I ly av krisa i Ukraina bygger USA seg opp militært i Syria

4
USA bygger opp militærbasene sine i Syria. Er noe stort på gang? Illustrasjon: Shutterstock.

Den største militærbasen til USA i Syria dekker et område på to kvadratkilometer. Flyplassen er bygd ned i terrenget slik at når flyene lander ser det ut som om de forsvinner. Dette skriver Seth Harp i avisa The New Yorker.

Han har fått lov til å besøke basen mot at han ikke røper hvor den befinner seg. Han skriver at kurdiske SDF-soldater fungerer som vakter ved inngangen til basen. Men på innsida er det en amerikansk militærbase tvers gjennom. Basen har den beste nettforbindelsen Harp hadde vært borti i regionen, og det var en liten butikk der soldatene kunne kjøpe amerikanske varer. Han kjøpte seg basens T-skjorte med påskriften «Syriagonia» – som et ordspill på Patagonia. En del gikk i uniform, mange var kvinner, og en del gikk i sivile klær, men var utstyrt med håndvåpen.

Harp anslår tallet på amerikanske soldater i Syria til 4000, basert på en glipp fra en US Army general som sa dette i oktober 2017. USA har mer enn et dusin baser i Nordøst-Syria.

James F. Jeffrey, som var chargé d’affaires for Bush i Baghdad ern å på banen igjen som spesialrepresentant for Trump i Syria. Han sa i september 2018 at Trump hadde blitt enig i å holde trupper i Syria på ubestemt tid. For sikkerhetsrådgiver og krigshisser på steroider John Bolton handler dette igjen om krig mot Iran på vegne av Israel. Bolton later til å være helt besatt av tanken om å styrte regimet i Iran og innsette et provestlig regime. Det er neppe tvil om at USA har utstasjonert missiler i Syria som kan nå iranske militærbaser på Irans jord. En krig mot Iran vil i hvert fall raskt trekke inn også Syria, Irak og Afghanistan, for ikke å snakke om Russland og for den del Kina. Dette vil blant annet være en krig fra USA side for å hindre utviklinga av den nye kinesiske silkeveien.

Harp snakket med en del av de amerikanske soldatene i basen, og svarene deres gir inntrykk av at de knapt vet hvor de er eller hvorfor de er der. Motivasjon er ikke den amerikanske militærmaskinens sterkeste side for tida.

Alt i alt gir reportasjen et inntrykk av at USA har bitt seg fast i Syria og skapt et stort militærsystem der. Det er nokså naivt av tilhengere av PYD/SDF å tro at det er kurderne som styrer dette showet.

Også andre observatører mener at USAs styrkeoppbygging i Syria i ly av krisa i Ukraina er bekymringsverdig. USA har ofte slått til med sine angrep når verdens oppmerksomhet er rettet en annen vei.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Betyr det at det nå ligger an til en tofrontskrig mellom USA og Russland hvor jihadister, kurdere, nazister og ukrainere skal fungere som bakkestyrker og kanonføde i USAs krig mot Russland (og mot Iran)?

  2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

    Har vært slik lenge…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

4 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.