«De gule vestene: Enda en spiker i EU-kisten»

0
Fra magasinet Ruptures

«Franske velgere har ikke glemt hvordan resultatet av folkeavstemningen om EU-grunnloven ble satt til side», skriver Daniel Ducrocq. Det sosiale opprøret setter selvråderetten og folkesuvereniteten på dagsorden.


Av Daniel Ducrocq – fransk statsborger, pensjonert gartner og medlem i Rødt. Denne artikkelen ble først publisert på Spartakus.no.


«De gule vestene: Enda en spiker i EU-kisten». Dette skriver redaktøren Pierre Levy i siste utgave av avisen Ruptures (desember 2018). Videre skriver Levy:

«Med utgangspunkt i forkastelsen av økt avgift på drivstoff (offisielt ment å tvinge energisparing for å unngå verdens ende), forener De gule vestenes mobilisering to momenter. Det første er synliggjøring av at fattigdom og sosiale vansker rammer millioner av mennesker i arbeid, ikke bare dem som har «falt av lasset». Det andre er synliggjøring av det nasjonale spørsmålet, godt illustrert med flittig bruk av det franske flagg og nasjonalsangen. To ord dominerer: kjøpekraft for å kunne leve på en anstendig måte og folkesuverenitet for å kunne styre sammen.»

Fra magasinet Ruptures.

Det er ikke mer enn ett år siden at Macron hadde utpekte seg selv som mannen som skulle sette fart på den europeiske integrasjonen og på denne måten revitalisere en mindre og mindre populær europeisk union. Denne planen har De gule vestene satt foten ned for.

Med håp om å roe ned gemyttene har den franske regjeringen lovet å øke offentlige utgifter med 10 milliarder euro. Underskuddet på statsbudsjett kan dermed komme på 3,2 % av BNP, langt fra de 2,8 % som var håpet og forventet. Dette uroer EU-apparatet og svekker Macrons omdømme.

Spesielt tyske media tilgir ham ikke for å ha gitt etter så lett for kravene til De gule vestene.

«Jeg vil aldri lede det europeiske prosjektet som jeg har tro på, mot forventninger som jeg anser som legitime» har den franske presidenten uttalt, samtidig som han uttrykte viljen til å fortsette med «å styre utgiftene» og til å «opprettholde rammen for reformene.»

«Påvirkning fra Brexit er åpenbar. Med en annen uttrykksform fører De gule vestene den samme EU-kampen som vi kjenner her i landet.»
Daniel Duqrocq


Den franske regjeringen må dermed gi noe etter for protestene, uten å bryte med EUs mål om et overnasjonalt fritt marked utformet etter kapitalen sine krav. Dette er en vanskelig balansekunst siden de fleste kravene til De gule vestene er uforenelige med EU sine regler.

Franske velgere har ikke glemt hvordan resultatet av folkeavstemningen om EUs grunnlov i 2005 ble tilsidesatt. Allikevel har EU-medlemskap og en eventuell Frexit aldri vært noe sak i fransk politikk, ikke en gang hos de mest EU skeptiske partiene. Det er derfor noe nytt når det sosiale opprøret setter den nasjonale selvråderetten og folkesuvereniteten på dagsorden.

Påvirkning fra Brexit er åpenbar. Med en annen uttrykksform fører De gule vestene den samme EU-kampen som vi kjenner her i landet. Vi må derfor gi Pierre Levy rett når han hevder at De gule vestene er «enda en spiker i EU-kisten.»


Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBistandsaktuelt, Sæbø og det gjenkjennelige (2)
Neste artikkelSannheten om smartmålerne