Tyrkia vil invadere Syria øst for Eufrat

0
Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan vil invadere Nordøst-Syria for å angripe YPG/PKK. Grafikk: Shutterstock.

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan sier at Tyrkia vil starte en millitæroperasjon mot den delen av Syria som ligger øst for Eufrat. Angrepet vil starte i løpet av få dager sa han 12. desember 2018.

Det er den tyrkiske avisa Hürriyet som melder dette. «Det er på tide å utslette terrorgruppene øst for Eufrat,» sa Erdoğan i en tale for toppmøtet i den tyrkiske militærindustrien. «Vi vil starte operasjonen øst for Eufrat om noen dager for å redde regionen fra de terroristiske separatistene,» sa han med henvisning til det kurdiskdominerte YPG. «Tyrkias mål vil aldri være de amerikanske soldatene, men medlemmer av terrorgruppa.»

Pentagon har offentliggjort at USA har opprettet observasjonsposter langs grensa mellom det nordøstlige Syria og Tyrkia angivelig for å hindre sammenstøt mellom den tyrkiske hæren og YPG.

Det nordøstlige triangelet i Syria er okkupert av USA, som har minst 4000 soldater der og mange militærbaser, inkludert en base på 2 kvadratkilometer. USA bruker YPG som infanteri for å drive militæroperasjoner på bakken mens USA kontrollerer luftrommet.

Nordøst-Syria, klide; DWN.

USAs påskudd for sin ulovlige okkupasjon av syrisk territorium er den angivelige kampen mot IS, men som Tyrkias president ganske riktig sier, så er ikke IS lenger noen trussel i Syria. Han mener at observasjonspostene ikke er opprettet for å beskytte Tyrkia mot terroristene, men «for å beskytte terroristene mot Tyrkia».

Pentagon sier på sin side at en tyrkisk intervensjon i Nordøst-Syria er uakseptabel, «ikke minst fordi personell fra USA vil være i nærheten». Kino Gabriel, som er offisiell talsmann for de kurdiskdominerte SDF-styrkene, sier til Kurdistan24 at Tyrkia ikke er i stand til å angripe Nordøst-Syria. Han beskylder Tyrkia for å ville kontrollere dette området, noe som han sannaynligvis har rett i. Og Tyrkia og SDF anklager hverandre gjensidigf for å støtte separatisme. Og begge parter har rett. SDF vil bruke USAs støtte til å opprette en de facto stat i Nord-Øst Syria, mens Erdoğan ønsker å skape et ny-osmansk rike der noe av det som var det osmanske riket i dets storhetstid igjen bringes under tyrkisk kontroll.

Også Gabriel sier i intervjuet at kampen mot IS praktisk talt er over, og dermed fratar han USA dets påskudd for å ha troppert i Tyrkia, noe som kanskje ikke var meningen, siden hans styrker er totalt avhengige av USAs militære styrker for å ha kontroll over landsdelen.

En talsmann for den tyrkiskstøttede terrorgruppa  Syrian National Army  sier at den tyrkiske offensiven vil bli innledet mot den syriske grensbyen Tell Abyad.

President Donald Trump sa i vår at USA straks skal forlate Syria, men sikkerhetsrådegiver John Bolton sier at USA skal være der så lenge Iran «er en trussel».

Russland har flyttet noen av sine s-300 missilbatterier til posisjoner nær Eufrat, skriver AlmasdarNews basert på saudiarabiske kilder. Situasjonen er med andre ord svært spent.


KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEn ny kald krig og truslene i vente – et intervju med John Pilger
Neste artikkelBy-regioner
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).