I ly av krisa i Ukraina bygger USA seg opp militært i Syria

0
USA bygger opp militærbasene sine i Syria. Er noe stort på gang? Illustrasjon: Shutterstock.

Den største militærbasen til USA i Syria dekker et område på to kvadratkilometer. Flyplassen er bygd ned i terrenget slik at når flyene lander ser det ut som om de forsvinner. Dette skriver Seth Harp i avisa The New Yorker.

Han har fått lov til å besøke basen mot at han ikke røper hvor den befinner seg. Han skriver at kurdiske SDF-soldater fungerer som vakter ved inngangen til basen. Men på innsida er det en amerikansk militærbase tvers gjennom. Basen har den beste nettforbindelsen Harp hadde vært borti i regionen, og det var en liten butikk der soldatene kunne kjøpe amerikanske varer. Han kjøpte seg basens T-skjorte med påskriften «Syriagonia» – som et ordspill på Patagonia. En del gikk i uniform, mange var kvinner, og en del gikk i sivile klær, men var utstyrt med håndvåpen.

Harp anslår tallet på amerikanske soldater i Syria til 4000, basert på en glipp fra en US Army general som sa dette i oktober 2017. USA har mer enn et dusin baser i Nordøst-Syria.

James F. Jeffrey, som var chargé d’affaires for Bush i Baghdad ern å på banen igjen som spesialrepresentant for Trump i Syria. Han sa i september 2018 at Trump hadde blitt enig i å holde trupper i Syria på ubestemt tid. For sikkerhetsrådgiver og krigshisser på steroider John Bolton handler dette igjen om krig mot Iran på vegne av Israel. Bolton later til å være helt besatt av tanken om å styrte regimet i Iran og innsette et provestlig regime. Det er neppe tvil om at USA har utstasjonert missiler i Syria som kan nå iranske militærbaser på Irans jord. En krig mot Iran vil i hvert fall raskt trekke inn også Syria, Irak og Afghanistan, for ikke å snakke om Russland og for den del Kina. Dette vil blant annet være en krig fra USA side for å hindre utviklinga av den nye kinesiske silkeveien.

Harp snakket med en del av de amerikanske soldatene i basen, og svarene deres gir inntrykk av at de knapt vet hvor de er eller hvorfor de er der. Motivasjon er ikke den amerikanske militærmaskinens sterkeste side for tida.

Alt i alt gir reportasjen et inntrykk av at USA har bitt seg fast i Syria og skapt et stort militærsystem der. Det er nokså naivt av tilhengere av PYD/SDF å tro at det er kurderne som styrer dette showet.

Også andre observatører mener at USAs styrkeoppbygging i Syria i ly av krisa i Ukraina er bekymringsverdig. USA har ofte slått til med sine angrep når verdens oppmerksomhet er rettet en annen vei.

 

Forrige artikkelFormålet med EØS: Å være EU-medlem
Neste artikkelJens Stoltenbergs atomvåpen-løgner
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).