plass, som er det meget tette samarbeidet med Merkel og Macron som kjører samme Agenda MOT Egen Befolkning, akkurat som de andre Marionettene i Skandinavia, som er blitt styrtrike i denne prosessen. Det hevdes at det er nok med 10 personer i Nøkkelstillinger for å regjere enhver Nasjon.

  Jøder skryter i dag UHEMMET av at det er de som står bak invasjonenj av Muslimer til Europa. I Tyuskland er en ny lov på plass. INTET skal kunne sies av kritilkk. Det ansees som ANTI-SEMITTISME . Undersøker man dypt nok i HISTORIEN, vet man i dag at det var ZIONISTENE SELV som sto for drap av 6 millioner Jøder. En genial Ide for å kunne fremstå som DE FORFULGTE og UTBYTTEDE, og gi Det TYSKE FOLKET skylden for ugjeringen i Arbeidsleirene, mens massedrapene ellers rundt i verden spesielt i GULAG Arbeidsleirene knapt er blitt nevnt. Det var KUN Rotschilds og Rockefellers og DERES PRIVATE BANKING SYSTEM, med MONOPOL på å «skape Penger» som består av «GUDS UTVALGTE FOLK» og derfor deres selvskrevene rett til å REGJERE VERDEN og TA det de måtte lyste ifra alle andre: Land, Eiendom, Ressurser, Frihet og LIV.

  Men det var IKKE med i Denne geniale Planen at Mennesker skulle vende seg til ANDRE Medier og til ANDRE Informasjons-Kilder ennn DERES GIGANTISKE INFORMASJONS- og «Ny» hetttts Mediene og Propagandamaskiner. SANNHETEN er alltid farlig , de fleste tåler den ikke, likevel vokser avvisningen av De Etablerte Politiske Partier og DERES AGENDA, som er iferd med å ødelegge JORDEN og DENS BEFOLKNING.

  • Ja ,folk forstår jo ikke hva alt dette kommer av.
   Det høres sannelig ut som en konspirasjon av særklasse , og virkeligheten overgår fantasien.
   Alt sammen har sin rot i de abrahamske religioner, og i særdeleshet messiasprofetiene.
   http://www.jewfaq.org/mashiach.htm
   ikke bare jødedommen har dette .
   Islam , tildels kristendom , og Bahai har det i særdeleshet.
   Muhammed hadde vært en perfekt messias fra gamle testamentet , bare at han ikke er jøde….

   De venter altså på en ‘konge’ som skal styre verden fra Jerusalem , og hele verden skal bøye seg….
   DETTE er fundamentet for imperialismen.
   En må jo forstå at USA har vært infiltrert av denne ideologien veldig lenge !!

 6. […] Guardian skriver också ”The US had sophisticated electronic surveillance aircraft “in and around Ndola” as well as spies, and defence officials, on the night of the crash, and Washington should be able to provide more detailed information.” Guardian Pål Steigan skriver ”Bevisene som gjorde at FN gjenopptok undersøkelsene ble lagt fram i boka «Who killed Hammarskjöld» av Susan Williams i 2014. Hennes undersøkelser viser med stor tydelighet at vestmaktene og viktige finansinteresser må ha stått bak nedskytinga av Hammarskiölds fly for å bevare sin kontroll over Kongo og landets enorme rikdommer. Tidligere undersøkelser bærer preg av å dekke over fakta framfor å grave dem fram. Da Hammarskiöld ble drept var USAs etterretningstjenester og deres allierte djupt involvert i den politiske situasjonen i Kongo. Dette endte med at kolonimakta Belgia sammen med USA støttet løsrivelsen av Katanga-provinsen og drapet på frigjøringslederen Patrice Lumumba. Belgia og Storbritannia hadde interesse av å bevare kontrollen over kopperindustrien i Kongo. Lumumbas politikk for nasjonalisering av kopperindustrien sto dermed i skarp motsetning til imperialistmaktenes finansielle interesser.” Pål Steigan […]

  • Akkurat det samme som mordet på Johan Jørgen Holst, Knut Frydenlund og ekteparet Paust:

   https://youtu.be/pZkUeKMYsu0

   17:40-19:40

   Attentatet mot UDs daværende pressetalsmann Per Paust er spesielt grelt. UD la fullstendig lokk på saken efter ordre fra Israel. De har til og med fjernet alle fotos av Per Paust fra Google. Israel har gått til alle anstrengelser for å slette alle spor efter Per Paust fra det offentlige minne, og de har fått velvillig hjelp av norsk UD. UD har altså ingen ære, ingen etikk, og den UD-ansatte som skulle vurdere å arbeide mot den internasjonale anglo-sionismen må vite at UD ikke vil legge to pinner i kors for å verne om sine ansatte, selv om de skulle bli drept. Da vil UD samarbeide med morderne om å dekke over drapet.

   Jeg sier «Jens Frydenlund» på opptaket. Det er selvfølgelig en feil. Det skal være «Knut Frydenlund».

 7. Ja , her har vi «konspirasjonsdødaren’ John Færseth som skal ‘ta’ Johan Galtung fordi han ber folk om å lese Zions Vises Protokoller…..Hvis dere leser nedover så ser dere at Færseth betegner utsagnet om at jødene venter en verdenskonge som skal styre verden som en ‘konspirasjon’
  http://arkiv.humanist.no/galtung2.html

  Men det er jo et vesentlig element i den jødiske messias tenkningen !!
  Altså ,hvis vi studerer og kritiserer den jødiske tro er vi konspiratorisk og ‘antisemitter’
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=rm-a0MayEqk

  Nei ,vi vil bare vite sannheten om hvorfor verden er som den er !!

  • Det er symptomatisk for vår tid at terror benyttes som påskudd for kriger, mens en samlet elite stiller seg døve til forsøk på å opplyse om hvor terroren kommer fra. Dette gjelder først og fremst 9/11, men også konflikten i Syria. Når regjeringskollegiet, alle de store mediene, Nobelinstituttet og direktøren for PRIO går ut i samlet flokk og omtaler de verste terroristene i vår tid som verdige fredspriskandidater, og samtidig stiller seg bak dem militært, da har vært samfunn et problem som er nokså mye større enn at disse menneskene bare tar feil. Disse menneskene bør sees på som terroristenes stedfortredere i vårt politiske system. De viser gjennom sine handlinger, ikke bare gjennom sine ord, men også gjennom sine handlinger, at de er fullt ut beredt til å slakte hundretusener i andre land. Vil de gjøre det samme her? Nei, sier du? Er de uintelligente og ute av stand til å orientere seg i virkeligheten? Jeg tror ikke det. Taler de mot bedre vitende, er de betalte agenter for fienden? Noen få er nok det. Færseth, Søderlind, Snoen og enkelte andre fremtrer slik. Men direktøren for PRIO, får han noen ekstra hundretusen på konto om han promoterer Al-Qaeda? Jeg tror ikke det. Vi står overfor en elite som uansett dybdepsykologiske og/eller økonomiske årsaker solidarisk stiller seg bak den verste form for terror som har funnet sted i hele den kjente menneskehets historie. Vi kan spekulere i hvorfor de gjør det og jeg tviler på at vi noensinde kan komme frem til et entydig svar med to streker under. Jeg tror ikke vi skal bruke så megen tid på å besvare spørsmålet hvorfor. Det vi derimot bør bruke all vår tid og alle våre krefter på, er å besvare spørsmålet, hva skal vi gjøre med en slik elite? Skal vi bare la dem holde på? Åpenbart ikke.

    • Ja, jeg har det. Ta kontakt privat, så forteller jeg gjerne. Last ned WeChat til din smart-telefon og registrer deg. Så kan du søke på en av mine WeChat-ID: IngarHolst eller 13788909712

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.