Bistandsaktuelt, Sæbø og det gjenkjennelige (2)

0
Maren Sæbø forsvarer White Helmets i Bistandsaktuelt, men de er ikke noe annet enn en del av al-Qaida.

av Eva Thomassen.


Første del av denne artikkelen finner du her.

White Helmets

Maren Sæbø skriver i Bistandsaktuelt 11.1.2019

«Denne propagandakrigen drives for å sverte en humanitær aktør som har gjort mye både for å hjelpe ofre for krigen, og dokumentere overgrepene i Syria. Det gjør dem selvsagt ikke særlig populære verken i Damaskus eller Moskva».

Det Sæbø burde spørre seg selv om er hvorfor denne «humanitære aktøren» er så populær i Oslo. Eller i andre hovedsteder i Vesten.

Hun skriver «en humanitær aktør». Hvordan kan en håndfull mennesker i Norge sverte denne «humanitære aktøren»? Som oppgir at de har et nettverk på 700 000 rundt i verden? En del av dem finner man garantert i Norge- også i Bistandsaktuelt.

For det er ikke en hvilken som helst «humanitær aktør» hun mener vi sverter. Det er White Helmets. Med et reklamebudsjett på over 100 millioner dollar og som står på lønningslista til blant annet CIA og Mossad. Som ble etablert av en tidligere britisk etterretningsoffiser.

Og, hvordan kan en «blogger» og en «aktivist» sverte White Helmets? Hvorfor føler White Helmets seg truet av to personer som ikke representerer andre enn seg selv? Kan det være så enkelt som at Vanessa Beeley og Eva Bartlett har vært i Syria en rekke ganger og skraper bort den hvite lakken? Løfter litt på hjelmen? Ja, så enkelt er det. Og, derved avkles også hoffet rundt White Helmets.

Bistandsaktuelt 04.10.2016:

Nestlederen i The Syria Campaign, Bissan Fakih, ble intervjuet av Bistandsaktuelt 04.10.2016 i Oslo. «Hun var på en kampanjetur for å promotere White Helmets. For å «bringe budskap til verden fra The White Helmets – gruppen som kaller seg det «syriske sivilforsvaret».  

Hun er glad for at retorikken hun mener organisasjonen hennes har løftet fram i offentligheten endelig blir brukt av verdens ledere. 

«At verdens ledere har begynt å ordlegge seg som aktivister nå. De sier «det syriske regimet begår krigsforbrytelser, Russland begår krigsforbrytelser».

Bistandsaktuelt spør henne:

– Dere hjelper White Helmets å få ut sitt budskap. De har vært utsatt for ulike anklager som at de er del av Nusrafronten og/eller terrorister. Hva vil du si til det?

Bissan Fakih:

 «White Helmets gjør noe farlig, derfor får de også så mye trolling på nett. De viser frem og dokumenterer krigsforbrytelser, kjemiske angrep, at kvinner og barn rammes. Dette gjør at de er blitt en fiende for regimet og for russerne. Jeg tror at noen av disse kommentarene på nettet er betalt for. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle som er kritiske, men vi vet at russerne har slike trolling-grupper som sprer budskap i ulike forum på internett».

Bistandsaktuelt 06.06.2017

I Bistandsaktuelt 6.06.2017 blir nestlederen av White Helmets, Abdulrahman Almawwas,intervjuet  i forbindelse med en opptreden han hadde i «Oslo Freedom Forum».

Bistandsaktuelt:

«Men hvorfor finnes det slike bilder av menn i White Helmets-uniform med våpen i hånd sammen med væpnede soldater: Samarbeider dere med væpnede grupper?»

– «Jeg tror det finnes to eller tre slike bilder. De det gjaldt ble umiddelbart sparket ut av organisasjonen. Det var ødeleggende at det skjedde, og det skapte en uro blant de viktige støttespillerne vi har i Europa og i USA».

– Betyr det at dere også ville hjulpet Assads soldater om de var skadet?

– Ja, og vi har gjort det flere ganger. Vi har også utført begravelser for regime-soldater. De blir begravet som en hver syrer ville blitt, i henhold til islamske skikker. Vi har samme etiske standarder som leger har: Om en lege skal hjelpe en syk person, sjekker han ikke først hvilke politiske preferanser vedkommende har. På samme måte jobber vi.»

Sannheten er at han lyver. Det er mange gruoppvekkende videoer lagt ut av White Helmets selv som viser likskjending av syriske soldater, filmer hvor de kaster kroppsdeler av soldater på søppeldynga og jublende står med avkappede hoder mot kamera. Disse videoene er så grusomme at jeg velger å ikke publisere dem her.

White Helmets stående på drepte syriske soldater og gjør V-tegnet.

Det er ikke Bartlett og Beeley og andre som har et forklaringsproblem. Det er det White Helmets som har. Og, det kan synes som støttespillerne også har.

Det ekte syriske sivilforsvaret

Det virkelige syriske sivilforsvaret

Syria har et operativt sivilforsvar ,The Syrian Civil Defence Forces, som er del av ICDO (International Civil Defence Organization)

 The REAL Syria Civil Defence was established as an organisation, in 1953, some 63 years before the White Helmets were a glimmer in the eyes of CIA and MI6 operatives.

The REAL Syria Civil Defence is a founding member of the ICDO (International Civil Defence Organisation). Other ICDO partners include the UN Department of Humanitarian Affairs (OCHA), Secretarian of the International Strategy for Disaster Reduction (UNISDR), International Search and Rescue Advisory Group (INSARAG), World Health Organisation (WHO), United Nations of Geneva (UNOG), Red Cross and the Red Crescent.

Det Syriske sivilforsvaret består av 50.000 frivillige. White Helmets opererer med 3000 frivillige og oppholder seg bare der terrorgruppene er.

SCDF har et telefonnummer man kan nå dem på. White Helmets har ikke et telefonnummer folk kan nå dem på , bortsett fra et telefonnummer journalister og medier kan nå dem på.

Her har Vanessa Beeley skrevet om det syriske sivilforsvaret og White Helmets.

Så hvorfor får ikke det ekte syriske sivilforsvaret samme oppmerksomhet som White Helmets?  Hvorfor kjenner vi ikke til Syrias eget sivilforsvar? Hvorfor får ikke det  syriske sivilforsvaret 100 millioner dollar av diverse regjeringer? Noe skurrer.

White Helmets er konstruert av britisk etterretning og er en PR-front for al-Qaida

Hva er det White Helmets har som ikke det ekte syriske sivilforsvaret har?.Kanskje Sæbø kan svare på det?

Bistand

I  Bistandsaktuelt 11.1. 2019 angriper Sæbø meg når jeg påstår at norske bistandsorganisasjoner ikke kan redegjøre for hvor og til hvem milliardene av norske skattekroner tar vegen i Syria. Hun bruker sin tidligere (?)  arbeidsgiver faktisk.no, som bevis for at jeg snakker usant.

Sæbø skriver:

«ingen norske organisasjoner kan gjøre rede for pengene de bruker i Syria». Denne påstanden er det spesielt blogger Eva Thomassen som flere ganger har gjentatt, en påstand som i 2017 ble drevet tilbake av faktasjekkerne hos faktisk.no.» sitat slutt.

Denne rapporten fra faktisk.no er hun ikke alene om å vise til. Alle NGOer jeg snakker med viser til den når det skorter på argumenter.

Jeg har en rekke ganger bevist at jeg snakker sant når jeg hevder at norske bistandsorganisasjoner faktisk ikke kan redegjøre for hvem sluttmottakere av bistandsmidlene er.

Bistandsaktuelt 18.10.2018.

De nye antiterrorlovene i USA skal sikre at penger fra amerikanske skattebetalere skal gå til bistand og ikke ende opp hos ekstremistorganisasjoner.

USAID må bevise at organisasjonene de donerer til eller bruker som mellommenn, som lokale sykehus og hjelpeorganisasjoner, ikke rammes av antiterrorlovene. Utsettelser og nedleggelser av prosjekter i Syria, to søksmål i amerikanske domstoler og en ny forskrift for USAID er et foreløpig resultat. Norsk Folkehjelp er rammet av de nye antiterrorlovene.

Det NGOer frykter er at USAs hardere linje overfor terroraktører vil ødelegge deres muligheter for å yte i humanitær bistand i «terrorist»-soner.

Kan norske NGOer i Syria dokumentere at bistanden ikke havner hos terrorgrupper? Min påstand er at det kan de ikke. Norske NGOer har ikke egne ansatte i Syria. De bruker lokalansatte som de må stole på. Disse igjen må samarbeide med terrorgrupper. NGOene har ingen mulighet til å bevise at kjeden av mottakere og undermottakere, samt avhengighet av tredjepart og fjernmonitorering av operasjonen ikke faller inn under de nye antiterrorlovene. Altså ikke ender i lommene på terrorgrupper. I rapportene norske bistandsorganisasjoner leverer UD fremkommer det ikke «kvitteringer» som beviser at sluttmottakeren har mottatt pengene, at ikke mellommenn i dette hawalasystemet spiser av kaka. Pengene må smugles inn i Syria fra Tyrkia i cash. På grunn av sanksjonene er det ikke mulig å opprette konto i Syria, veksle eller bruke dollar i Syria. Så hvor blir det av pengene og hva brukes de til?Store deler av Idlib er kontrollert av Tahrir al-Sham, en bevæpnet gruppe tilknyttet al-Qaida, som står på USAs sanksjonsliste. Også, på Norges terrorliste

Terrorgrupper med vekslende navn har kontrollert Bab al-Hawa (BAH) grenseovergangen mellom Tyrkia og Syria og de har krevd både toll og skatt på nødhjelp i alle varianter, også på cash.

Charities warned that sending aid to Syria’s Idlib could be a ‘terror offence’

Det paradoksale er at de nye innstrammingene for USAID gjelder ikke i de regjerningskontrollerte områdene som har gjenvunnet kontroll over mesteparten av Syria. Skal man tolke det dit hen at dit går ingen bistand uansett? Eller at president Al-Assad ikke er en «diktator» mer? Eller at de drepende sanksjonene gjør at det ikke kommer bistand inn på lovlig vis før sanksjonene oppheves?

US and UK halt key Syria aid shipments over extremist “taxes”

Syrias Røde Halvmåne

Hvorfor skal internasjonale og norske såkalte humanitære organisasjoner operere ulovlig i Syria med milliarder av kroner som portefølge? Hvorfor skal de operere i idlib eller i andre områder kontrollert av terrorgrupper?

Hvordan kan de være så umoralske at de deler en befolkning etter hvilken side av krigen regjerningene de får penger fra støtter? Hvorfor kan de ikke samarbeide med allerede etablerte organisasjoner i Syria?

Som Syrian Arab Red Crescent som ble etablert i 1942 og ble er medlem av ICRC (International Committee of the Red Cross) i 1946  

Syrian Arab Red Crescent has been recognized by the International Committee of the Red Cross in Geneva (ICRC) in 1946, SARC is committed to Geneva Conventions and the seven basic principles of the International Movement of Red Cross and Red Crescent. SARC has a headquarters in Damascus and fourteen branches in the fourteen governorates of Syria, and 75 of sub branches.

SARC gir bistand i hele Syria .- også Idlib.

Når Idlib blir befridd må alle NGoer pakke sammen resten av logoeffektene og komme seg ut av Syria der de tok seg ulovlig inn . NGOene vet nok innerst inne at det er når siste terroristkontrollerte område befris at det syriske folket trenger milliarder av kroner og bistand til gjenoppbygging, men det har våre myndigheter sagt vi ikke skal bistå med. Jeg har ikke hørt en eneste bistandsarbeider eller NGO reagere på denne kynismen fra norske myndigheter som skryter på seg å være best i bistand til Syria.

Dobbelmoral eller ingen moral?

I 2016 under en stor giverlandskonferanse i London lovet Solberg at Norge vil gi 2,4 milliarder kroner i år og til sammen 10 milliarder over fire år til Syria og regionen. «Hun mener verden må forberede seg på langvarig støtte til den syriske befolkningen».

Det var mens krigen fortsatt raste. I dag i 2019 sier den samme Solberg at Norge ikke skal bidra med gjenoppbygging av Syria så lenge president Al- Assad sitter ved makten. Men, det gjør han. Hele forretningsmodellen eller de mest dødelige våpnene Norge bruker,  ligger i at for å holde krigen gående helt til Assad blir styrtet, bruker man bistand og sanksjoner som pest eller gulrot. Men, man må passe på at ikke den syriske befolkningen dør som fluer. Men, det er det opp til syrere å velge. Velger du Idlib får du bistand. Velger du «Assad» vanker det sanksjoner. 95% av den syriske befolkningen har valgt «Assad». Altså «valgt» å ikke motta norsk bistand. Er det sånn bistand skal forvaltes? Ja, den følger norsk utenrikspolitikk.

Men, har virkelig Norge  inntil i dag gitt penger til den syriske befolkningen slik de hevde de har?

I UDs tilskuddsportal kan man filtrere søket ved å blant annet se hvem som er mottakeren av skattepengene. Som det fremkommer har ikke fem øre gått til offentlig sektor i Syria under hele krigen. Fra 2011-2017. Når vi vet at Syria er påført de mest dødbringende sanksjonene noe land er utsatt for og vi vet at UD kjenner til disse, så hadde det vært fint om skattebetalerne hadde fått kjennskap til hvor milliardene tok vegen?  Vi vet også at det har sittet kun tre mennesker i UD og forvaltet milliardene regjerningen har gitt i bistand til Syria.

UD vet hvor pengene går, men ingen forteller oss det.

 De går dit de norske bistandsorganisasjonen oppholder seg. Og, det er ikke lite penger  disse norske bistandsorganisasjoner besitterhttps://bistandsaktuelt.no/globalassets/pdf-utgaver/bistandsaktuelt-1804.pdf

Idlib

Til kjente steder for de fleste av oss. Alle okkupert og kontrollert av ulike terrorgrupper. For hvert område den syriske hæren befrir må NGO ene slå følge med terroristene til Idlib. De må fordi de oppholder seg ulovlig i Syria OG fordi den norske regjeringen ikke gir bistand til offentlig sektor les syriske myndigheter.

Nå er alle terroristene i Idlib. Det er også alle norske og vestlige NGOer. Over 150 bistandsorganisasjoner kappes nærmest om å være veskebærer for terrorister når de kommer med bussen til idlib. Her fra en bussholdeplass i Idlib. Her kan man se logoen til flere lokale NGOer Norge samarbeider med. Her ser vi også heltene fra White Helmets…

Terrorister som ankommer Idlib fra Øst-Ghouta i april 2018.

Ser man på bildet øverst til venstre er dette gutta de norske bistandsorganisasjonene bistår. Terrorister som har valgt å fortsette med terror. De fikk valget da Øst-Ghouta ble befridd om de ville fortsette med terror eller legge ned våpen og få amnesti. De valgte å fortsette med terror. De fikk god mottakelse i Idlib.

Disse bildene har jeg sakset fra ulike «reklamefilmer» NGOene har laget fra Idlib samt fra videoer terrororganisasjonene selv har tatt.

Her stiller de lokale hjelperne opp med synlige logoer. De må vise at de jobber for penga de får fra oss skattebetalere. NGoene kan bruke disse bildene når de tigger om mer penger til Syria.  At pengene går til terror viser disse bildene tydelig. Det er straffbart å støtte terrorgrupper i henhold til norsk lov. Kan man si at NGOene på bildene støtter terror når de gir direkte hjelp til terroristene som velter ut av disse bussene? Kanskje det er på tide å få prøvd dette for en norsk domstol?

På bildet i midten står det to hjelpere fra Masarrat (se logoen). Denne lokale NGOen er Norsk Folkehjelps – Norwegian Peoples Aid (NPA)  samarbeidspartner i Idlib.

Her et bilde fra noe av virksomheten til Norsk Folkehjelp i Idlib. Legg merke til logoen. Identisk med bildet over. Er det dette Norsk Folkehjelp mener med «kvinnefrigjøring»?

Øst- Ghouta

Hvorfor ble ingen NGO igjen og hjalp sivilbefolkningen i Øst-Ghouta? Fordi norske såkalte bistandsorganisasjoner er fotsoldatene til norsk utenrikspolitikk i Syria. Norsk politikk i Syria er å gjøre alt for å styrte den lovlig valgte presidenten i en suveren stat. Det hjelper ikke om han har stor støtte i befolkningen, selv ikke etter over syv år. Det hjelper ikke at vi vet at 95% av befolkingene i Syria bor i regjeringskontrollerte områder?

Millionene av internt fordrevne oppholder seg i regjeringskontrollerte områder- uten fem øre av vestlige bistandsmidler. Jeg besøkte en flyktningeleir utenfor Damaskus i april 2018. Der bodde evakuerte fra nettopp Øst-Ghouta. I motsetning til bildet over hvor det flyter av NGOer var det kun én hjelpeorganisasjon i Øst-Ghouta og det var Syrias Røde Halvmåne.

Sæbø raljerer over meg når hun viser til en artikkel jeg skrev i forbindelse med tiggerkampanjen norske bistandsorganisasjoner bedrev før jul. Samtlige NGOer ba om penger til «varme pledd» til syriske barn. Jeg skrev at syriske barn ikke trenger «varme pledd» . Syriske barn trenger at sanksjonene oppheves. Her deler Syrias Røde halvmåne ut nettopp pledd til de internt fordrevne fra Øst-Ghouta.

Sanksjonene mot Syria

Bistandsaktuelt skriver 13.10.2016

Nettavisen The Intercept har fått tilgang til den 40 sider lange rapporten, som har tittelen «Humanitarian Impact of Syria-related Unilateral Restrictive Measures».

Rapporten omtaler sanksjonene som «ett av de mest kompliserte og vidtrekkende sanksjonsregimet som noensinne er innført» mot noe land.

De amerikanske sanksjonene betegnes som særlig tøffe «når det gjelder leveranser av humanitærhjelp».

Sanksjonene mot syriske banker har i praksis gjort det umulig å overføre penger til landet på lovlig vis, konstaterer rapporten videre.

Som en følge av dette har det vokst fram et uoffisielt og uregulert system for pengeoverføringer, som ingen har innsyn i og som gjør det enklere for ytterliggående grupper som IS å finansiere sin virksomhet.

Sanksjonene gjør det samtidig svært vanskelig for hjelpeorganisasjoner å betale lokale leverandører og ansatte, noe som ifølge rapporten har «forsinket eller forhindret leveranser» av nødhjelp både til regjerings- og opprørskontrollerte områder.

Medisinforsendelser Sanksjonene innebærer også at nødhjelpsforsendelser som inneholder mer enn 10 prosent amerikanske varer, ikke kan eksporteres til Syria. Dette rammer blant annet forsendelser av medisiner

FN-tjenestemannen skriver videre at sanksjonene er «en hovedårsak» til at Syrias helsevesen er i ferd med å bryte helt sammen.

Legemiddelfabrikker som ikke er ødelagt av krigshandlinger, har måttet stenge fordi sanksjonene hindrer import av råvarer og utenlandsk valuta, heter det videre i eposten.

WHO

Leder for WHO I Syria, Elisabeth Hoff, har en rekke ganger tatt opp hvordan sanksjonene rammer den syriske sivilbefolkningen. Også i Bistandsaktuelt.

Hun har også tatt opp bistandsorganisasjonenes politiserte bistand. Hvor all bistand går til områder kontrollert av terrorgrupper, mens resten av landet der 95% av befolkningen bor, får ingen bistand.

FN

Dette er også tatt opp i FN flere ganger, også nylig da Syrias faste ambassadør til FN, Al- Jafaari og Russland oppfordret FN og de store NGO ene å samarbeide med myndigheten. All nødhjelp som kommer fra Tyrkia ender opp i Idlib hvor terrorgrupper får kontroll over den, selger den til blodpriser til sivilbefolkningen i Idlib og ingen av de ca. 1500 trailerne med nødhjelp som ruller inn i Syria hver måned når regjeringskontrollerte områder.

Kommentar

Kommentar til Bistandsaktuelt og publiseringen av artikkelen av Sæbø hvor jeg blir nærmest latterliggjort.

Det jeg har forsøkt å vise med disse to artiklene er at det er nærmest uforståelig at Bistandsaktuelt slipper igjennom denne artikkelen av Sæbø. Jeg har valgt å kun bruke Bistandsaktuelt sine egne artikler som kilde for å vise at det er ikke ukjente opplysninger for Bistandsaktuelt det jeg har skrevet om i artiklene Sæbø får spalteplass til å raljere over.

Det er derfor ufattelig at Bistandsaktuelt publiserer en artikkel full av halvsannheter og påstander om meg og andre servert på en seng av raljering. Ikke ble vi kontaktet av Bistandsaktuelt i forbindelse med publiseringen av denne nærmest injurierende artikkelen til Sæbø og heller ikke senere.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.